Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Alegeri degeaba in Iran
-- Conducerea fundamentalista de la Teheran a interzis candidaturile reformistilor si ale femeilor la alegerile care urmeaza la 17 iunie
Consiliul Gardienilor Constitutiei de la Teheran a aprobat candidaturile a doar sase personalitati, eliminand alti 1008 candidati, reformisti mai mult sau mai putin cunoscuti, si absolut toate femeile (respectiv 89) care intentionau sa concureze pentru functia suprema in statul iranian. Constitutia utilizeaza termenul arab "rejal" pentru a desemna candidatii. Acest cuvant inseamna, in limba araba "barbati", in timp ce in limba persana este folosit pentru desemnarea personalitatilor politice. Consiliul Gardienilor, organ de supraveghere controlat de conservatorii islamisti, decide asupra validitatii candidaturilor avand drept principal criteriu dorinta candidatului de a conduce in conformitate cu legea islamica.
Cele sase personalitati admise in cursa prezidentiala sunt fostul presedinte Akbar Hachemi Rafsandjani (favoritul clar al scrutinului, prezentandu-se drept un pragmatic moderat) patru extremisti - Mohammad Bagher Ghalibaf, fost sef al politiei, Ali Larijani, fost presedinte al radioului si televiziunii de stat, care beneficiaza de sustinerea partidelor conservatoare traditionale, Mahmud Ahmadi Nejad, actualul primar al Teheranului, Mohsen Rezaie, fost lider al Gardienilor Revolutiei (armata ideologica a regimului islamic) si Mehdi Karubi, lider al fostului Parlament, dominat de reformatori, considerat, insa outsider al competitiei. Presedinte al Republicii islamice din 1989 pana in 1997, Rafsandjani si-a anuntat candidatura dupa mai multe luni de suspans. El este prezentat drept favorabil apropierii de Occident si unei liberalizari a economiei.
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Au ei si nisip/   de traktorist
Eu nu inteleg ce aleg ei..   de Atamild
Ce aberatie !   de Aberescu
A r h i v a
  Germania impinsa spre anticipate    1 comentariu
  Contra Pactului Stalin-Hitler si pentru o noua Ialta    3 comentarii
  Campanie anti-romaneasca in Valea Timocului    4 comentarii
  "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia"    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03541 sec.