Ziua Logo
  Nr. 3345 de vineri, 10 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Iliescu si cu Roman au ordonat mineriada
-- Evacuarea in forta a "golanilor"
In urma cu exact 15 ani ma aflam in Piata Universitatii - ca aproape in fiecare zi a demonstratiei maraton anti-comuniste din 1990 - ingrijindu-i de data aceasta pe grevistii foamei. Studentii se retrasesera oficial, dupa alegerile din 20 mai, Duminica Orbului. Piata simbol al tarii, unde in decembrie 1989 luptasem impotriva comunismului ceausist, fusese botezata de noi,"Golanii", "zona libera de neo-comunism a Romaniei", reclamand confiscarea insurectiei tinerilor romani de catre gasca de conspiratori pro-moscoviti condusa de Ion Iliescu. Prima manifestare de amploare a democratiei reale avea insa sa fie inecata in sange, in cateva zile. Cei care au scapat doar maltratati si arestati, in zilele de 13-15 iunie, aveau sa constate dupa eliberarea din inchisorile noii Securitati ca sunt norocosi. Zeci de morti rezultati in cursul operatiunii de curatire tip KGB au fost facuti disparuti. Vinovatii au otravit si pustiit tara inca 15 ani intarziind prin actiunile lor renasterea Romaniei cu tot atatia ani. Noua Romanie are sansa azi sa vada dreptatea. ZIUA prezinta o parte din dovezile care ar trebui sa duca la incriminarea si arestarea vinovatilor (Victor RONCEA)
Mineriada din iunie '90 continua sa fie si astazi un subiect in care apar "conuri de umbra". Una dintre situatiile neelucidate nici dupa zece ani, si care se afla si in atentia procurorilor militari in cadrul disjungerii din dosarul "Mineriada '90", este cea referitoare la organizarea evacuarii Pietei Universitatii, dupa cum releva un material din arhiva noastra. ZIUA se afla in posesia unui document de exceptie: planul de actiune pentru eliberarea Pietei Universitatii in ziua de 13 iunie 1990, plan intocmit chiar de mana gen. Mihai Chitac, ministru de Interne la acea data. Acest document ne-a fost dat de catre persoane apropiate lui Chitac, care au facut parte din fosta conducere a MI. Cititorii vor observa, in josul primei pagini, ca tot Chitac este si cel care a consemnat ordinul verbal dat de Ion Iliescu, ordin care a stat la baza intocmirii planului de actiune.
Despre evenimentele de atunci, legate de evacuarea Pietei Universitatii, au existat doua declaratii date de catre fosti demnitari ai regimului Iliescu. Generalul Victor Stanculescu, fost ministru al Apararii, mentiona: "In 16 iunie 1990, mi-am prezentat demisia cu ocazia unui raport inaintat d-lui Ion Iliescu in care, printre altele, spuneam: "In ultima perioada de timp, printre masurile principale pe care le-ati stabilit, nu s-a apreciat necesar sa fie consultata si persoana mea. Domnul presedinte Ion Iliescu si domnul prim-ministru Petre Roman mi-au dat dispozitii pentru a interveni cu trupe din garnizoana. Am alarmat garnizoana din Bucuresti in 13 iunie 1990, ora 17,20. Armata a primit munitie in jurul orei 23". Fostul sef al SRI, Virgil Magureanu: "Scenariul pentru evacuarea Pietei Universitatii a fost stangaci, nepotrivit (...)."
