Ziua Logo
  Nr. 3354 de marti, 21 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pretul corect
-- Disputa franco-britanica divizeaza Europa
Disensiunile vechilor membri UE in jurul fondurilor comunitare au provocat reactii altruiste din partea celor noi zece membri. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Malta, Estonia, Letonia si Lituania au afirmat in cursul Consiliului European de saptamana trecuta cu sunt gata sa renunte la o parte din fondurile ce le-au fost alocate pentru a asigura un acord asupra bugetului UE. De la Bucuresti a venit si replica presedintelui Basescu - Romania, desi nu este inca membru al Uniunii, este gata pentru atingerea unui acord sa renunte la o parte din fondurile comunitare. Altruismul "noii Europe" nu pare pana acum sa impresioneze pe membrii "vechii Europe" care isi continua certurile. Disensiunile provin de la proiectul britanic de modificare a politicii agricole a Uniunii, proiect criticat acerb de la Paris, principalul beneficiar al subventiilor agricole. Pe de alta parte Franta sustine necesitatea eliminarii rabatului bugetar de care beneficiaza Marea Britanie, rezultand o Europa sub forma de elastic, de care trage fiecare in alta directie.
Ecourile esecului inregistrat la summitul european de la Bruxelles sunt departe de a se fi stins. Franta si Marea Britanie, principalele protagoniste ale diferendului care a dus la neobtinerea unui acord privind bugetul european, si-au continuat razboiul declaratiilor, Londra fiind aratata cu degetul pentru esecul reuniunii. De asemenea, Marea Britanie - care va prelua de la 1 iulie presedintia semestriala a Uniunii Europene, si care a refuzat suspendarea rabatului de care beneficiaza in privinta bugetului comun, - este acuzata de oficiali de la Paris ca nu doreste sa finanteze extinderea Europei.
Toate tunurile pe Londra
Marea Britanie a decis sa nu finanteze extinderea Europei, a afirmat, duminica, ministrul francez al Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy, care considera ca "egoismele nationale" s-au reintors in Uniunea Europeana, informeaza Rompres. "Daca acest pachet (pentru bugetul european 2007-2013, propus la summitul de la Bruxelles) ar fi fost acceptat, Franta ar fi platit cu zece miliarde de euro in plus", a precizat seful diplomatiei franceze. El a mentionat insa ca, in vreme ce presedintele Jacques Chirac a decis sa plateasca o parte a acestei extinderi, ca, de altfel, si Germania si alte tari, singurul stat care "nu a dorit sa isi aduca o contributie financiara la aceasta extindere a fost Marea Britanie". Totodata, oficialul francez a respins aprecierile facute dupa esecul summitului de catre omologul sau britanic Jack Straw, care a declarat ca exista "o divizare intre cei care doresc o Uniune capabila sa faca fata viitorului sau si cei care doresc ca Uniunea sa ramana ancorata in trecut". Declaratia lui Straw viza Franta, tara acuzata de Marea Britanie ca apara Politica Agricola Comuna in defavoarea cerecetarii si inovatiei.
In replica la criticile formulate de oficialii francezi, premierul britanic Tony Blair a afirmat, in Camera Comunelor, ca nu se simte vinovat pentru colapsul discutiilor privind bugetul european pentru perioada 2007-2013. Blair a explicat ca nu putea lua o alta decizie, cata vreme, prin acceptarea propunerilor formulate in timpul reuniunii ar fi insemnat ca Marea Britanie sa piarda rabatul anual de 4,6 miliarde de euro. Sambata, Blair lansase un apel pentru declansarea unei dezbateri fundamentale privind viitorul Europei, sustinand ca actuala criza "poate determina o reinnoire".
Sase luni grele pentru presedintia britanica
Criza politica si financiara din Uniunea Europeana reprezinta o sansa pentru premierul britanic Tony Blair de a-si impune propria viziune in dezbaterile asupra refomarii blocului comunitar, noteaza agentia Reuters. Cu toate acestea, pozitia dura abordata in negocierile asupra bugetului Uniunii, precum si euroscepticismul britanic inradacinat ar putea fi un obstacol in calea ambitiei lui Blair de a plasa Marea Britanie in fruntea UE, considera analistii. Liderul britanic dispune de o economie de invidiat pentru multi dintre omologii sai continentali, iar pozitia sa politica este mai puternica, pe plan intern, decat a presedintelui francez Jacques Chirac si a cancelarului german Gerhard Schroder, oponenti hotarati ai incercarii sale de a reforma bugetul comunitar. Cu toate acestea,, pana la calmarea spiritelor, Blair nu va putea evalua costul politic al sustinerii rabatului de care beneficiaza Marea Britanie in privinta contributiei sale la buget."Cred ca acest fapt ingreuneaza sarcina presedintiei britanice. Urmatoarele sase luni nu vor fi usoare. Nu cred ca problema bugetului va fi rezolvata in in timpul presedintiei britanice", este de parere Greg Austin, profesor de studii europene la Universitatea Essex.
