Ziua Logo
  Nr. 3354 de marti, 21 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cei unsprezece ministri incompatibili
-- Ori nu le-au facut, ori s-au ratacit
Membrii Executivului nu se ingramadesc sa demonstreze ca respecta principiul transparentei in exercitarea functiei publice, prin declararea intereselor rudelor. Concluzia a fost trasa de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), in urma unei monitorizari a aplicarii Legii anti-coruptie. In cadrul programului, CRJ a cerut ministrilor actualului Cabinet sa-si completeze declaratiile de interese cu functiile, calitatile si activitatile desfasurate de soti/sotii si rudele de gradul unu. In lipsa acestor informatii, eventualele conflicte de interese sunt greu sau chiar imposibil de dovedit. Statistica privind raspunsurile actualilor membri ai Cabinetului este dezamagitoare: din 23 de ministri, 13 au raspuns in termenul legal de 30 de zile, iar dintre acestia doar 9 au trimis raspunsuri complete. Mai mult de jumatate dintre ministri, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu, s-au facut ca ploua, tinand la secret interesele rudelor. Raportul CRJ contine si vesti bune. In comparatie cu anul 2004, in 2005 aplicarea Legii anti-coruptie inregistreaza evolutii pozitive la nivel local. Cu toate acestea, combaterea si sanctionarea faptelor de coruptie, a incompatibilitatilor si a conflictelor de interese ramane dificil de realizat in lipsa unor masuri in plan legislativ si institutional, subliniaza CRJ.
Rezultatele monitorizarii au fost prezentate ieri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii Centrului facand publice numele ministrilor care au raspuns solicitarii de a completa declaratiile de interese cu datele rudelor. Cei noua ministri care au trimis raspunsuri complete sunt: Mihai Razvan Ungureanu, Teodor Atanasiu, Mihai Voicu, Vasile Blaga, Laszlo Borbely, Ionut Popescu, Gheorghe Flutur, Monica Macovei si Cristian David. Cei care au raspuns incomplet sunt: Zsolt Nagy - a trimis doar copia propriei declaratii de interese, Marko Bela - a trimis declaratia sa de avere, precizand ca nu are nici o posibilitate legala sa completeze o declaratie de interese in numele rudelor sale, deoarece ar leza atributele lor exclusive, Ionut Seres - a sustinut in raspunsul transmis ca articolul 72 din legea 161/2003 nu prevede obligatia depunerii declaratiilor de interese pentru membrii familiei demnitarului, George Copos - a precizat in raspunsul sau ca nu are calitatea de conducator al vreunei autoritati sau institutii publice. Pe lista neagra a CRJ, continand numele celor care nu au raspuns, se afla urmatorii: Calin Popescu Tariceanu, Sulfina Barbu, Mona Musca, Iuliu Winkler, Gheorghe Barbu, Ene Dinga, Mircea Miclea, Gheorghe Seculici, Mircea Cinteza, Gheorghe Dobre si Bogdan Olteanu. Autorii raportului au admis posibilitatea ca, in unele cazuri, cererile trimise de CRJ sa se fi "ratacit" in institutiile in care cei vizati lucreaza. De pilda, de la Departamentul pentru relatia cu Parlamentul ni s-a comunicat ieri ca raspunsul ministrului Bogdan Olteanu, continand datele referitoare la situatia sotiei acestuia, era semnat inca din 20 mai, insa "dintr-o eroare" nu a fost trimis solicitantilor.
Motivatia demersului
Reprezentantii Centrului au explicat apoi rostul demersului lor. El se intemeiaza pe articolul 72 din Legea 161/2003, care prevede ca "persoana care exercita functia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau functii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligat sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu ia sau sa nu participe la luarea unei decizii in exercitarea functiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul ori rudele sale de gradul I". Directorul executiv al CRJ, Catalina Radulescu, a sustinut insa ca articolul 72 din legea anticoruptie nu poate fi aplicat daca nu se cunosc conflictele de interese ale sotului/sotiei sau rudelor de gradul I ale demnitarilor si inaltilor functionari. Ea a precizat ca membrii Cabinetului au avut la dispozitie 30 de zile pentru a raspunde la solicitarea transmisa de Centrul de Resurse Juridice.
