Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Guvernul a facut pace cu FMI
-- Discutiile privind spinoasa problema a deficitului bugetar s-au restrans la nivelul de 0,7%-0,75% din PIB * Ministrul Ionut Popescu se declara de acord cu o politica fiscala prudenta * Rectificarea bugetara va fi aprobata spre sfarsitul lunii iunie
Discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) privind nivelul deficitului bugetar pentru acest an s-au restrans la 0,7 - 0,75% din PIB, cifra exacta urmand sa fie stabilita la mijlocul lui iunie, cand va sosi la Bucuresti o delegatie a institutiei financiare internationale, a declarat pentru Mediafax, ministrul Finantelor, Ionut Popescu. Ministrul participa, in aceste zile, la reuniunea anuala a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care se desfasoara la Belgrad. In acest context, Popescu a anuntat ca rectificarea bugetara va fi aprobata, cel mai probabil, dupa vizita expertilor FMI, adica spre sfarsitul lunii iunie. Chiar daca apreciaza solicitarile FMI ca fiind uneori prea stricte, Popescu s-a declarat de acord cu o politica fiscala prudenta, avand ca obiectiv principal sustinerea dezinflatiei. "La drept vorbind, daca nu era FMI, Romania ar fi avut multe derapaje in ultimii 15 ani. Poate ca cei de la FMI sunt prea prudenti, dar prudenta trebuie sa ne caracterizeze in continuare", a spus Popescu. In prezent, proiectiile pentru rectificare au in vedere o crestere a PIB de 5,8% si un curs mediu de schimb de 37.500 lei/euro.
Banii din privatizare ar putea merge la restructurare
Atat ministrul de resort, cat si secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dragos Neacsu, au anuntat ca incearca sa obtina acordul FMI pentru inregistrarea veniturilor din privatizare intr-un fond special destinat programelor de restructurare. Astfel, cheltuielile din sumele intrate din procesul de privatizare nu ar mai contribui la cresterea deficitului bugetar. Ionut Popescu s-a aratat increzator ca va convinge expertii FMI sa ia in calcul un nivel mai ridicat al veniturilor bugetare fata de previziunile initiale ale institutiei internationale. El a aratat ca, dupa primele trei luni ale anului, a fost consemnat un excedent al bugetului consolidat de 0,13% din PIB, iar incasarile au continuat sa se plaseze peste asteptari si in luna aprilie. In aprilie, prima luna in care firmele au platit un impozit pe profit de 16%, veniturile pe aceasta categorie arata o scadere, dar se plaseaza peste nivelul determinat exclusiv de reducerea cotei de impozitare.
"Morcovul si batul", varianta romaneasca
Pe de alta parte, oficialii romani au prezentat, la Belgrad, evolutia economiei romanesti in ultima perioada, cu ocazia unui forum de discutii dedicat in exclusivitate Romaniei. Potrivit Rompres, ministrul roman al Finantelor, Ionut Popescu, a expus datele generale ale acestei versiuni a strategiei "carrot and stick" (n.r. - morcovul si batul), bazata pe stimulare si nu pe constrangere. Potrivit ministrului roman, punctul central al acestei strategii a fost introducerea cotei unice de impozitare, menita sa creasca numarul contribuabililor la buget, sa reduca economia subterana si sa asigure convergenta reala a Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, organism la care Romania spera sa adere de la 1 ianuarie 2005. Pe aceeasi tema, Dragos Neacsu a facut o prezentare a rezultatelor acestei strategii. Astfel, potrivit oficialului citat, in trimestrul I 2005 productia industriala a Romaniei a crescut cu 5,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce veniturile la buget au crescut cu 8%, in termeni reali. De asemenea, in ciuda unei aprecieri reale a monedei nationale in ultimele luni, exporturile Romaniei au atins, in luna martie 2005, valoarea record de 1,93 miliarde de euro. Referindu-se insa la obiectivele pe termen mediu ale Ministerului Finantelor, Dragos Neacsu a mentionat stabilirea unor obiective precise, lansarea de obligatiuni cu perioada de maturitate mai mare, o prezenta sporita a Romaniei pe pietele internationale, precum si o diversificarea a instrumentelor.Cu aceeiasi ocazie, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a prezentat o evolutie comparata a inflatiei si a ratei dobanzilor. (A.G.C.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
daca " s -a facut pace " cu fmi - v-ati fript   de CHIORU
A r h i v a
  BCR si CEC la Bursa dupa privatizare    
  Consilierii economici scosi din "imobilitate"    1 comentariu
  Vinuri romanesti la Londra    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01117 sec.