Ziua Logo
  Nr. 3355 de miercuri, 22 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Centrul Eudoxiu Hurmuzachi al romanilor de pretutindeni, in pericol
-- Defectele
Despre situatia dramatica in care se afla Centrul Eudoxiu Hurmuzachi al romanilor de pretutindeni, in care studiaza tineri bursieri ai statului roman proveniti din tarile din jurul Romaniei, ne scrie profesorul Emil Ionescu, conferentiar la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, care preda un curs de limba romana la Centrul Hurmuzachi. Textul sau este un grav semnal de alarma adresat autoritatilor, in primul rand Ministerului roman de Externe, care a preluat recent Centrul, cu tot cu problemele sale. (D.E.)
1. Centrul Eudoxiu Hurmuzachi al romanilor de pretutindeni (cu sediul in campusul universitar de la Crevedia) gazduieste pe durata unui an universitar tineri veniti din jurul Romaniei (Ucraina, Iugoslavia, nu si Republica Moldova), ca bursieri ai statului roman la studii superioare.
2. A fi admis ca bursier inseamna sa demonstrezi originea romaneasca si sa faci dovada competentei de limba romana.
3. Sejurul de la Crevedia este destinat acomodarii la conditiile invatamantului romanesc si se doreste a fi un fel de clasa a XII-a. Cei care predau aici sunt in cea mai mare parte universitari.
Iata acum defectele acestui sistem.
(i) Centrul a fost pasat tot timpul: de la Ministerul Educatiei la Secretariatul Seneral al Guvernului si apoi la Cancelaria primului ministru. Ultima mutare: la Ministerul Afacerilor Externe. S-a incurajat astfel administrarea improvizata, de azi pe maine, ceea ce voi arata mai jos.
(ii) Ultima mutare a avut efecte catastrofale: angajatii centrului si profesorii (care au regim de colaboratori) nu si-au mai primit drepturile financiare de doua luni. Ca de obicei, nimeni nu e vinovat!... Mai mult ca sigur, cine va voi sa stabileasca o responsabilitate se va intalni cu raspunsul: nu eu.
(iii) Desi conditiile de obtinere a bursei sunt clare, si-au facut aparitia si studenti care nu le indeplinesc: fie necunoscatori de limba romana, fie studenti de alta origine decat romana (cum s-a intamplat anul trecut cu o studenta venita din Turkmenistan care avea nume chinezesc si care nu stia deloc romaneste). E de precizat ca verificarea competentelor de limba romana revine centrelor culturale si ambasadelor din tarile de origine ale studentilor. Deci acolo sunt problemele.
Studenti cu vize turistice
(iv) Sunt studenti care au dificultati serioase de prelungire a vizelor in Romania, din cauza ca in loc sa primeasca viza de studii, primesc, culmea, vize turistice. Apar de aici complicatii cu autoritatile romane.
(v) In ciuda amplasamentului natural (iazuri, livezi, verdeata), viata in campus nu este cel mai frumos lucru din lume:
(a) Bursa este de 50 de dolari pe luna, din care li se asigura copiilor masa. Mancarea e pe sponci. O crestere a bursei este absolut necesara.
(b) In campus nu exista cabinet medical si nici medic. Pentru urgente se apeleaza la dispensarul comunal.
(c) Centrala termica este veche si incalzeste prost.
(d) Accesul la Internet exista doar cu numele. De fapt nu exista.
(e) Spalatoria unde copiii isi spala rufele nu are nici o masina de spalat automata. Rufele se spala cu mana, ca in armata romana sau fosta sovietica.
(f) Am putut constata anul acesta ca becurile de la biblioteca sunt chioare. Nu se poate citi.
Exasperat de lipsa de comunicare si de inertia birocratica a celor de deasupra sa, profesorul Dan Horia Mazilu, directorul general al Centrului, a demisionat in ianuarie curent. Nici pana azi nu exista un inlocuitor numit.
Toate cele semnalate aici se cunosc de mult. Ele sunt urmarea unei administrari indolente, facute parca sub semnul provizoratului si al gandului ca poate de la anul nu se va mai organiza nimic. E cea mai proasta propaganda ce se poate face Romaniei, iar efectul pervers este ca e propaganda romaneasca. E mare pacat ca studentii care vin aici se intalnesc cu cele descrise: ei ajung repede sa fie dezamagiti, chiar daca nu se plang. Asteptam reactii, pana nu e prea tarziu.
conf. univ. dr. Emil IONESCU Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, titular al cursului de limba romana, Centrul Eudoxiu Hurmuzachi 
 Afisari: 120  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
To "Sir" with love   de Olga Khan
Asteptati sa murim?   de sinaia
eeh romanii de pretutindeni... ha, ha,- optica e ca Gainile de Crevedia e Mari, Grase si Gostoase.. iar restul e ...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Omul sfinteste locul   de Mircea Popescu
Numai pentru romani   de Anticomie
Centrul Eudoxiu Hurmuzachi al romanilor de pretutindeni, in pericol   de Serban SIMEDREA
A r h i v a
  "Cand e vorba de Kosovo pozitia Bucurestiului e foarte importanta"    5 comentarii
  Profil de presedinte    
  Mass-media si elevii    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mazgalirea BOR (441 afisari)
 Plesita a dezinformat in cazul Carlos (334 afisari)
 A cincea mineriada. Vinovatii (144 afisari)
 Centrul Eudoxiu Hurmuzachi al romanilor de pretutindeni, in pericol (120 afisari)
 Toate panzele sus! (96 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.25379 sec.