Ziua Logo
  Nr. 3340 de sambata, 4 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Greseala este totusi a Puterii!
Sorin ROSCA STANESCU 
Exista doua tipuri extreme de evenimente care influenteaza viata cetatenilor intr-o societate moderna. Unele se petrec zgomotos, vizibil si spectaculos, altele sunt mascate de date tehnice, de cifre sau exprimari complicate si se disting cu greu, eventual, intr-un colt de pagina de ziar.
Primele ne produc emotii intense, de obicei de scurta durata, celelalte ne orienteaza actiunile si ne schimba viata pe termen lung. Din categoria primelor evenimente face parte, de pilda, conferinta de presa sustinuta de jurnalistii reveniti din Irak: multe discutii, putine consecinte! Din cea de-a doua categorie face parte situatia creata in jurul Ordonantei de Urgenta privind modificarea Codului Fiscal.
Ziua si-a facut un crez din scoaterea la lumina a evenimentelor care trec, de regula, neobservate. Am fost singurul cotidian national care a tratat, critic, in articolul de fond, problema si consecintele intarzierii aprobarii acestei Ordonante. Faptul ca am pus degetul pe rana a fost demonstrat si de rapiditatea cu care Directia pentru comunicare, presa si relatii publice a Camerei Deputatilor ne-a transmis un Drept la replica, publicat in ziarul nostru de ieri.
De ce revin, astazi, asupra acestui schimb de replici? Pentru ca, dincolo de importanta in sine a actului normativ - care ne va reglementa, pe termen lung, actele contabile si, deci, veniturile - intervine si chestiunea, mai subtila, a mecanismului democratic. Sa reluam putin datele problemei. Guvernul inainteaza Parlamentului OUG nr. 138/2004. Senatul si Camera trateaza actul normativ dupa procedura de urgenta, in termen legal din punct de vedere al procedurilor (s.n.). Termenul asumat pentru intrarea in vigoare a Ordonantei este, insa, depasit. Consecinta: zeci de mii de firme din Romania se blocheaza si nu stiu cum sa lucreze, iar Guvernul este obligat sa dea o noua Ordonanta care sa modifice termenul initial.
Cine-i de vina - vorba revolutionarului rus Herzen? Se poate cumva astepta Guvernul ca Opozitia sa-i rezolve problemele? Asa cum am mai spus si in alte ocazii, opozitia "constructiva" este un nonsens: singurul criteriu corect este legalitatea, iar Parlamentul s-a incadrat strict in limitele legii. Desigur, Puterea poate invoca obstructii din partea Legislativului, dar - in ochii opiniei publice - asta nu face decat sa puna intr-o lumina proasta eficacitatea Guvernului. Si in fotbal sunt destui care critica regula ofsaidului, dar, cat este in vigoare, trebuie sa tii cont de ea.
Aceeasi distinctie pe care am facut-o la inceputul editorialului cu privire la evenimentele vietii publice se poate face si cu privire la politicieni. Pot fi politicieni galagiosi, vizibili, chiar sarmanti, dar care nu ne scoala de pe scaun si pot fi politicieni mai putin spectaculosi ale caror actiuni insa pot schimba lucrurile din jur, mentalitatile, pana la urma chiar viata noastra.
Alianta D.A. a ajuns la putere nu atat prin persoana lui Traian Basescu, cat prin promisiunea de schimbare pe care o purta Traian Basescu. Implicarea presedintelui, rolul de jucator pe care si l-a asumat denota intelegerea acestei mize. Din pacate, nu se poate spune acelasi lucru si despre alti reprezentanti ai Puterii.
Colegii mei au comentat caustic Dreptul la replica primit de la Camera Deputatilor. Eu as spune ca Parlamentul a actionat corect din punctul de vedere al democratiei. A cunoaste legea si a o aplica este un semn de Opozitie inteligenta si un semn ca Romania este pe un drum bun.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
GRESEALA ESTE A NOATRA DOMNULE ROSCA......   de texanu
Realpolitik .......domnule SR Stanescu   de underinfluence
"Greseala este totusi a puterii"   de Nipia
A r h i v a
  Balul sau spitalul    13 comentarii
  Scama    3 comentarii
  Devin "Democratii" partid "popular"?    7 comentarii
  Internautii si generationistii    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Balul sau spitalul    2005-06-04
  Ce poate sa spuna Basescu. Si ce nu poate    2005-06-03
  Vadim nu poate fi ingenuncheat    2005-06-02
  Lucratura populara ii frige pe liberali    2005-06-01
  Bastardul popular face victime inainte de a se naste    2005-05-31
 Top afisari / comentarii 
 Liniile de inalta tensiune favorizeaza leucemia (136 afisari)
 "Detaliu" din arta lui Stefan Caltia (125 afisari)
 Supergardul inteligent (59 afisari)
 Internautii si generationistii (50 afisari)
 Scama (35 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.30677 sec.