Ziua Logo
  Nr. 3354 de marti, 21 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Campania antiuniforma
-- Lectii de democratie pentru Vadim
Interesul manifestat de reprezentanti ai Partidului Romania Mare pentru reintroducerea uniformei scolare a determinat o eleva din Resita sa ia initativa constituirii unei Asociatii a Elevilor Antiuniforma. Ilia Visatovici, eleva in clasa a Vll-a, considera ca generalizarea uniformei scolare lezeaza demnitatea elevilor si readuce in actualitate practicile trecutului comunist cand scolarii erau adusi cu forta pentru a canta osanale liderilor de pe atunci. Cu promptitudine, Ministerul Educatiei si Cercetarii a contracarat in timp toate speculatiile pe aceasta tema anuntand inca din luna aprilie ca nu se pune problema reintroducerii uniformei. In semn de solidaritate cu initiativa tinerei eleve, ziarul ZIUA va sustine constituirea Asociatiei Elevilor Antiuniforma la nivel national. Scolarii, parintii si chiar profesorii interesati de acest subiect vor putea comunica prin intermediul paginii de web a ziarului si-si vor putea impartasi opiniile fata de ideea generalizarii uniformelor, practica de trista amintire pentru generatiile care au trecut prin scoala lui Ceausescu. Redam mai jos integral continutul scrisorii semnate de Ilia Visatovici, transmisa redactiei noastre prin e-mail. Intertitlurile apartin redactiei.
"Din presa am aflat ca un partid nostalgic condus de un presedinte fost cantaret de curte al dictatorilor Ceausescu, doreste sa legifereze introducerea fostelor uniforme scolare. Acest Vadim Tudor si PRM-ul lui se refera la o traditie a romanilor sub comunism la 45 de ani de uniforme.
In virtutea "Conventiei cu privire la drepturile copilului" la care Romania este parte semnatara si care prevede ca "orice copil are dreptul de a-si exprima opinia in orice problema sau procedura care il priveste, iar opinia lui trebuie luata in considerare cu respect" si al dreptului la libera asociere care precizeaza ca "orice copil are dreptul de a se intalni cu alti copii, de a participa la intalniri si de a crea grupuri, asociatii cu conditia ca acestia sa nu incalce drepturile celorlalti", voi milita pentru constituirea unei "Asociatii a Elevilor Antiuniforma". Scopul acesteia va fi de a reuni elevii resiteni care se impotrivesc introducerii uniformei si de a organiza chiar si actiuni de protest.
Numarul matricol PRM
Am luat atitudine fata de aceasta problema, deoarece consider ca uniforma scolara este un mod de a ne leza demnitatea, estompeaza diversitatea personalitatii copiilor, constituie revenirea la trecutul comunist, cand elevii erau dusi cu forta, indiferent de conditiile atmosferice, pe stadioane, ca sa aduca osanale conducatorului iubit. Uniformizarea elevilor prin introducerea uniformei scolare obligatorii, lezeaza profund exprimarea neingradita a opiniei copilui.
Este o mare minciuna motivul invocat de cei care doresc sa ne "uniformizeze" faptul ca se adreseaza celor cu posibilitati materiale reduse si nevoiasilor. Uniforma scolara presupune un cost suplimentar in bugetul familiei.
In incheiere, Asociatia Elevilor Antiuniforma propune lui Vadim Tudor sa initieze o lege care sa oblige parlamentarii PRM sa poarte uniforme la dezbaterile Camerelor si sa aiba aplicat pe mana dreapta "numarul matricol". Ma ofer voluntar sa fac demersuri pentru a obtine o uniforma de model pentru Vadim Tudor, de la "Popa sapca"." (Resita, 20 Iunie 2005, Comitetul de initiativa al Asociatiei Elevilor Antiuniforma, Ilia Visatovici, eleva in clasa a Vll-a scoala cu clasele I-VIII Nr.7)
Pro si contra
Opiniile oamenilor scolii privind reintroducerea uniformelor scolare sunt impartite. Profesorii cu vechime privesc in general cu intelegere aceasta idee, considerand ca astfel ar putea fi estompate anumite forme de discriminare provocate de mediile sociale diferite din care provin elevii. In acelasi timp, aceasta ar putea fi un lucru benefic pentru imaginea scolii care, astfel, ar dobandi identitate. "O uniforma care reprezinta o scoala la care tii este o mandrie, o porti cu cinste. Sunt scoli mari din occident la care elevii aspira si pentru a purta un simbol al acestei scoli, o emblema, o sapca, o uniforma...", a declarat Ana Ionescu, director al Colegiului Economic Xenopol. Aceasta apreciaza totodata ca, prin introducerea uniformelor, se netezesc barierele", fiind multi copii care provin din familii sarace care nu le pot asigura tinute la nivelul celor cu bani.
