Ziua Logo
  Nr. 3355 de miercuri, 22 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Toate panzele sus!
Bedros HORASANGIAN 
-- Ce se va alege de noi?
Condoleezza Rice e in vizita de lucru in Orientul Mijlociu. Cam pe unde colonelul Lawrence, acum 90 de ani, aduna cauza araba in folosul coroanei britanice. In acelasi timp, ministrul roman "al treburilor din afara" a intreprins o utila deplasare la Londra. Semn ca United Kingdom al lui Tony Blair este pe cai mari si tine atentia (uneori si nervii...) celorlalti lideri europeni in alerta. Anglia are un moment bun si va sti sa-l valorifice in disputele cu Franta si Germania. N-ar fi pentru prima oara cand ar sprijini alte mici puteri europene, in virtutea vechii strategii a lui "balance of power" - echilibrul puterilor, mai pe romaneste, sau disponibilitate pentru "blaturi", in limbaj si mai contemporan. Sa ne amintim cu tandrete de opiniile lui Walter Lippman in timp ce noi vom fi obligati, stand pe "axa lui Basescu", sa jucam la doua capete: orice s-ar intampla, sa cadem in... Uniunea Europeana.
Cancelarul german de azi ne sustine, dar o va face si presedintele CDU, Frau Angela Merkel, posibila viitoare cancelareasa, care e ostila candidaturii turcesti, spre iritarea Ankarei? Franta vrea "inghetare", iar posibilul viitor presedinte Sarkozy nici el nu este prea entuziast fata de "valorile sud-est europene". Chiar daca Olli Rehn, comisarul pentru extindere al UE ne incurajeaza sa stam linistiti, la Baku se intetesc manifestatiile de protest ale opozitiei. Miroase a petrol. Dar nu e a buna, iar vizita lui Rumsfeld ar putea duce la ceea ce James Jones, comandantul fortelor americane din Europa, doar declarase: aparitia unei "politii caspice". Suna bine, dar vor inghiti rusii hapul, mai ales ca nu este o productie "Mosfilm" in regia lui Abuladze sau Paradjanov, ci o constructie ce vine de la Casa Alba, cu girul lui Wolfowitz si Carl Rowe? Anglo-americanii au construit multe case la Baku pana sa se instaureze puterea sovietica. Ce va urma? Greu de facut pronosticuri, jocul se incinge bine in jurul Marii Caspice, mai ales ca British Petroleum este principal actionar la megaafacerea cu conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan.
Incheierea stagiunior fotbalistice, teatrale si muzicale ne lasa mintea libera si atentia active pentru ceea ce este cu adevarat important, azi si acum, in pragul marilor vacante: integrarea europeana.
Clar si fara echivoc. De ce? Vom avansa cateva argumente.
Admiterea in Uniunea Europeana ar fi precum legalizarea unei casatorii: de avantaje majore vor beneficia urmasii mai mult decat parintii parteneri. Integrarea europeana si "de jure" ar proiecta destinul romanesc pe durata lunga a istoriei pentru prima data liber consimtit. Si nici nu vom mai da vina pe "potrivnicia istoriei", pe unguri sau pe alti venetici. Este un moment pe care, poate, nu reusim sa-l constientizam la adevarata lui dimensiune. Dincolo de patimile noastre de zi cu zi, de lipsuri si mizerii, multe reale, altele exagerate in mentalul colectiv, din cauza umorilor fiecaruia dintre noi. Nu credem ca cei de la inceputul veacului trecut au dus-o mai bine, traind in Moldova si Muntenia de atunci sau in Ardealul si Basarabia ce nu intrau in componenta statului roman. Si totusi, printre rasucelile istoriei, nu totdeauna binevoitoare cu noi, in 1918 s-a realizat ceea ce fusese un vis pentru multi romani: Marea Unire. N-ar strica sa ne aducem aminte de acele secvente. Suntem pe o alta spirala a istoriei, intr-un moment favorabil. Nu avem voie sa-l ratam.
Integrarea europeana va trebui, musai, sa beneficieze, daca nu de aportul tuturor, macar al majoritatii. Ea ar trebui tradusa pe intelesul "celor multi". In clivajul existent intre elite si mase s-au varat mereu fel de fel de impostori, ajungandu-se la tragediile de tip Hitler sau Stalin. Ar trebui gasita o varianta care sa fie si eficienta, si populara. Pentru a evita in viitor - dar si in prezent - situatiile nefericite. Contactele "la varf" ale liderilor nostri actuali cu partenerii straini ar fi bine sa fie insotite de prezente/ gesturi/ actiuni/ decizii/ explicatii etc. aduse la nivelul simplului cetatean. Altminteri, sinistratul din Banat sau grevistul de la CFR vor ignora intalnirile de la Londra ale lui M.R. Ungureanu cu Lord Levene of Portsoken, Lord Alf Dubs of Battersea si Sir Evelyn de Rotschild, foarte importante si utile pentru viitoarea presedintie a Marii Britanii la UE, dar cu totul indiferente in imediatul problematicii fiecarui cetatean. Executivul, mai ales, dar si partidele din actuala configuratie parlamentara va trebui sa aiba tact si rabdare, sa ofere si solutii la situatii de criza sau de avarie pentru ca sa nu se depaseasca o anume cota de "inundatie" a nemultumirii. Ar fi bine ca anul acesta sa nu existe vacanta politica in Romania.
"Toate panzele sus" era candva o carte frumoasa si plina de sperante. Ar merita s-o reluam.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Toate panzele sus.   de Uri Adar,Esq
Slaba poanta ca si articolu..   de neamtu tiganu
A r h i v a
  TVA cu efect de bumerang    21 comentarii
  Mazgalirea BOR    11 comentarii
  A cincea mineriada. Vinovatii    4 comentarii
  Noii si adevaratii europeni    1 comentariu
  La judecata zilei    
  De la "suveranitatea limitata" la "securitatea preventiva"    2005-06-15
  Romanii de pretutindeni    2005-06-08
  Romania, incotro?    2005-06-01
  Pianistul din Anglia    2005-05-25
  The Black Sea    2005-05-18
 Top afisari / comentarii 
 Mazgalirea BOR (441 afisari)
 Plesita a dezinformat in cazul Carlos (334 afisari)
 A cincea mineriada. Vinovatii (144 afisari)
 Centrul Eudoxiu Hurmuzachi al romanilor de pretutindeni, in pericol (120 afisari)
 Toate panzele sus! (96 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19836 sec.