Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Rusia fortata sa se retraga
Vicepresedintele Partidului Popular Crestin Democrat din Republica Moldova, Vlad Cubreacov, a solicitat ieri Consiliului de Ministri al Consiliului Europei sa actioneze pentru ca Federatia Rusa sa isi retraga trupele militare care se afla ilegal in Transnistria. "Subliniind ca astazi trupele ruse si in special mari cantitati de armament se afla inca pe teritoriul Republicii Moldova si Rusia nu face nici un efort pentru viitor pentru retragere", Vlad Cubreacov solicita Comitetului de Ministri sa precizeze ce actiuni adopta pentru a solicita Rusiei sa respecte in totalitate angajamentul privind retragerea" din Transnistria, se mentioneaza in documentul redactat de Vlad Cubreacov. (D.E.)
Tiraspolul fara Istoria Romanilor
Expertii moldoveni au avut vinerea trecuta la Tiraspol o intrevedere cu expertii pretinsului minister al Educatiei din Transnistria, pentru a examina problema scolilor romanesti din regiune. Potrivit reprezentantului Ministerului moldovean al Educatiei, Ecaterina Senciucov, anterior, partea transnistreana a prezentat spre examinare partii moldovenesti statutul acestor scoli, in care "se face referire la pretinsa legislatie transnistreana". Actualul statut, propus de separatisti pentru scolile romanesti din Transnistria, prevede ca "respectivele scoli sunt institutii ale Republicii Moldova, in care se studiaza in limba romana, in grafia latina, dupa programele adoptate de Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului, cu unele exceptii, care urmeaza a fi stabilite de catre grupul de lucru creat de catre reprezentantii Chisinaului si ai Tiraspolului". Una dintre exceptii este ca "elevii vor studia cursul de istorie integrata, deoarece separatistii nu au acceptat cursul de Istorie a romanilor". Senciucov a precizat ca trecerea de la Istoria romanilor la Istoria integrata se va face "treptat". (Romanian Global News)
Minskul incarcereaza Opozitia
Procesul a doi lideri ai opozitiei belaruse a inceput ieri la Minsk, ei fiind acuzati de "tulburarea ordinii publice", dupa manifestatiile ostile presedintelui Aleksandr Lukasenko (foto), desfasurate la 18 si 19 octombrie 2004, relateaza Mediafax. Nikolai Statkevici, presedintele Partidului Social-Democrat, si Pavel Severinet, liderul "Frontului Tineretului", sunt acuzati de "tulburarea ordinii publice prin organizarea de actiuni colective". Sute de persoane au protestat in acea perioada fata de rezultatele unui referendum care a modificat Constitutia pentru a-i permite presedintelui sa se mentina la putere si dupa incheierea celui de al doilea mandat. Potrivit rezultatelor, modificarea Constitutiei ar fi fost aprobata de mai mult de 77 la suta dintre alegatori, insa opozitia a acuzat puterea ca a manipulat rezultatele consultarii publice. De la inceperea procesului, Statkevici a refuzat sa participe la dezbateri si a renuntat la serviciile unui avocat. "Consider ca este un proces politic. Este vorba despre represalii, pentru ca am protestat fata de rezultatele referendumului si pentru ca sunt unul dintre candidatii opozitiei la viitoarele alegeri prezidentiale", a subliniat el. "Acest tribunal nu este independent. Nu voi raspunde la intrebari si nu ma voi ridica atunci cand mi se va adresa cineva. Descurcati-va fara mine", a spus el. (D.E.)
Comunist la sefia Mongoliei
Fostul comunist mongol Nambaryn Enkhbayar a castigat din primul tur alegerile prezidentiale desfasurate duminica in Mongolia, adjudecandu-si 53,4% din voturi, a anuntat ieri Comisia electorala. In cursa s-au inscris si alti trei candidati, insa principalul rival al lui Enkhbayar, Mendsaykhan Enkhsaikhan, candidat al Partidului Democratic, a obtinut doar 20 de procente. Enkhbayar, fost prim-ministru al Mongoliei in perioada 1990-1994 si pana de curand presedinte al Parlamentului, a candidat la sefia statului din partea Partidului revolutionar si popular mongol (MPRP), formatiune ex-comunista care se prezinta acum drept partid socialist. Enkhbayar ii succede in functie presedintelui Natsagiin Bagabandi, care provine tot din MPRP. Mongolia, tara care s-a aflat timp de sapte decenii sub dictatura comunista impusa de Uniunea Sovietica, a revenit la suveranitatea nationala in 1989. Alegatorii spera ca noul presedinte sa reduca rata mare a somajului si sa faca ceva pentru scaderea inflatiei, in conditiile in care un sfert dintre cei 2,5 milioane de cetateni traiesc sub pragul saraciei. (D.E.)
BBC paralizat de greva
Tehnicienii si jurnalistii de la postul britanic BBC s-au aflat ieri in greva, timp de 24 de ore, in semn de protest fata de reducerile de personal anuntate, in luna martie, de conducerea radiodifuziunii publice britanice. Mai exact, Uniunea Nationala a Jurnalistilor si alte doua sindicate tehnice au decis sa intre in greva, dupa ce directorul general al BBC, Mark Thompson, si-a anuntat planul de reducere a fortei de munca cu 20%, respectiv concedierea a aproximativ 4000 de anagajati, precum si intentia de a privatiza anumite parti ale companiei, pentru a economisi peste 300 milioane de lire sterline pe an. Rezultatul actiunii de ieri nu a fost pe placul britanicilor, care au fost privati de emisiunile favorite difuzate de canalele de radio si televiziune ale serviciului public din Marea Britanie. Greva a afectat difuzarea stirilor in direct, iar o buna parte a programelor au fost inlocuite cu transmisiuni inregistrate. Greva de ieri, considerata cea mai severa forma de protest cu care se confrunta radiodifuziunea publica britanica, a fost doar inceputul crizei. Sindicatele de la BBC au anuntat ca actiunea de protest va continua, intre 31 mai si 1 iunie fiind programata o greva de 48 de ore. (D.E.)
A r h i v a
  Germania impinsa spre anticipate    1 comentariu
  Contra Pactului Stalin-Hitler si pentru o noua Ialta    3 comentarii
  Campanie anti-romaneasca in Valea Timocului    4 comentarii
  "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia"    1 comentariu
  Alegeri degeaba in Iran    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01218 sec.