Sunt si profesori care considera ca nu este cea mai buna idee. Familiile sarace sunt nevoite sa scoata bani din buzunar pentru a plati noile costumatii. Sustinatorii uniformelor spus ca aceasta este o falsa problema caci, de fapt, uniforma va inlocui numeroasele tinute pe care parintii sunt nevoiti astazi sa le asigure copiilor. Pentru elevii din familii cu stare problemele nu sunt legate de bani ci de disconfortul legat de faptul ca, zi de zi, trebuie sa imbrace aceleasi haine. MEdC nu va impune niciodata uniforma ci doar va sugera folosirea unei tinute decente, a declarat Mircea Muresan, director in Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Profesoara Maria Voinea, prodecan la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, considera ca introducerea uniformei scolare poate constitui un element prin care elevul se identifica cu o anumita comunitate. Uniforma apare astfel ca un semn de identitate si solidaritate cu cei de care se simte apropiat. Desigur, aceasta daca introducerea uniformelor se face prin consultarea si exprimarea acordului elevilor. Daca privim uniformele ca un element constrangator, daca ne ducem cu ideea la niste uniforme urate, fara design, din materiale de proasta calitate, asupra carora elevii nu-si dau acordul, atunci putem vorbi de consecinte negative asupra dezvoltarii copiilor, a mai spus prof. univ. dr. Maria Voinea. (M.J.)
2,5 milioane de lei pentru asigurarea costumului de scoala
In cazul in care autoritatile vor decide introducerea obligatorie a uniformelor in scoli, bugetul unei familii ar fi incarcat cu o cheltuiala in plus. Pretul probabil al unei uniforme sva fi in jur de 2,5 milioane de lei, respectiv o cheltuiala lunara de 200.000 lei pentru fiecare copil. (Atentie! Uniformele vor trebui schimbate an de an.) Cosul minim de consum al unei familii cu doi copii este de aproximativ 5 milioane de lei/luna si contine, potrivit unei ordonante de urgenta adoptata in anul 2000, produse alimentare (care reprezinta jumatate din cos), produse nealimentare (confectii, tricotaje, incaltaminte etc - aproximativ 15% din cos) si servicii (apa, energie, telefon etc. - aproximativ 35% din cos). In anul 2000, Guvernul a stabilit ca o familie cu doi copii are nevoie, intr-o luna, de 60 de paini, 13 kg de cartofi, 5,5 kg carne, 15 litri de lapte, 1 kg de branza si doua ciocolate. Cheltuiala in plus cu uniforma, respectiv 400.000 pe luna pentru doi copii, ar "scoate" din cosul de consum lunar carnea necesara familiei, sau cea mai mare parte a cantitatii de lapte. (A.M.V.)
 Afisari: 345  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 39 Afiseaza toate comentariile  
Propunere pentru anti-uniformisti.   de HorrayaH
INITIATIVA LUI VC TUDOR   de patrioata
pentru geek-a-contra   de mama fetei
problema cea mai importanta..   de calator
Uniforma Scolara Nu Strica   de erou al muncii socialiste
Pe noi ne controla la poarta scolii si la intrarea in scoala de matricola..   de Atamild
Nu ea, taticul ei face campanie...   de Sakura
Io sunt pt. uniforma.   de neamtu tiganu
In scolile cu renume mondial uniformele   de ionion
Ne pierdem in detalii...   de Teroristu Pacifist
uniforme.....   de geek-a-contra
oare ce-or fi gindind copchii aia de la...   de geek-a-contra
pustoaica are dreptate !   de Seherezada Feodorovna
Textul apartine unui matur, dar   de Teroristu Pacifist
Meschinarie si dreptul copiilor   de Vasile Teodorovici
Multumiri   de Nitu Rodica
Ah , Uniforma......   de Roxana
De ce sunt pentru uniforma.   de Giuseppe Cocos
Cititi cartea .... Cismigiu   de PANTAGRUEL
Jos cu politica din scoli ! Jos cu comunismul ! Jos cu dictatura !   de ionion
Fericita Românie..   de calator
din nou se incearca sacrificarea inocentilor   de Andrada Tiparas
Uniforma... DA sau NU?   de Agamita
sa fim seriosi   de lucid
Campania antiuniforma   de costelk
Uniforma sociologilor   de HorrayaH
Bravo!   de Diandra
nu era nici treaba lui vadim nici a pustoaicei. nu uniforma stabileste performanta.   de dan toader
uniforma   de Nitu Rodica
sunt de acord cu uniforma   de florin3003
Sunt scoli in lume care de secole poarta aceiasi uniforma !   de ionion
Cel mai bine ar fi sa poti OPTA   de paraipan
Uniformele scolare   de cosor ion
Si eu sunt pentru reintroducerrea uniformelor !   de Observator
Traim dupa cum decid unii!   de Exxtra
Nu stiti voi, dar uniformele se poarta...   de Scorilo
uniformizare cu buldozerul   de Avrig
Uniformele scolare   de Nor Negru
Asa o fata! Mai rar...   de Vasile Bleaga
A r h i v a
  Circul dracilor    30 comentarii
  Sora Irina a fost inmormantata    1 comentariu
  Dan Ciachir: "Si episcopul Husilor e raspunzator"    2 comentarii
  Cei unsprezece ministri incompatibili    
  Romania e dispusa sa renunte la miliarde de la UE    10 comentarii
  Pretul corect    2 comentarii
  Cifrele scandalului european    1 comentariu
  Incurajari dinspre Marea Britanie    1 comentariu
  Presedintia nu se baga la TVR si SRR    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Tradarea Basarabiei de la Bucuresti (1259 afisari)
 Mersul Autobuzelor la www.autogari.ro (896 afisari)
 Dan Ciachir: "Si episcopul Husilor e raspunzator" (497 afisari)
 Stiri pe scurt (383 afisari)
 Campania antiuniforma (345 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08027 sec.