CRJ va face sesizari administrative in cazul ministrilor care nu au raspuns sau au trimis raspunsuri incomplete, iar daca membrii Guvernului nu le vor da curs, Centrul de Resurse Juridice ii va actiona in instanta.
CRJ i-a dat in judecata pe Nastase si Bejinariu
CRJ a realizat un studiu similar si anul trecut, trimitand aceleasi cereri membrilor fostului Executiv. Urmare a acelei monitorizari, CRJ i-a actionat in instanta pe premierul de la acea vreme, Adrian Nastase, si pe fostul secretar general al Guvernului, Eugen Bejinariu. Catalina Radulescu a precizat ca hotararile pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in cele doua cazuri au fost contradictorii, desi aveau acelasi obiect. Astfel, CRJ a avut castig de cauza in procesul cu Bejinariu si a pierdut in cel cu Nastase. "Degeaba avem legislatie, daca aceasta nu se aplica. De unde sa stim daca exista situatii de incompatibilitate daca nu cunoastem situatia sotiilor ministrilor?", a adaugat Radulescu. Reprezentantii Centrului au propus Guvernului instituirea unui mecanism de monitorizare a aplicarii Legii 161/2003 in sensul imbunatatirii transparentei in exercitarea functiilor publice.
Cazurile de incompatibilitate s-au redus
"Monitorizarea la nivel local releva o scadere semnificativa a cazurilor de incompatibilitate - de la 24 de sesizari in perioada august-octombrie 2004, la 4 incompatibili in intervalul februarie-aprilie 2005 - precum si o reducere a timpului mediu de raspuns la sesizari de la 50, 75 de zile la circa 16 zile. In acelasi timp, 37% din totalul cazurilor sesizate raman nerezolvate. Noii prefecti au aplicat sanctiunile prevazute de lege in unele situatii, dovedind mai putin entuziasm cand sesizarile vizau persoane cu aceeasi coloratura politica", se arata in raport. Autorii studiului considera ca "o carenta semnificativa" o constituie lipsa Comisiei de Cercetare a Inaltilor Functionari Publici - comisie care trebuia infiintata, conform legii, inca din 2003. Fostul premier, Adrian Nastase a "uitat" sa o puna pe picioare, iar actualul prim-ministru nu si-a facut inca timp pentru asa ceva. Cat de importanta este acesta Comisie, explica Radu Nicolae, manager de program la CRJ: "In acest moment, un inalt functionar public nu poate fi tras la raspundere pentru faptele sale deoarece Comisia care trebuie sa cerceteze abaterea nu exista. Si cum legea prevede ca sanctiunile disciplinare se aplica in termen de maximum sase luni de la data savarsirii abaterilor, s-a creat inca o modalitate de eludare a legii" a subliniat Radu Nicolae.
Ovidiu BANCHES 
A r h i v a
  Circul dracilor    30 comentarii
  Sora Irina a fost inmormantata    1 comentariu
  Dan Ciachir: "Si episcopul Husilor e raspunzator"    2 comentarii
  Campania antiuniforma    39 comentarii
  Romania e dispusa sa renunte la miliarde de la UE    10 comentarii
  Pretul corect    2 comentarii
  Cifrele scandalului european    1 comentariu
  Incurajari dinspre Marea Britanie    1 comentariu
  Presedintia nu se baga la TVR si SRR    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Tradarea Basarabiei de la Bucuresti (1259 afisari)
 Mersul Autobuzelor la www.autogari.ro (896 afisari)
 Dan Ciachir: "Si episcopul Husilor e raspunzator" (497 afisari)
 Stiri pe scurt (383 afisari)
 Campania antiuniforma (345 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01206 sec.