Ministerul Justitiei (MJ) a anuntat amanarea cu trei luni a intrarii in vigoare a noului Cod penal, aceasta urmand sa aiba loc la 1 septembrie 2005, daca pana la acea data vor putea fi discutate toate modificarile necesare legislatiei penale. Decizia a fost luata in urma solicitarilor magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la Ministerul Public, de la 14 Curti de Apel si 13 Parchete de pe langa acestea, precum si la cererea avocatilor din cadrul Baroului Bucuresti.
In cererile inaintate MJ, se arata ca prin unele texte din noul Cod penal se introduc institutii penale noi, cum sunt renuntarea la pedeapsa sau amanarea aplicarii pedepsei pentru persoana fizica, pentru care nu sunt prevazute reguli in Codul de procedura penala, ceea ce ar putea genera disfunctionalitati majore la nivelul instantelor de judecata. De asemenea, in adresele transmise, se mai mentioneaza ca noul Cod Penal contine reglementari "greoaie", "inadecvate" (precum clasificarea infractiunilor in crime si delicte) sau "neconstitutionale".
Noul Cod penal ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 iunie 2005. Ministerul Justitiei a decis intrarea in vigoare a Legii 294/2004 privind executarea pedepselor si a supus dezbaterii publice un proiect de lege de modificare si completare a Codului Penal si un proiect de lege de modificare a Codului de procedura penala. Printre modificarile propuse se numara dezincriminarea infractiunilor de insulta si calomnie, urmand ca aceste fapte sa atraga numai o raspundere civila. De asemenea, se propune dezincriminarea faptelor de adulter si vagabondaj, care nu mai prezinta gradul de pericol social al unor infractiuni. In acelasi timp, modificarile vizeaza si raspunderea penala a persoanelor juridice.