Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Incercand sa raspunda unui urias orizont de asteptare, Traian Basescu, in raportul pe care l-a facut natiunii, la o ora de maxima audienta si pe toate televiziunile, a dat cateva certificate de buna purtare si altele de rea purtare unor persoane, institutii sau state, implicate in rezolvarea cu succes a crizei ostaticilor. Din aceasta perspectiva, voi comenta si eu interventia sefului statului.
Cele mai importante calificative bune le-au obtinut cei trei jurnalisti, in sensul ca ei au fost scosi, in mod convingator, de sub grava suspiciune ca ar fi fost complici cu rapitorii. Dupa saptamani in sir de speculatii, de veritabile framantari si controverse in breasla jurnalistilor, credibilitatea presei a scazut suficient de mult, pentru ca presedintele sa realizeze ca a venit momentul sa puna piciorul in prag. Nimic nu l-ar fi putut impiedica sa faca acest lucru mai devreme. Certificate de buna purtare primesc, apoi, serviciile secrete. Intr-o asemenea masura incat se poate afirma, fara teama de a gresi, ca Basescu pur si simplu le-a albit. Si nu este vorba doar de SRI, SIE si Directia de Informatii a Armatei. Pentru prima data, seful statului s-a referit si la serviciul secret al Ministerului de Interne. Nici unul dintre acestea nu se face responsabil, in acceptiunea celulei de criza, pentru faptul ca rapirea nu a putut fi evitata. Desi, inca din septembrie 2004, SRI intocmise si prezentase Parchetului General un voluminos dosar din care reiesea ca Omar Hayssam se afla in contacte vinovate cu organizatii teroriste. Cum de nimeni nu l-a monitorizat in perioada anterioara rapirii? Daca nici un ofiter al vreunui serviciu secret nu a stiut de rapire, atunci inseamna ca Parchetul General, cand i-a facut cadou un NUP lui Omar Hayssam - decizia de neincepere a urmaririi penale - nu a mai autorizat nici un fel de interceptari in ceea ce-l priveste pe prezumtivul terorist. Numai ca Traian Basescu, prin omisiune, nesemnaland acest de neinteles "detaliu", a oferit un certificat de buna purtare si Parchetului General. La rand, primesc cununa cu lauri Comunitatea Araba din Romania, Egiptul si Siria. Este limpede ca respectiva comunitate si, in primul rand, doctorul Yasin au facut mult pentru eliberarea ostaticilor, tinand deschis un canal paralel de negocieri si, probabil, oferind ceva in contrapartida organizatiei teroriste, despre care presedintele nu poate spune nimic, timp de 50 de ani. Si, la fel, e cert ca doua state ne-au ajutat, Siria si Egiptul, fara insa a-l autoriza pe Basescu sa ofere detalii. In mod straniu, la acest capitol sunt omisi partenerii nostri strategici. Multumirile adresate Statelor Unite au fost facute "en passant", indirect, la gramada, atunci cand Basescu a spus ca a solicitat si primit, in termen record, informatii utile din toate statele care au avut cetateni victime ale rapitorilor. Inca este de neinteles, chiar si pentru presedintele Romaniei, in ce context americanii au luat, pe neasteptate, decizia arestarii lui Munaf.
In topul certificatelor de rea purtare conduce detasat - desi in conditii extrem de confuze - Omar Hayssam. In urma a trei intrevederi cu presedintele Basescu, desfasurate la Cotroceni si a monitorizarii unor convorbiri telefonice post-rapire, acesta a fost arestat, primind si un certificat medical ca e sanatos. In care, in paranteza fie spus, Traian Basescu are atat de multa incredere, incat i-a amenintat, la o ora de varf, pe toti medicii care ar indrazni sa-i ofere lui Omar certificate de boala. Averea lui Hayssam a fost impartita intr-un mod ciudat. Dupa cum spune presedintele, o parte ar fi primit-o Munaf, in mod ilegal, si o alta parte doctor Yasin, "in mod cinstit". Despre alte indicii sau probe care sa stabileasca vinovatia lui Omar in actul de rapire, vom afla abia atunci cand se va ajunge in instanta. Aceeasi situatie in ceea ce-l priveste pe Munaf. Cu precizarea ca ziaristii rapiti, care au stat cu el sub pamant 55 de zile, nu cred nici in ruptul capului ca acesta ar fi implicat in actiunea terorista. Si aici apare un al doilea mare semn de intrebare. Ziaristii afirma ca a existat un singur grup de rapitori, in timp ce presedintele Romaniei spune ca au fost doua grupuri. Aceasta contradictie este, cel putin pentru moment, de neinteles. In fine, certificate de rea purtare au mai primit doua canale de televiziune si doua persoane, pentru ca au difuzat dezinformari. Sunt somate sa-si faca publice sursele. Si pe buna dreptate. Intrucat o sursa care dezinformeaza nu se poate bucura de protectie.
Dupa ce au fost impartite certificatele bune si rele, opinia publica a rasuflat usurata. Pentru ca atat suspansul, cat si aventura continua. Cu aceleasi accente de telenovela. Sa vedem ce revelatii ne rezerva viitorul apropiat.