Pro si contra extindere
Vicepresedintele Comisiei Europene, Gunter Verheugen, a estimat ca Uniunea Europeana ar trebui sa fie mai rezervata in ce priveste viitoarele sale extinderi, dar ca tratatele de aderare cu Romania si Bulgaria trebuie sa fie respectate, informeaza Rompres. Potrivit fostului comisar european pentru Extindere, in cazul Romaniei si Bulgariei se va recurge la clauzele de salvgardare numai daca cele doua tari nu vor fi pregatite sa adere la 1 ianuarie 2007. In opinia lui Verheugen, ar fi lipsit de importanta faptul de a face noi promisiuni de extindere in afara celor deja convenite. Intr-un interviu recent in cotidianul Sueddeutsche Zeitung, Verheugen afirma ca aderarea Romaniei si Bulgariei ramane una dintre prioritatile UE. La randul sau, comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a declarat in cotidianul italian "Il Messaggero" ca Bulgaria si Romania vor fi atent monitorizate inainte de a fi acceptate in UE, transmite Reuters. "Este clar ca tari precum Bulgaria si Romania, si chiar mai mult in cazul Turciei, vor fi monitorizate cu multa atentie" in domenii precum drepturile omului, conditiile de detentie, sistemul de justitie si libertatea informatiei, a afirmat Franco Frattini.
Olli Rehn linisteste Romania si Bulgaria
Romania si Bulgaria vor deveni membre ale Uniunii Europene, dar trebuie sa indeplineasca toate criteriile si conditiile necesare si sa nu incetineasca ritmul reformei, a apreciat comisarul UE pentru extindere, intr-un mesaj transmis participantilor la conferinta internationala "A investi in Romania", organizata de Ministerul Economiei si Comertului si Vienna Economic Forum, informeaza Rompres. "Sunt convins ca Romania si Bulgaria vor deveni membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene. Mesajul meu este: incercati sa indepliniti toate criteriile si conditiile necesare si nu incetiniti ritmul reformei, pentru ca asta nu aduce beneficii", se arata in mesaj.
Olli Rehn considera ca in Romania exista multe stimulente economice care fac ca tara noastra sa fie considerata o oportunitate pentru investitori. "Trebuie insa reduse problemele legate de administratie si birocratie. S-au facut pasi inainte, o dovada fiind dezvoltarea investitiilor. Romania a initiat o serie de masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri, incercand reducerea birocratiei si a legislatiei contradictorie", a precizat oficialul european. Acesta a aratat, de asemenea, ca a crescut eficienta si a fost clarificat sistemul juridic. El a mai precizat ca o decizie a CE de a propune, eventual, amanarea aderarii Rominiei si Bulgariei la UE, din cauza unor intarzieri in pregatirea acestora in vederea aderarii ar urma sa fie luata cel mai tarziu in primavara anului 2006.
Luciana POP 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Englezii nu prea vorbesc ca sa se afle in treaba...   de Teroristu Pacifist
GRESEALA ENORMA,.... Domnule Basescu !   de CONU
A r h i v a
  Circul dracilor    30 comentarii
  Sora Irina a fost inmormantata    1 comentariu
  Dan Ciachir: "Si episcopul Husilor e raspunzator"    2 comentarii
  Campania antiuniforma    39 comentarii
  Cei unsprezece ministri incompatibili    
  Romania e dispusa sa renunte la miliarde de la UE    10 comentarii
  Cifrele scandalului european    1 comentariu
  Incurajari dinspre Marea Britanie    1 comentariu
  Presedintia nu se baga la TVR si SRR    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Tradarea Basarabiei de la Bucuresti (1259 afisari)
 Mersul Autobuzelor la www.autogari.ro (896 afisari)
 Dan Ciachir: "Si episcopul Husilor e raspunzator" (497 afisari)
 Stiri pe scurt (383 afisari)
 Campania antiuniforma (345 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01454 sec.