Ziua Logo
  Nr. 3347 de luni, 13 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Marketingul politic si campaniile anticoruptie
-- Ce a fost saptamana trecuta?
* Politicianul Tariceanu s-a trezit
* Presedintele Basescu, in razboi cu o parte a mass-media
* Amanarea aderarii la U.E.- perspectiva trista
* Autostrada Bechtel si linistea din coalitie
* Greva CFR, semnal al reformei
* Un singur candidat la sefia PD
* Ion Iliescu invinuit pentru mineriada din 1990.
Orice putere nou instalata incearca sa se ia la tranta cu "fenomenul coruptiei". Insa pentru a se lupta eficient, politicienii puterii trebuie sa defineasca ce este si ce nu este coruptie. Trecand peste definitiile scolastice politicienii nostri accepta una singura: coruptie = marile afaceri ale adversarilor nostri.
Numai ca la o minima analiza reiese clar ca un om de afaceri imbogatit peste noapte in mod fraudulos, reprezinta numai jumatate din binomul coruptiei. Cealalta jumatate este obligatoriu un fost sau actual reprezentant al statului, cel care a inchis ochii la frauda sau evaziune, cel care a dat contracte din bugetul statului incalcand principiile competitiei corecte. Despre aceasta jumatate a binomului nu am vazut sa se vorbeasca nimic. Autoritatile par a crede ca fenomenul coruptiei este solitar.
Dar de ce oare nici o putere nu a inceput adevarata lupta anticoruptie cu "anonimii" din ministere, corespondenti ai "coruptilor publici", cei care reprezinta veriga slaba a sistemului. Este dificil de luptat cu structurile administratiei care acopera actele de coruptie, dar acestea reprezinta adevarata miza a luptei si a curatirii sistemului.
Plasarea in arest preventiv a unor personaje cu imagine sifonata pare a fi o operatiune de marketing politic, menita sa intareasca imaginea unor personaje publice. Adevaratele efecte ale acestei campanii sunt zero daca nu se trece la eliminarea coruptiei din sfera administratiei.
De ce?
Dupa o cvasiabsenta de 6 luni din tumultul vietii politice, liberalul Calin Popescu-Tariceanu a avut saptamana trecuta mai multe mesaje dure pentru predecesorul sau, Adrian Nastase. In replica la opozitia acestuia fata de pachetul de legi privind reforma justitiei si retrocedarea proprietatilor, Tariceanu l-a acuzat pe Nastase ca are in sange invataturile scolii de partid comunist si ca doreste blocarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Prea preocupat de guvernare si eclipsat adeseori de Traian Basescu, presedintele PNL s-a caracterizat, dupa castigarea alegerilor, prin atitudini politice oscilante si cel mai adesea impaciuitoare, necesare pentru asigurarea linistii in coalitie. Acum, Tariceanu afirma raspicat ca alegerile anticipate nu se pot organiza in acest an atat de important pentru proiectul european al Romaniei.
Inversunarea luptei dintre Presedinte si Premier pe tema anticipatelor devoaleaza tensiunile din Alianta, al carei protocol ii va fi defavorabil PNL in cazul anticipatelor, avand in vedere ca raportul electoral dintre PD si PNL s-a modificat. Analistii PNL uita sa ii spuna premierului ca daca nu incepe sa faca ceva raportul va deveni si mai defavorabil. Si mai uita sa ii spuna ca singurul politician care pare a avea cu adevarat o strategie este Presedintele Basescu.
Presedintele Traian Basescu a marcat, saptamana trecuta, inceputul unui razboi lung si de uzura cu o parte a mass-media. Semnalul luptei l-a constituit atacarea uneia dintre vedetele unei televiziuni private puternice. In acest context, este de mentionat ca respectiva televiziune mai mult l-a ajutat, decat l-a defavorizat, pe actualul presedinte in ascensiunea sa fulminanta catre Cotroceni. Tactica lui Basescu este cu atat mai interesanta cu cat el a inceput razboiul intr-un moment cand se afla pe creasta valului de simpatie populara. O astfel de tactica a fost incercata si de unii lideri puternici ai PSD, precum Ion Iliescu si Adrian Nastase, dar in cazul lor a esuat, intrucat cei doi politicieni se aflau in momentele respective la sfarsit de mandat si cu o imagine deja erodata in ochii electoratului. Totusi, ramane de vazut cat de abil va fi actualul sef al statului in acest razboi, tinand seama de faptul ca toate luptele asemanatoare, intre politicieni si presa, au fost castigate, fara exceptie, de presa.
