Ziua Logo
  Nr. 3354 de marti, 21 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Presedintele Traian Basescu considera ca Uniunea Europena "este in primul rand o idee despre pace si mai putin despre bani"
Romania e dispusa sa renunte la miliarde de la UE
-- "Resursa fundamentala pentru dezvoltarea Romaniei este crearea unui mediu de afaceri corespunzator si nu neaparat 30 sau 28 de miliarde pe care i-am primi de la UE in intervalul 2007-2013", a precizat seful statului
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca i se pare "incorecta" abordarea tarilor membre legata de bugetul Uniunii Europene si ca Romania ar trebui sa adopte pozitia exprimata de cele zece state nou intrate, care au spus: "Daca nu va intelegeti intre voi cei mari si vechi, noi suntem gata sa ne reducem bugetul, astfel incat problemele bugetului 2007-2013 sa nu fie o problema politica atat de mare".
Seful statului considera ca acestea sunt lucruri pe care Romania trebuie sa le spuna, mai ales ca tara noastra s-a restructurat si si-a pregatit economia pentru integrarea in Uniunea Europeana. Din acest motiv, presedintelui i se pare inadmisibil ca discutiile despre extindere sa se blocheze "pe un buget care oricum nu inseamna cheia dezvoltarii unei tari proaspat intrate in UE, ci efortul national" pe care trebuie sa-l faca economia romaneasca si cetatenii Romaniei. "Resursa fundamentala pentru dezvoltarea Romaniei este crearea unui mediu de afaceri corespunzator si nu neaparat 30 sau 28 de miliarde pe care i-am primi de la UE in intervalul 2007-2013", a precizat seful statului, subliniind: "UE este in primul rand o idee despre pace si mai putin despre bani. O Uniune Europeana unita garanteaza o Europa care se poate dezvolta in pace si fara discrepante uriase. Este conceptul de la care noi plecam in ideea realizarii Europei unite. Nu diferenta de 2 miliarde care ar putea fi alocata Romaniei sau altui stat in interval de zece ani este prioritatea noastra".
Garantarea pacii
Prezent la Forumul economic franco-roman, organizat de revista Bucharest Business Week, Traian Basescu a vorbit despre evolutiile politice din interiorul statelor membre UE care, in opinia sa, nu sunt dramatice. "Poate ne-am obisnuit prea usor sa pronuntam cuvantul criza. Sunt dispute care provin din modul de functionare al UE. Interesul national se aseaza de cele mai multe ori deasupra Uniunii si pozitia unor politicieni de varf din UE este de inteles", a comentat presedintele. In ceea ce priveste Romania, avand in vedere disputele legate de bugetul UE pentru intervalul 2007-2013, Traian Basescu a dat asigurari ca tara noastra se va alinia celor zece state nou intrate, exprimand disponibilitatea "sa discute inclusiv o reducere a contributiilor financiare la bugetul UE, care se va rasfrange si asupra sumelor alocate Romaniei, cu conditia sa fie o pozitie generala a statelor din grupul 10+2". "O astfel de pozitie va fi de natura sa atraga atentia statelor membre ce se considera pioni ai UE ca de fapt Uniunea este o idee despre pace si mai putin despre bani. O Uniune Europeana unita garanteaza o Europa care se poate dezvolta in pace si fara discrepante uriase. Este conceptul de la care pleaca Romania si este prioritatea ei numarul unu: garantarea pacii pe continentul european", a spus Traian Basescu.
Avantajele occidentalilor
Presedintele Traian Basescu considera ca politicienii vest-europeni "s-au obisnuit sa vorbeasca prea mult electoratului lor despre ajutorul pe care il dau tarilor din Europa de est, nementionand niciodata avantajele aduse propriilor natiuni de extinderea europeana". Seful statului a precizat ca doar a "observat" si nu a "criticat" asa-zisul blocaj privind Tratatul constitutional, pus "pe seama extinderii Uniunii Europene".
Traian Basescu a explicat ca exista un avantaj de ambele parti in procesul largirii UE, tinand cont de faptul ca in Romania, spre exemplu, "avem camioane din UE, pe soselele din Bucuresti circula autoturisme din UE, iar in supermarketurile din tara 50% din produse sunt importate din UE". In acest context, sefului statului i se pare incorecta abordarea tarilor membre ale Uniunii referitoare la bugetul UE pentru intervalul 2007-2013.
Birocratia, redusa pana la sfarsitul anului
Basescu a subliniat ca decizia politica luata este ca, la 1 ianuarie 2007, Romania sa fie o tara performanta, ceea ce implica in mod automat realizarea obligatiilor asumate. "In fond nu ni se cere decat sa intram in normalitate. Ni se cere sa avem o Justitie corecta, performanta, sa diminuam coruptia, sa asiguram un mediu concurential corect. Este optiunea noastra sa devenim membri ai UE, trebuie sa fie si optiunea noastra sa ne modernizam, sa devenim performanti", a spus presedintele. El a anuntat ca pana la sfarsitul acestui an va fi emisa legislatia necesara pentru reducerea birocratiei in Romania, astfel ca anul 2006 "sa ne gaseasca cu un set legislativ care sa imbunatateasca mediul de afaceri". "Avem convingerea ca nu exista alta solutie pentru Romania decat un mediu de afaceri sanatos, performant, care sa stimuleze investitiile romanesti si straine si munca", a spus Presedintele. Traian Basescu apreciaza ca Romania se va dezvolta extrem de rapid in urmatorii 10 ani. "Vom avea o politica stimulativa pentru economie, constanta, consecventa, care nu va cunoaste urcusuri si coborasuri din punct de vedere al mediului de afaceri. Anul 2005 este pentru noi un an de tranzitie, un an in care trecem de la o politica a fostului guvern profund orientata pe o directie sociala, catre o politica de stimulare a economiei, care sa genereze resursa pentru o protectie sociala adecvata, prin asigurarea locurilor de munca tinerilor", a aratat seful statului.
