Ziua Logo
  Nr. 3355 de miercuri, 22 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
A cincea mineriada. Vinovatii
Ovidiu BANCHES 
Ecoul comemorarii a 15 ani de la tragicele evenimente din 13-15 iunie 1990 se stinge treptat. Noroc bun! N-am aflat nici acum, oficial, cine sunt vinovatii. Iliescu, minerii, "legionarii", SRI, vremurile? Dumnezeu stie. Ne-am ales, totusi, in aceste zile, cu o certitudine: Miron Cozma este liber. Si in libertate va ramane daca oarba Justitie nu isi va recapata, printr-o minune, vederea. Inalta Curte de Casatie si Justitie se pronunta, astazi, asupra vinovatilor pentru mineriadele din 1999, judecand apelul intentat de Cozma impotriva sentintei care il condamna la 10 ani de inchisoare pentru subminarea autoritatii statului prin actiunile care au culminat cu confruntarea de la Costesti. Scapa, definitiv, capetenia ortacilor? Si daca da, in locul lui, la puscarie, chiar nu intra nimeni?
Pentru cine nu isi mai aduce aminte, in ianuarie 1999, la "a cincea mineriada", Miron Cozma a impartit rolul principal cu personaje politice de la Bucuresti. In marsul lor devastator spre Capitala, minerii au fost permanent incurajati si "energizati" de lideri ai PRM. Preluand modelul "Iliescu-1990", Corneliu Vadim Tudor le-a multumit calduros minerilor, de la tribuna Parlamentului, spunand: "Toate revolutiile din istorie si-au creat propria lor justificare juridica. Felicitari minerilor! Felicitari eroicei populatii a judetului Valcea! Traiasca Romania Mare!". Incurajat de mersul evenimentelor, Vadim a pretins nici mai mult, nici mai putin decat demiterea guvernului, a presedintelui tarii si dizolvarea Parlamentului. Intre timp, detasamentele paramilitare conduse de Miron Cozma atacau violent trupele de ordine. Au sechestrat, batut si umilit militari in exercitiul functiunii, care aparau ordinea de drept. Zeci de jandarmi s-au ales cu mainile rupte si capetele sparte de ciomege. Partidul Romania Mare saluta "declansarea Revolutiei de Eliberare a Romaniei de sub jugul Mafiei si al tradatorilor de Tara".
Gravitatea faptelor comise atunci nu poate fi pusa la indoiala. Daca schimbarea prin forta a organismelor de conducere ale statului - Guvern, Parlament, Presedintie - s-ar fi produs, in Romania s-ar fi instalat anarhia. Miscarea din 1999 avea caracteristicile unei tentative de lovituri de stat. "Unele dintre informatiile primite tindeau sa confirme o astfel de apreciere", se arata in raportul Statului Major General prezentat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii la sfarsitul evenimentelor. Este lesne de apreciat cine ar fi fost beneficiarul loviturii de stat daca aceasta ar fi reusit. In raportul mentionat se aminteste ca protestatarii au scandat "numele unui lider de partid cunoscut pentru incitarile sale extremiste".
La acea vreme, partidele aflate la putere au luat initiativa scoaterii PRM in afara legii. Cine a sarit in apararea lui Vadim si clanului sau? Ion Iliescu. Din pozitia de presedinte al PDSR, Iliescu a acuzat "cramponarea actualei puteri in aceleasi slabiciuni", anume infierarea ortacilor. "Se dovedeste falsa ideea ca au fost manipulati. Prin acuzarea PRM se arata de fapt vinovatia minerilor. Personal, nu cred ca a fost intelept ca un partid parlamentar sa fie eliminat de la discutiile de la Cotroceni. Intotdeauna opozitia va folosi slabiciunile Guvernului, dar de aici si pana la a acuza un partid de manipulare este un drum mai lung", spunea Iliescu.
Argumentatia sa a fost suficient de convingatoare. Justitia nu a scos PRM in afara legii si nici Vadim nu a fost tras la raspundere. Capatand si mai mult curaj, in anii ce au urmat episodului ianuarie 1999, "tribunul" si-a continuat misiunea malefica. Dupa nenorocirea de la 11 septembrie, pe Vadim l-a luat gura pe dinainte in chestiunea terorismului international, acesta spunand ca, in 1995, Serviciul de Protectie si Paza ar fi antrenat luptatori ai gruparii teroriste Hamas. O afirmatie grava, care nu a fost nici probata, nici condamnata. Astazi, in incercarea disperata de a-si salva partidul de la disparitie, creierul PRM a mai nascocit ceva. Intr-o scrisoare adresata presedintelui Traian Basescu, Vadim cere alegeri anticipate, afirmand ca Parlamentul s-a umplut de infractori si lichele. Si il mai roaga tribunul pe seful statului - cel numit pana acum in paginile Romaniei Mari si Tricolo-rului "betiv" si "curvar" - sa solicite serviciilor secrete "informatii cu privire la penetrarea clasei politice romanesti de catre cea mai periculoasa ramura a Mafiei italiene, Camorra, si de organizatia criminala Propaganda Due". Si semneaza: Corneliu Vadim Tudor, vicepresedinte al Senatului Romaniei.
 Afisari: 144  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
UNDE-I LOCUL LUI VC TUDOR?   de om alb
Dreptate sa se faca !   de Costescu
apa'n piua   de Radu Dragan
Creierul PRM ?? sau __________________ PRM ??   de Petre Voidaru
A r h i v a
  TVA cu efect de bumerang    21 comentarii
  Mazgalirea BOR    11 comentarii
  Toate panzele sus!    2 comentarii
  Noii si adevaratii europeni    1 comentariu
  La judecata zilei    
  Rupti de electorat    2005-06-15
  Interviuri fara raspunsuri    2005-05-25
  Variantele PD    2005-05-18
  Vor fi anticipate    2005-05-04
  Cruciulita pe avere    2005-04-20
 Top afisari / comentarii 
 Mazgalirea BOR (441 afisari)
 Plesita a dezinformat in cazul Carlos (334 afisari)
 A cincea mineriada. Vinovatii (144 afisari)
 Centrul Eudoxiu Hurmuzachi al romanilor de pretutindeni, in pericol (120 afisari)
 Toate panzele sus! (96 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.90478 sec.