Amanarea aderarii Romaniei la U.E. a revenit, ca o perspectiva infricosatoare, in dezbaterea publica. Guvernului Tariceanu ii revine uriasa responsabilitate de a indeplini toate punctele din calendarul aderarii in timp record (pana in toamna, cand va fi dat publicitatii raportul de tara al Comisiei Europene). insa, in cazul reusitei, recompensele vor fi pe masura. Una dintre ele ar putea fi o probabilitate crescuta de castigare a eventualelor alegeri anticipate de catre Alianta DA.
Autostrada Bechtel se va realiza totusi, in functie de disponibilitatile financiare existente, dar nu atat pentru ca Guvernul ar considera-o necesara, ci mai mult pentru linistirea partenerei de guvernare, UDMR, care isi doreste cu ardoare executia acestui proiect care strabate zonele locuite de maghiari si pentru care vor lucra si mici firme interesate.
Dupa mai multe luni de acalmie sindicala, un simptom evident al lancezirii actiunilor de reforma, a aparut greva CFR. In ciuda pierderilor uriase pe care le antreneaza, aceasta greva este un semnal al "ciupirii" de catre Guvern a gaurilor negre din economie. Inghetarea beneficiilor de care s-au bucurat prea multi ani in sir angajatii acestor intreprinderi cu pierderi, pe spinarea bugetului de stat si in detrimentul mult-asteptatelor investitii, s-a exteriorizat acum, prin greva feroviarilor. Acest protest nu va fi singurul semnal al faptului ca reforma primeste bice in vederea aderarii la U.E.. Mai multe sindicate si patronate au anuntat ample proteste (in premiera, comune) fata de majorarea pretului gazelor cuprinsa in calendarul de aderare.
Emil Boc a ramas singurul candidat pentru sefia PD, dupa retragerea posibilului sau adversar, Cezar Preda. Aceasta candidatura unica exprima noua orientare politica a PD si un semnal al restructurarii scenei politice. Efectele se vor simti in primul rand in cadrul Aliantei prin schimbarea accentuata a raporturilor dintre PD si PNL. Dupa infrangerea in propriul partid si criza de inima, fostul presedinte mai primeste o lovitura: invinuirea in dosarul mineriadei. Aceasta actiune judiciara in apropierea zilei de 13 iunie a creat emotie in spatiul public si a lasat loc de interpretari. In primul rand atractia electorala a lui Ion Iliescu pare a scadea iar folosul maxim este partea lui Geoana si Adrian Nastase, care nu vor mai pierde electoral atat de mult in cazul plecarii din partid a fostului lor sef. Pe de alta parte redeschiderea dosarului mineriadei s-ar putea sa aiba efecte colaterale daca ne gandim la componenta guvernului din 1990.
Ce va fi?
* In aceasta saptamana, Cabinetul Tariceanu isi asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru pachetul de legi privind reforma justitiei si retrocedarea proprietatilor.
* Tot in perioada imediat urmatoare, Legislativul va dezbate rapoartele de activitate ale Televiziunii si Radioului publice.
* Pe 20 iunie, PSD va depune motiunea de cenzura la adresa Guvernului, iar pe 22 iunie motiunea va fi supusa la vot.
* Pe 25 iunie, la Conventia PD va fi ales succesorul lui Traian Basescu si se va fixa viitoarea traiectorie a democratilor.
A r h i v a
  Coalitia anti-Basescu    21 comentarii
  Basescu tocat de presa    12 comentarii
  Atlantizarea Marii Negre    1 comentariu
  Spre Europa, prin Ciresoaia    4 comentarii
  Valentin Nicolau despre demisia din TVR    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  Bietu' ticalos Iliescu    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Dictionarul General al Literaturii Romane (372 afisari)
 Noi atacuri impotriva ZIUA de Iasi (348 afisari)
 Criminalii printre noi (296 afisari)
 DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * (221 afisari)
 Basescu tocat de presa (207 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02006 sec.