Diminuarea aparatului de stat
El a mai spus ca in evolutia viitoare se va produce o diminuare a aparatului de stat, pe masura ce legislatia de resort, care este acum in pregatire si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2006, va reduce birocratia la nivelul aparatului central si local, obiectivul autoritatilor romane fiind acela de a face cat mai usoara investitia si cat mai usor accesul cetateanului la administratia locala. "In toamna acestui an, probabil, legislatia care vizeaza debirocratizarea aparatului de stat va fi lansata in dezbatere publica si adoptata pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2006", a mentionat presedintele. In ceea ce priveste atat de mult discutata "drenare a creierelor romanesti catre statele dezvoltate", in acest moment presedintele Basescu o considera "o exagerare" pentru ca atat firmele romanesti, cat si societatile multinationale din tara noastra lucreaza foarte mult cu forta de munca tanara. Seful statului si-a exprimat optimismul ca noua generatie "este cea care trebuie sa isi asume tot mai puternic responsabilitatea evolutiei viitoare pozitive a Romaniei". "Nu am nici un dubiu ca avem nevoie sa absorbim in toate zonele economiei generatiile noi de absolventi ai facultatilor romanesti, care sunt pregatite sa preia Romania in noul ei concept de tara moderna si europeana", a subliniat Traian Basescu.
Apel la contributia partenerilor
Pe de alta parte, premierul Tariceanu a declarat ieri la conferinta Vienna Economic Forum ca mentinerea sprijinului Uniunii Europene pentru crearea unui mediu de afaceri transparent in Sud-Estul Europei si incurajarea investitiilor straine sunt ingredientele necesare viitoarei constructii europene.
Unitatea Europeana, a afirmat primul-ministru, nu poate insemna numai convergenta politica. Ea trebuie sa se reflecte si in extinderea sanselor de dezvoltare regionala, in extinderea pietelor si a capacitatilor de productie ale companiilor europene pe intreg continentul.
In acest sens, Uniunea Europeana are nevoie de contributia responsabila a partenerilor sai in consolidarea politicilor comune in plan economic, social, al securitatii si actiunii externe. "Nu putem ignora capacitatea tarilor noastre de a crea punti de cooperare si de expansiune economica spre regiunile invecinate UE", considera premierul Tariceanu.
Poarta de acces catre est
Primul-ministru a apreciat ca tarile din Sud-Estul Europei nu mai trebuie sa fie privite doar ca o ancora de extindere a activitatii companiilor vestice: "Putem fi o importanta poarta de acces catre vecinatatea estica, o punte pentru construirea unor legaturi profitabile cu parteneri din zona Marii Negre si Caucazului de Sud". Prioritatile de cooperare sunt, dupa cum a mentionat premierul Tariceanu, atragerea de investitii in constructia coridoarelor de transport pan-europene, crearea unei comunitati a energiei in Sud-Estul Europei, inclusiv a unei Burse regionale a energiei ce ar putea fi gazduita in Romania. Guvernului Romaniei doreste sa atraga in regiune investitii in domenii cu rezonanta competitiva pentru Uniunea Europeana, cum ar fi comunicatii, IT, constructii de masini.
Anca HRIBAN 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Europa de est CUMPARA MASIV!!! UNDE SA EXPORTE VESTUL. Ei castiga nu noi.   de basarab
Nu vrem bani nu vrem valuta..   de neamtu tiganu
Romania este dispusa sa renunte la miliardele din UE   de vlad2002
Un articol bun de STUDIAT in: The Heritage Fondation.(si-a se vedea cine acorda importanta Europei Centrale)   de CONU
Mesterul Manole   de Ratacitul
Cum ziceam mai ieri, romanii vor in UE doar pt. ciolan...   de ingineru
Brandul ptr Romania , motto : " societatea care te ajuta "(sa te hartuiasac)   de underinfluence
Cine i-o fi spus din interior/soptit din exterior ca asta ar fi problema/solutia?   de flachi
Nu Romania e dispusa, Basescu (Puterea actuala, eventual clasa politica) e dispus.   de internautul
Meriat sa ne tinem suflul pina cind prezidentul Basescu va " atrage atentzia" tzarilor influente din UE...   de tjmaxxi
A r h i v a
  Circul dracilor    30 comentarii
  Sora Irina a fost inmormantata    1 comentariu
  Dan Ciachir: "Si episcopul Husilor e raspunzator"    2 comentarii
  Campania antiuniforma    39 comentarii
  Cei unsprezece ministri incompatibili    
  Pretul corect    2 comentarii
  Cifrele scandalului european    1 comentariu
  Incurajari dinspre Marea Britanie    1 comentariu
  Presedintia nu se baga la TVR si SRR    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Tradarea Basarabiei de la Bucuresti (1259 afisari)
 Mersul Autobuzelor la www.autogari.ro (896 afisari)
 Dan Ciachir: "Si episcopul Husilor e raspunzator" (497 afisari)
 Stiri pe scurt (383 afisari)
 Campania antiuniforma (345 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01150 sec.