Valentin Nicolau, presedinte-director general al Televiziunii Romane, si-a facut publica ieri, intr-o conferinta de presa anuntata cu cateva zile inainte, intentia de a parasi functia pe care o detine din iulie 2002.
Nicolau va inainta astazi presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, o scrisoare de demisie in care isi motiveaza decizia prin "presiunile politice exercitate asupra sa si a TVR, obsesia politicienilor de a subordona politic televiziunea prin refuzul de a modifica Legea de organizare si functionare a SRTV si SRR, trucarea realitatii in legatura cu activitatea TVR din ultimii ani prin infiintarea comisiei de ancheta, transformarea TVR in obiect de troc politic, mascarada creata in jurul schimbarii conducerii TVR" si evitarea unui interimat considerat de el nociv pentru institutie.
Argumentele sefului TVR
Nicolau a acuzat actuala guvernare de interese politice si economice in functionarea televiziunii publice, pe care ar dori s-o controleze, refuzand inclusiv alierea la standarde europene a legii de functionare a TVR, din cauza perspectivei alegerilor anticipate, din "nevoia de cosmetizare a realitatii unei guvernari subrede si paguboase" si pentru a satisface presiunile exercitate de televiziunile comerciale (presiuni despre care insa nu a vrut sa detalieze). Directorul general al SRTV a declarat de asemenea ca s-a simtit lezat in demnitatea sa umana de modul in care au decurs cercetarile comisiei parlamentare de ancheta (amintind de interogarile anilor '50, motiv pentru care, spune Nicolau, i-a facut cadou deputatei liberale Raluca Turcan, presedinta comisiei, o monografie "Stalin"), si ca prefera sa plece din atasament pentru televiziunea nationala, pe care a reformat-o fundamental in ultimii trei ani, aducand-o intr-o infloritoare situatie economica si de audienta (pe locul doi la nivel national), cu un profit net pe anul trecut de 17 miliarde de euro si un cont curent de aproape aceleasi dimensiuni.
Miscare de imagine
Acuzata de abordari staliniste, Raluca Turcan, presedinta Comisiei parlamentare pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, a reactionat la randu-i, declarand pentru agentia Rompres, tot ieri, ca "Gestul dlui Nicolau este doar o miscare de imagine, pentru ca incearca sa distraga atentia opiniei publice de la neregulile savarsite in TVR. Comisia de ancheta a demonstrat ca TVR-ul, in ultimii doi ani, nu si-a indeplinit mandatul de serviciu public."
"Nu a fost catusi de putin vorba de o presiune politica asupra TVR. Conducerea televiziunii se face responsabila de incalcarea legii", a precizat Raluca Turcan.
Impotriva interimatului
Un interimat - solutie vehiculata intens in ultima vreme -, in urma respingerii in Parlament a rapoartelor de activitate pe 2003 si 2004, ar presupune incetarea activitatii Consiliului de Administratie si numirea unui director general provizoriu (una din persoanele date ca posibil administrator de tranzitie e BrIndusa Armanca). "Termitele politice" nu-si doresc decat adepti supusi in televiziune. "Cele mai multe dintre propunerile invocate (pentru interimat, n.red.) sunt jenante si demonstreaza intentia guvernantilor de a aduce la TVR executanti fideli, fie ei chiar mediocri sau incompetenti. Este jignitor pentru o televiziune publica. Babe uteciste si/ sau securiste si activisti de partid de raion sunt sortati si pregatiti alaturi de alti mercenari pentru a fi gata de un desant in TVR.", a declarat Nicolau. Intrebat despre presiunile politice din timpul guvernarii PSD, in comparatie cu cele despre care vorbeste acum, Nicolau (care, anterior functiei din SRTV, a fost consilier pe probleme de cultura al lui Adrian Nastase) a spus ca luptele s-au purtat mai degraba "in subteran" decat la suprafata.
Basescu si Tariceanu, acuzati direct
Pentru prima data intr-o luare publica de pozitie, directorul Televiziunii Romane i-a acuzat direct pe Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu ca ar avea "motive personale" pentru care doresc sa controleze institutia pe care-o conduce, dar a refuzat categoric sa detalieze. "Cercetati numai contractele de publicitate cu TVR din 1997 ale firmelor lui Tariceanu, si-o sa aflati raspunsul", a fost singura precizare pe care-a facut-o. La fel, Nicolau s-a abtinut sa dea amanunte despre relatiile guvernarii PD-PNL cu televiziunile comerciale (cel mai probabil, aluziile tinteau catre Antena 1, principalul concurent al TVR, care-l urmeaza in indicii de audienta, si "organ" al Partidului Conservator), amanand orice discutie pe acest subiect pentru perioada de dupa plecarea sa de facto din televiziune.
Tot ieri, ca reactie la demisia presedintelui SRTV, directorul Directiei de stiri, Lucian Sarb, a anuntat ca va parasi de asemenea televiziunea publica. Valentin Nicolau nu a vrut sa comenteze gestul subalternului sau, pe care l-a calificat totusi ca pripit, adaugand ca nu doreste ca angajatii TVR sa-i urmeze exemplul.
Raportul de activitate al Societatii Romane de Radiodifuziune pe 2004 si cele ale Televiziunii Nationale pe 2003 si 2004 vor fi supuse, marti, dezbaterii Camerelor reunite ale Parlamentului.
Guvernul vede o tragicomedie
In replica, Guvernul a sustinut ca Nicolau "prefera sa faca o tragi-comedie ieftina" in loc sa isi dea "demisia pur si simplu daca asta ii cerea constiinta". "Este tragic ca domnul Valentin Nicolau nu a avut obiectii si a tacut complice in fata controlului total impus de guvernul Nastase asupra TVR pana la schimbarea puterii la sfarsitul anului 2004. E comic ca domnul Valentin Nicolau il acuza pe premierul Calin Popescu-Tariceanu tocmai de lucrurile care se intamplau la televiziunea nationala in timpul fostei guvernari, si anume incalcarea demnitatii personale si impunerea unei obediente politice", se mai spune in comunicat. Guvernul sustine ca premierul "nu a facut nimic" din ce ii reproseaza directorul general al TVR, iar Executivul "doreste ca TVR sa fie o institutie media profesionista, independenta politic si puternica".