Iliescu negru pe alb
Iata si dovada acestui plan, deloc stangaci, cu binecunoscutele urmari brutale. Din acest document reiese ca Ion Iliescu a fost cel care a ordonat evacuarea in forta a "golanilor", deci este responsabil de tot ceea ce a urmat. Conform "Planului de actiune" realizat de gen. Mihai Chitac, pe prima pagina se mentioneaza misiunile stabilite pentru Procuratura Generala, care trebuia sa elaboreze si sa transmita la radio si televiziune un comunicat "prin care sa se ceara fortelor de ordine interventia pentru eliberarea pietei", dar si "participarea la eliberarea pietei in dimineata zilei de 13.06.90 pentru a veghea asupra respectarii normelor legale". In josul acestei pagini, Chitac a scris negru pe alb: "Intocmit pe baza Ordinului verbal al Presedintelui ales al Romaniei, Dl Ion Iliescu, dat in sedinta din 11.06.90, ora 16.00. Discutat si aprobat verbal de Prim-ministrul Guvernului Provizoriu - Dl Petre Roman in sedinta din 12.06.90, ora 12.00".
Pe pagina a doua, se afla mentionate misiunile stabilite pentru IGP si, culmea, Ministerul Sanatatii. Acest minister avea ordin de a incalca juramantul lui Hipocrate prin evacuarea persoanelor aflate in greva foamei. Pe pagina a treia, retine atentia "misiunea" SRI-ului, responsabili de ducerea la indeplinire fiind Virgil Magureanu si col. Stan (actualmente general). SRI-ul trebuia sa interzica "intrarea oricaror persoane in salile din cladirea Universitatii prevazute cu balcoane. Numai ca, la observatiile lui Chitac cu privire la aceasta masura, reiese ca Magureanu nu si-a realizat misiunea, ceea ce poate demonstra ca a nesocotit ordinul lui Iliescu.
La Universitate s-au tras mii de gloante
Unul dintre fostii ofiteri de la unitatea de parasutisti din Buzau, colonelul Marcel Branza, care a facut parte in iunie '90 din trupele MI detasate in Piata Universitatii, in timpul mineriadei, a fost audiat, ieri, ca martor, in procesul de la Curtea Suprema de Justitie, in care sunt inculpati, printre altii, generalii Mihai Chitac (ministrul Internelor de la acea data) si Gheorghe Andrita. Colonelul Branza si-a amintit ca militarii au fost inarmati cu munitie de razboi si ca in noaptea de 13 spre 14 iunie 1990 s-au tras aproape 1500 de cartuse. "Am plecat din Buzau cu munitie de manevra, dar cand am ajuns in Bucuresti ni s-a dat munitie de razboi, ca urmare a informatiilor potrivit carora manifestantii ocupasera institutii ale statului si detineau arme si grenade de mana", a afirmat martorul, citat de Mediafax. (Adina ANGHELESCU, D.I.)
 Afisari: 127  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Sa fiarba in suc propriu golanii   de mafalda
Poate ii cununam in aceiasi celula   de sarkizian
A r h i v a
  Mortii lui Iliescu    32 comentarii
  60 de morti doar la Spitalul Municipal    2 comentarii
  Un fals, o provocare si o diversiune    5 comentarii
  "Iliescu va avea soarta lui Milosevici si Pinochet!"    10 comentarii
  Cozma vrea sa fie confruntat cu Iliescu    
  Iliescu nu se mai bucura de imunitate prezidentiala    
  Studentii vor vota adevarul in Piata Universitatii    2 comentarii
  Nu se pune nici problema ridicarii imunitatii    
  Marian Munteanu nu crede ca Iliescu va ajunge in instanta    2 comentarii
  "Gratierea a fost facuta cu toata responsabilitatea"    
  Reactia clasei politice si a analistilor * Reactia clasei politice si a analistilor * Reactia clasei politice si a analistilor    1 comentariu
  Iliescu catre mineri: "Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut"    
  Consilierul lui Roman voia sa dinamiteze balconul Universitatii    1 comentariu
  Seful IGP Diamandescu: "Am dat foc autobuzelor, conform intelegerii"    
  Declaratii ale victimelor din 1990    
 Top afisari / comentarii 
 Mortii lui Iliescu (281 afisari)
 Declaratii ale victimelor din 1990 (145 afisari)
 Iliescu si cu Roman au ordonat mineriada (127 afisari)
 Capul lui Iliescu vrem! (68 afisari)
 60 de morti doar la Spitalul Municipal (50 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03765 sec.