Ziua Logo
  Nr. 3347 de luni, 13 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Noul Cod Penal amanat
-- Propunerile MJ
Ministerul Justitiei (MJ) a anuntat amanarea cu trei luni a intrarii in vigoare a noului Cod penal, aceasta urmand sa aiba loc la 1 septembrie 2005, daca pana la acea data vor putea fi discutate toate modificarile necesare legislatiei penale. Decizia a fost luata in urma solicitarilor magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la Ministerul Public, de la 14 Curti de Apel si 13 Parchete de pe langa acestea, precum si la cererea avocatilor din cadrul Baroului Bucuresti.
In cererile inaintate MJ, se arata ca prin unele texte din noul Cod penal se introduc institutii penale noi, cum sunt renuntarea la pedeapsa sau amanarea aplicarii pedepsei pentru persoana fizica, pentru care nu sunt prevazute reguli in Codul de procedura penala, ceea ce ar putea genera disfunctionalitati majore la nivelul instantelor de judecata. De asemenea, in adresele transmise, se mai mentioneaza ca noul Cod Penal contine reglementari "greoaie", "inadecvate" (precum clasificarea infractiunilor in crime si delicte) sau "neconstitutionale".
Noul Cod penal ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 iunie 2005. Ministerul Justitiei a decis intrarea in vigoare a Legii 294/2004 privind executarea pedepselor si a supus dezbaterii publice un proiect de lege de modificare si completare a Codului Penal si un proiect de lege de modificare a Codului de procedura penala. Printre modificarile propuse se numara dezincriminarea infractiunilor de insulta si calomnie, urmand ca aceste fapte sa atraga numai o raspundere civila. De asemenea, se propune dezincriminarea faptelor de adulter si vagabondaj, care nu mai prezinta gradul de pericol social al unor infractiuni. In acelasi timp, modificarile vizeaza si raspunderea penala a persoanelor juridice.
George TARATA 
A r h i v a
  Procurorul Voinea: Ion Iliescu este invinuit in dosarul Revolutiei    13 comentarii
  Dictatura magistratilor    2 comentarii
  Patapievici, accident de circulatie    6 comentarii
  Noi atacuri impotriva ZIUA de Iasi    3 comentarii
  Directorul STS convocat la Cotroceni    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Dictionarul General al Literaturii Romane (372 afisari)
 Noi atacuri impotriva ZIUA de Iasi (348 afisari)
 Criminalii printre noi (296 afisari)
 DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * (221 afisari)
 Basescu tocat de presa (207 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00676 sec.