De curand, ministrul Apararii, Serghei Ivanov, a declarat ca Rusia priveste participarea sa la operatiunea "Active Endeavour" drept o importanta componenta a relatiilor reciproce cu Alianta Nord-Atlantica. Totusi, in aceste fraze de serviciu ale ministrului se ascunde un sens deosebit. In primul rand, acest lucru se refera la "demonstratia drapelului intr-o regiune de o importanta strategica". Nici rusa, nici NATO. Indiferent de perspectivele colaborarii dintre Rusia si NATO, extinderea Aliantei spre Est ramane pentru Moscova o puternica bataie de cap.
Membrii Aliantei Nord-Atlantice au incetat sa mai fie posibil inamici pentru Rusia, acum au ajuns la statutul de adversar. Iar jocul impotriva unor astfel de adversari se deruleaza pe un teritoriu pe care Moscova s-a obisnuit sa-l considere "al ei". Un teritoriu unde Rusia a pierdut, in ultimul timp, joc dupa joc. Incepand din 1991, Moscova a "pierdut" Baltica, Ucraina, Georgia. in ultima vreme, de Rusia se indeparteaza republicile central-asiatice. O regiune importanta unde Rusia continua inca sa detina pozitii puternice este Marea Neagra.
In special, Rusia sustine nerecunoscuta republica Abhazia, care, de multi ani, se afla in prag de conflict armat cu Georgia vecina. In plus, abhazii se straduiesc in fel si chip sa dea de inteles vecinilor ca, fara lupta, nu vor ceda autoritatilor de la Tbilisi nici un milimetru de pamant. Un element esential al capacitatii de aparare al Georgiei il reprezinta flota, alcatuita in marea ei majoritate din cutere blindate. Deocamdata, Georgia nu este membru NATO, motiv pentru care nu poate atrage in mod activ potentiali aliati in rezolvarea problemei abhaze. Totusi, Occidentul este mult mai binevoitor cu Tbilisi, iar autoritatile georgiene vor incerca, dupa toate probabilitatile, sa foloseasca preconizata operatiune antiterorista din Marea Neagra in propriile interese.
De exemplu, in privinta numeroaselor conflicte din apele teritoriale abhaze, pe parcursul carora se ajunge chiar la folosirea armelor. Nici un stat, in acest moment, nu realizeaza un control oficial asupra a ceea ce se intampla in acele ape. Si, prin urmare, Tbilisi va insista ca acea parte a Marii Negre sa fie patrulata deosebit de minutios. Ca atare, Suhumi va fi privat de posibilitatea de a-si controla propriile granite marine, iar Moscova nu va putea ajuta cu nimic.
Alta problema pentru Rusia - Crimeea. In prezent, portul ucrainean Sevastopol este principala baza a Flotei din Marea Neagra a Rusiei. Dar Kievul, ce bate cu aceeasi nerabdare la portile NATO ca si Tbilisi, va incerca, fara indoiala, sa joace cartea "Active Endeavour" in folosul propriu. Apele teritoriale ale tarii pe care NATO o priveste deja ca viitor membru, constituie un loc logic pentru desfasurarea unei operatiuni antiteroriste, ramanand, in acelasi timp, zona de interese strategice ale Rusiei. Este mai mult ca sigur ca prezenta flotei rusesti la Sevastopol va inceta dupa 2017. Daca pana la acea data Ucraina si Rusia isi vor pastra aceeasi linie politica, in 2018 Sevastopolul va deveni baza NATO. De aceea, Kievul trebuie sa faca acum tot ce poate pentru a ajuta navele nord-atlantice sa se acomodeze cu apele crimeene.
Cum se va desfasura "atlantizarea" Marii Negre se va vedea dupa modul in care va evalua insasi operatiunea "Active Endeavour" in Mediterana. Pe fondul acestei operatiuni, a fost, pentru prima data, aplicat articolul 5 din statutul NATO: la 12 septembrie 2001, a doua zi dupa atacul de la WTC. Formal, "Active Endeavour" a inceput la 26 octombrie 2001, o data cu publicarea ordinului de rigoare, in perimetrul sudic al Mediteranei. La acea data, navele NATO au trecut la derularea propriu-zisa a operatiunii, in sprijinul campaniei internationale impotriva terorismului.
Oficial, Rusia nu poate ridica nici un fel de pretentii la adresa Aliantei. Cu exceptia Rusiei, iesire la Marea Neagra au Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania si Ucraina. Chiar daca nu sunt inca membri, Georgia si Ucraina sustin puternic acest bloc. In ce priveste Romania, Bulgaria si Turcia, ele fac deja parte din Alianta. Rusia, practic, este singura. Nu-i ramane decat un lucru: inarmandu-se cu zicala britanica "If you can't beat them - join them", sa se inscrie la operatiune. Astfel, Moscova va putea, intr-o oarecare masura, sa-si protejeze interesele in regiune. De exemplu, ar putea obtine dreptul de a patrula apele abhaze, daca nu independent, macar in componenta unui grup international.
Comentariu realizat de agentia rusa Lenta, transmis de Agentia "Rusia la zi"