Prim-ministrul ucrainean, Iulia Timosenko, a acceptat invitatia omologului sau rus, Mihail Fradkov, de a vizita Rusia in viitorul apropiat, informeaza Rompres. "Am acceptat invitatia lui Mihail Fradkov. In timpul acestei vizite vor fi discutate toate aspectele de colaborare, inclusiv cele problema," a declarat, recent, Timosenko, precizand ca cele doua parti urmeaza sa stabileasca data exacta a acestei intrevederi. Seful Guvernului de la Kiev nu se afla la prima tentativa de acest gen, vizita premierului ucrainean la Moscova programata pentru luna aprilie, anul acesta, fiind anulata in urma declaratiilor procurorului general al Rusiei, Vladimir Ustinov, potrivit carora urmaririle judiciare impotriva Iuliei Timosenko vor continua. La nivel oficial, premierul Timosenko si-a motivat absenta afirmand ca prezenta sa este necesara in tara in contextul desfasurarii unei campanii de insamantare in Ucraina. La sfarsitul lunii septembrie 2004, procuratura rusa a emis un mandat de arestare pe numele actualului prim-ministru ucrainean, autoritatile de la Moscova acuzand-o pe Timosenko de implicare intr-un scandal legat de anumite afaceri dubioase cu Rusia, in perioada in care aceasta s-a aflat la conducerea companiei private "Sistemele Energetice Unite ale Ucrainei." (D.E.)
Moscova iritata formal
Moscova s-a declarat "serios preocupata" de cererea lansata, la finele saptamanii trecute, de Parlamentul de la Chisinau, privind retragerea tuturor trupelor ruse si evacuarea intregului arsenal militar rus din Transnistria pana la sfarsitul acestui an, informeaza Rompres. "Tendinta deputatilor moldoveni de a recurge la metode coercitive pentru rezolvarea acestui conflict regional, fara a tine seama de punctul de vedere al locuitorilor transnistreni si in afara cadrului unui dialog civilizat intre parti suscita serioase ingrijorari", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Iakovenko, apreciind acest demers drept "profund regretabil". Iakovenko a criticat "usurinta" cu care parlamentarii moldoveni trateaza instrumentele politice de reglementare a conflictului si incearca sa demonteze actuala operatiune de mentinere a pacii. Oficialul rus spune ca singura modalitate de reglementare a conflictului transnistrean consta in elaborarea unei solutii pe cale negociata a unui statut special garantat al Transnistriei, cu mentinerea integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Parlamentul de la Chisinau a adoptat, vineri, in unanimitate, o declaratie privind initiativa Ucrainei de reglementare a conflictului transnistrean si a formulat doua apeluri pentru demilitarizarea si democratizarea zonei transnistrene. (D.E.)
Tren rusesc explodat
Explozia unei bombe, produse ieri dimineata intr-un tren rusesc de pasageri care mergea pe ruta Moscova-Groznai, a provocat ranirea a cel putin 15 persoane, informeaza Rompres. Deflagratia a avut loc la 150 km sud de Moscova, provocand deraierea a cinci vagoane. Potrivit oficialitatilor ruse, doi dintre raniti, o fetita de 18 luni si un baietel de 11 ani, au fost transportati la spital. Agentia Interfax, care cita un inalt responsabil rus, a informat ca puterea bombei a fost similara cu cea a 5 kg de TNT. Initial, politia a atribuit acest accident unei explozii pe calea ferata, precizand ca anchetatorii au gasit aici un crater provocat de explozie, mai multe cabluri electrice legate de sina si o ascunzatoare pe care atacatorii ar fi folosit-o in momentul apropierii trenului. Ulterior, Ministerul Protectiei Civile a precizat ca deflagratia ar fi fost cauzata de niste probleme tehnice si nu de un act criminal. Procuratura rusa a declansat o ancheta pentru terorism si tentativa de asasinare. Saptamana trecuta, autoritatile ruse au anuntat sporirea masurilor de securitate in aeroporturi, gari si in alte zone ale transportului public, pentru a preveni comiterea unor atentate pe durata sezonului estival. (D.E.)
Nastase si Vacaroiu, la final
PD va cere aliatilor sai sa voteze schimbarea celor doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor, termenul-limita fiind luna iulie. Anuntul a fost facut sambata, la Iasi, de seful interimar al democratilor, Emil Boc. "Mentinerea celor doi presedinti de Camere PSD-isti este un semnal politic nociv, pentru ca boicoteaza actul de guvernare", a explicat liderul PD, conform Mediafax. Referindu-se la situatia din institutiile descentralizate, Boc a precizat ca "trebuie gasita o solutie legislativa ca sefii acestora sa fie transformati in manageri care sa-si asume responsabilitatea unui management eficient, in caz contrar nu au ce cauta in structuri de conducere". La randul sau, vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde a aratat ca nu este posibila punerea in practica a programul de guvernare in teritoriu "din cauza unor activisti PSD aflati in multe functii de conducere a unor institutii descentralizate". "Nu trebuie sa ne asteptam ca ei sa-si dea demisia. Sunt simbolul unui guvern corupt si nu cred ca Uniunea Europeana ne-ar accepta in aceste conditii", a afirmat Frunzaverde. (O.B.)
Raportul Hayssam, amanat
Membrii Biroului National al Comisiei de Integritate Morala a PSD analizeaza, in aceasta perioada, raportul organizatiei Bucuresti despre Omar Hayssam, iar in doua saptamani va fi comunicat un rezultat, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Comisiei, Cristian Diaconescu. "La penultima sedinta a Biroului am avut raportul de la PSD Bucuresti. Membrii conducerii Comisiei il vor analiza si cred ca in doua saptamani vom putea comunica un rezultat", a precizat senatorul PSD. El a mentionat ca nu va face nominalizari si nu va descrie procesul intern de luare a deciziei. "Nu suntem o instanta jurisdictionala, ci una interna, de partid", a subliniat fostul ministru al Justitiei. Diaconescu a mai spus ca, in cazul Hayssam, vor fi luate in discutie toate sursele publice de informare. "Pozitia PSD Bucuresti este foarte importanta si va fi avuta in vedere, iar elementele probatorii vor avea o importanta mai mare sau mai mica", a completat senatorul PSD. (R.A.)
Iliescu, uimirea lui Diaconescu
Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu a cerut ieri ca sistemul judiciar sa actioneze profesional si cu respectarea procedurilor, in cazul Ion Iliescu. Diaconescu, ce a fost si ministru al Justitiei in guvernarea Adrian Nastase, a apreciat ca "asa-zisa procedura care il priveste pe Ion Iliescu este extraordinar de confuza". "A fost citat ca martor, apoi au aparut semnale ca este invinuit. Credem ca este un act politic deliberat si o diversiune", a spus Diaconescu. Senatorul PSD a mai spus ca "ar fi necesar sa stim toti care sunt demersurile ce vor fi facute". "Am fost mirati de aparitia, dupa 15 ani, a acestui caz in dezbaterea Parchetului. Sunt foarte multe incertitudini. Nici nu stim daca exista urmarire penala. Sunt foarte multe elemente contradictorii, aspecte care ne pun pe ganduri si ridica multe semne de intrebare", a subliniat Diaconescu. Ion Iliescu este cercetat penal pentru rolul sau in evenimentele din 13-15 iunie 1990, a declarat la BBC procurorul militar Dan Voinea din cadrul Parchetului Militar, adaugand ca fostului presedinte i-au fost aduse la cunostinta invinuirile in prezenta avocatului sau. (R.A.)