Ziua Logo
  Nr. 3372 de marti, 12 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Radio Vacanta - "L-ati auzit si nu-i!"
Doina Caramzulescu si Paul Grigoriu (octombrie 1978)
La un deceniu de la ultima prezenta pe litoralul romanesc a postului Radio Vacanta, revista programelor de radio "Universul radio" (serie noua, nr. 35, cu programe pentru saptamana 11-17 iulie a.c.), face, pentru prima oara, lumina in mica-marea familie care, de-a lungul a 28 de ani (1967-1995), a insemnat o adevarata scoala de jurnalism de tip european. Asta in conditiile deschiderii socio-politice a deceniului al saptelea, cand pe litoralul romanesc al Marii Negre veneau sute de mii de turisti din aproape toata Europa, cu precadere din RDG, Polonia, Cehoslovacia, URSS, dar si din tarile scandinave, anglofone si chiar din cele francofone. Lor li se adaugau cateva mii, pe sezon, de romani de pe Ocean, care veneau, cu aceasta ocazie, sa-si intalneasca rudele din tara, carora le plateau, in valuta, sejurul.
Cati dintre noi, cei trecuti de prima tinerete, nu-si mai amintesc de emisiunile "RV", transmise zilnic, pe litoral, in limbile romana, engleza, franceza, germana si rusa? Stiri, concursuri, interviuri, corespondente si relatari direct de pe plaja, din restaurante si muzee, cu si despre personalitati si oameni simpli aflati in statiunile noastre, la degustari de vinuri Murfatlar si pe santierele arheologice. Un post de radio care batea pana in Crimeea, Bulgaria si era prins chiar si in Turcia, Grecia si Africa de Nord. Prin text si muzica, altfel redactate decat cele oficiale de la Bucuresti, "RV" devenea o punte de suflet si profesionalism intre romani si turistii care la vremea aceea umpleau statiunile noastre, de la Mamaia pana la Mangalia; nu erau uitati, din cand in cand, vilegiaturistii din Vama Veche si 2 Mai, artisti si scriitori care-si gaseau atunci un alt mod de a-si petrece vacantele (mai ieftin) decat in statiunile oficiale.
"RV" era pentru toti. Postul asa a fost conceput, spun cei care l-au slujit (initiatori Leon Sarateanu si Corneliu Leu, sefi pe vremea aceea la Radio Bucuresti), aducandu-i pe malul marii, pentru o actiune cultural-turistica si, nu in ultimul rand, propagandistica, pe cei mai buni redactori-reporteri de la Redactia Emisiunilor pentru Strainatate. Anul 1967 a fost un experiment, reusita determinand oficializarea acestui post de radio, primul in sud-estul european, avandu-l inaintas doar pe cel de la Monte Carlo. Din capul locului, "stalpii" redactiei au fost Doina Caramzulescu si Paul Grigoriu, care cu timpul si-au format o mare "familie de vara" (intre 15 mai si 15 septembrie), din care faceau parte Lena Murgu, Rodica Grigoriu, Sara Stark, Constantin Baltaretu, Gabriela Langada, Alexandru Fole, Alecu Marciuc, Ioana Nitescu, Carmen Sandulescu, Gh. Graur Florescu, Serban Georgescu, Marian Bistriceanu si inca multi altii, unii foarte tineri pe atunci, ajunsi acum fie in neant, fie la pensie sau in varful publicisticii radio romanesti.
Demn de remarcat este faptul ca tocmai in acesti ani, de dupa "rivulutie", cum ar spune Nenea Iancu, "RV" a disparut. Vacanta ca spectacol multilingv si-a incheiat misiunea in 1995, poate si din cauza ca turismul romanesc estival international este intr-un reflux perpetuu. Actualul post Radio Constanta, monolingv, este departe de ceea ce a insemnat, in conditiile de restriste politica din anii '80, fenomenul Radio Vacanta. In revista amintita semneaza Doina Caramzulescu (titlul interviului: "L-ati auzit si nu-i"), Paul Grigoriu, Dan Dumitrescu, Marian Bistriceanu, Sorin Trusca, Rodica Simionescu.
Valentin HOSSU-LONGIN 
 Afisari: 206  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Curajul de a scrie despre sfarsitul lumii    2 comentarii
  Ecouri distorsionate    1 comentariu
  Catalog on-line al bibliotecilor din Romania    
  Pavimentul Coloanei fara sfarsit, maturat de ploaie    
  Tribuna proletara    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Caracatita SELGROS (920 afisari)
 Adrian Otoiu: "Intelectualii romani au o oroare sacra fata de emotie" (346 afisari)
 Radio Vacanta - "L-ati auzit si nu-i!" (206 afisari)
 Lifting facial pentru Muntele Rushmore (128 afisari)
 Cold Mountain Town transformat in stana (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20912 sec.