Ziua Logo
  Nr. 3347 de luni, 13 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
-- Lege pentru paduri
Legislatia din domeniul silviculturii, privind modul de administrare a padurilor, va fi modificata, o parte din aceste modificari urmand sa fie aprobate prin ordonanta de urgenta in perioada verii, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, la Ziua Silvicultorului. In noua legislatie vor fi prevazute si anumite avantaje pentru proprietarii care se asociaza, acestia primind si drumurile forestiere, pepinierele si case silvice aferente. Pe de alta parte, Flutur a atraa atentia si asupra obligatiilor pe care le au proprietarii de paduri retrocedate. Au fost inregistrate multe cazuri in care proprietarii si-au taiat padurea, fara a o replanta, asa cum prevede legea. Flutur a spus ca, in astfel de cazuri, statul reimpadureste zona, proprietarul fiind apoi executat silit pentru recuperarea investitiilor facute. Potrivit oficialului MAPDR, in scurt timp va fi introdusa Bursa lemnului, ceea ce va permite vanzarea lemnului la adevarata lui valoare, conform cererii si ofertei. "Ne gandim la o modalitate de a deplasa supraoferta de lemn din zonele de deal si de munte in zonele deficitare, de a crea o retea de depozite la nivel national si de a-i incuraja pe privati sa vina sa valorifice acest lemn", a mai spus Flutur. (L.M.)
Comisioane reduse
Comisioanele de tranzactionare pentru tranzactiile cu actiuni inscrise la Cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in sectiunea de piata Regular, s-au redus, incepand cu 1 iunie 2005, de la 0,18% la 0,15%, se arata intr-un comunicat al BVB. "Reducerea comisioanelor a fost o preocupare a noastra in ultimii patru ani, pe care am operat-o de fiecare data cand bugetul ne-a permis", a declarat presedintele Comitetului Bursei, Sergiu Oprescu. O data cu aceasta aprobare legislativa, au mai fost aprobate modificari ale regulamentului Bursei privind tranzactiile bursiere, pentru a intra in concordanta cu noile reglementari BNR privind denominarea monedei nationale si pentru a armoniza decontarea prin BVB cu noul sistem de decontare al BNR, REGIS. De asemenea, a fost aprobat si regulamentul care stabileste regulile pentru operatiunile de tranzactionare si post-tranzactionare pentru instrumentele financiare al caror pret se formeaza prin mecanisme de negociere extrabursiera (negociere directa intre participanti) care se vor derula prin sistemul electronic pus la dispozitie de BVB. (A.M.V.)
MEC cauta elite
Trei studenti de la ASE vor fi angajati la Ministerul Economiei si Comertului (MEC) imediat dupa ce isi vor sustine examenele de licenta. Reamintim, la sfarsitul lunii martie, ministrul Codrut Seres si rectorul ASE, Gheorghe Rosca, au semnat un contract de parteneriat intre ASE si MEC, in cadrul proiectului de practica "Se cauta elite". La sfarsitul stagiului de doua luni de practica al primei serii de 30 de studenti, Codrut Seres a premiat, pe baza evaluarii proiectelor si a activitatii, trei studente: Ana-Maria Petrache, Oana Moldovan (care urmeaza sa fie angajate in cadrul Departamentului "Integrare europeana") si Roxana Rizea (care va lucra la cabinetul ministrului). (G.M.)
Program Michelin
Michelin lanseaza astazi, la Bucuresti, programul sau in domeniul sigurantei rutiere "Michelin verifica presiunea". Potrivit unui comunicat de presa, in zilele de 13 si 14 iunie, intre orele 9.00 si 18.00, soferii interesati vor putea opri in fata camionetei amplasata in fata Academiei Militare si isi vor putea verifica si ajusta presiunea in anvelope, primind sfaturi si recomandari din partea specialistilor Michelin. Programul se desfasoara in mai multe etape pe parcursul lunilor iunie, iulie si august in 15 orase romanesti. "Inca din 1985, Grupul Michelin a inceput sa puna la dispozitia soferilor experienta de care dispune pentru a reduce riscul de accidente cauzate de o presiune incorecta in anvelope", se precizeaza in comunicatul citat. Potrivit acestuia, Michelin Romania face parte din Grupul Michelin, lider mondial in domeniul anvelopelor. Compania detine in Romania uzinele Victoria Floresti, Silvania si Romsteel Cord Zalau. (A.G.C.)
Rompetrol modifica preturile
Rompetrol majoreaza cu 500 de lei pe litru preturile la motorina comercializata in reteaua sa de distributie, dar mentine preturile in cazul benzinei, in saptamana 13-19 iunie, potrivit unui comunicat al companiei. Astfel, pretul unui litru de motorina Euro 3 creste la 30 .900 de lei, iar cel al unui litru de motorina Super Euro 4 la 31.700 lei. Preturile la benzina sunt mentinute la 32.900 de lei pentru Premium E Plus, 32.600 de lei pentru Euro Standard fara plumb si 34.800 pentru Euro Plus fara plumb. In plus, pretul benzinei Euro Super 98 fara plumb scade cu 500 de lei pe litru, la 37.900 de lei. (G.M.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Curcubeul   de CALUGARUL
Strong Enough   de CALUGARUL
I will survive   de E-Gal
UN-BREAK MY HEART   de CALUGARUL
A r h i v a
  Greva CFR, halta la Tribunal    1 comentariu
  Leul nou prezentat la Craiova    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Dictionarul General al Literaturii Romane (372 afisari)
 Noi atacuri impotriva ZIUA de Iasi (348 afisari)
 Criminalii printre noi (296 afisari)
 DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * (221 afisari)
 Basescu tocat de presa (207 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01025 sec.