Ziua Logo
  Nr. 3347 de luni, 13 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Academice
file de cronica
-- 1898
n 9/21 ian. Intr-o scrisoare a Societatii de lingvistica din Paris se anunta instituirea, din 1901, a unui premiu de 1000 de franci pentru cea mai buna lucrare tiparita in limbile franceza, italiana sau romana despre "gramatica, dictionarul, originile si istoria limbilor romanice in general si de preferinta a limbii romane".
n3/15 mart. Se inaugureaza noua cladire a Academiei Romane. In discursul inaugural, N. Kretzulescu subliniaza: "deschizand astazi sesiunea generala a anului 1898 a Academiei noastre in noul edificiu cladit inadins pentru aceasta institutiune, ma simt, impreuna cu Dvs. toti, fericit de a ne intruni intr-o sala apropriata adunarilor noastre Aula Academiei Romane". Ion Kalinderu doneaza suma de 800 de lei pentru "plata geamurilor colorate care impodobesc ferestrele acestei sale. Fie-mi permis a adauga modestele mele ofrande cu urarile cele mai calduroase ca providenta sa adaposteasca mult timp pe dv., prea venerate domnule presedinte si pe toti scumpii mei colegi in aceasta frumoasa sala demna de o asa inalta institutiune culturala, care doresc din toata inima sa fie farul intelectual al natiunii romane".
n 27 mart/8 apr. A.D. Xenopol prezinta comunicarea "Constitutia lui Ionita Sandu Sturdza din 1822. Originea Partidului Conservator si a Partidului Liberal din Moldova".
n 29 mart/10 apr. Se acorda Premiul "Heliade Radulescu" lui Zamfir Arbore pentru lucrarea "Consideratiuni istorice si geografice asupra Basarabiei inainte de 1812". In noul birou al Sectiunii stiintifice au fost alesi P.S. Aureloan, presedinte si Iacob Felix, vicepresedinte.
n 31 mart/12 apr. Lingvistul si filologul Al. Philippide (1858-1933) si istoricul si scriitorul Th. V. Stefanelli (1849-1920) sunt alesi ca membri corespondenti ai Academiei.
n 1/13 apr. Duiliu Zamfirescu (1858-1922) este ales ca membru corespondent al Academiei. Se alege noua conducere a Academiei din care faceau parte: P. Poni, presedinte, D.C. Ollanescu, V.A. Urechia, st. Falcoianu, vicepresedinti si D.A. Sturdza este reales ca secretar general pentru sapte ani.
n 5/17 iun. In sedinta publica Gr. Stefanescu prezinta comunicarea "Despre plantele fosile din Romania" si Gr. Tocilescu "Noi cercetari asupra topografiei antice a Dobrogei".
n 9/21 iun. Se anunta incetarea din viata a lui C. Esarcu, care alaturi de V.A. Urechia si N. Kretzulescu au intemeiat societatea Ateneul Roman, subliniindu-se ca "Academia insasi, ca idee, s-a nascut din infiintarea Ateneului".
n 26 iun./8 iul. Victor Babes prezinta comunicarea "Mijloacele de aparare a organismului in contra unor infectiuni".
n 11/23 sept. Se hotaraste publicarea unei brosuri pentru uz scolar cu regulile ortografice aprobate de Academia Romana".
n 6/18 nov. Nicolae Iorga prezinta "Documente noi in parte romanesti relative la Petru Schiopul si Mihai Viteazul", iar St. Hepites o "Dare de seama" despre Congresul international de hidrologie si climatologie tinut la Liège.
n 10/22 nov. Se deschide cea dintai sala de lectura a Bibliotecii Academiei Romane cu 32 de locuri si sala de studiu a manuscriselor cu opt locuri. Programul de functionare urma sa fie de zece ore pe zi.
(Selectie din "Istoria Academiei Romane in date" de Dorina Rusu)
A r h i v a
  Dictionarul General al Literaturii Romane    1 comentariu
  Pentru o Europa a demnitatii umane    2 comentarii
  info    
 Top afisari / comentarii 
 Dictionarul General al Literaturii Romane (372 afisari)
 Noi atacuri impotriva ZIUA de Iasi (348 afisari)
 Criminalii printre noi (296 afisari)
 DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * (221 afisari)
 Basescu tocat de presa (207 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00865 sec.