Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
"Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia"
-- Un tanar preot roman, Sebastian Lican (foto), a calatorit din Transcarpatia pana in Siberia in actiunea de pastrare a identitatii religioase si etnice a romanilor
"E usor sa fii roman in tara ta". Pentru unii romani nu este insa cel mai greu lucru din lume sa activeze pentru pastrarea identitatii romanesti aflandu-se departe de tara lor. Preotul Sebastian Lican este unul din romanii din diaspora care a avut norocul sa nu fie persecutat de autoritatile din statele post-sovietice in care se afla comunitati romanesti. Preotul Sebastian Lican a plecat "singur si nesilit de nimeni" din Romania pentru a sluji Biserica Ortodoxa si pe romanii aflati departe de tara. A slujit pe rand in mai multe zone locuite de romani din Transcarpatia si a ajuns pana in Siberia, la romanii ramasi in aceasta zona. Mai intai a reconstruit o biserica ortodoxa romana in localitatea Apsa de Mijloc din Transcarpatia, si apoi a inceput construirea unei alte biserici pentru romani in localitatea Biserica Alba tot din Transcarpatia. Are inca nevoie de sprijin pentru finalizarea acestei biserici, dar nu e deloc deznadajduit. Din contra, e plin de entuziasm si de forta launtrica si spera sa reuseasca sa obtina cele necesare finalizarii construirii bisericii.
In regiunile romanesti din Transcarpatia, preotul Sebastian Lican, alaturi de organizatiile romanesti locale, a organizat manifestari culturale pentru pastrarea traditiei si identitatii romanilor din aceste regiuni istorice romanesti. La aceste manifestari au venit chiar si romani din alte tari invecinate. Preotul Lican a vorbit reporterului ZIUA despre importanta Bisericii Ortodoxe Romane si a bisericilor ortodoxe romanesti in special in statele foste sovietice unde se afla comunitati romanesti. "Eu ma gandesc ca atunci cand vorbesti de biserica trebuie sa stii ca Biserica este singura scoala de limba romana din spatiul transcarpatic. Prin intermediul bisericii se propovaduieste poporul, cultura si nadejdea romana. E adevarat ca si in scoala de propovaduieste limba romana, dar ei nu invata nici istoria Romaniei, nici istoria Bisericii romane si nici traditiile romanesti. Romanii din Transcarpatia au nevoie de biserici ortodoxe", a afirmat preotul Sebastian Lican.
Ulterior, anii trecuti, preotul ortodox roman a ajuns in orasul siberian Novosibirsk, unde o comunitate romaneasca incearca sa isi pastreze identitatea romaneasca si ortodoxa. La fel ca si in Transcarpatia, in Siberia Sebastian Lican a incercat sa ii ajute pe romanii de acolo nu numai prin activitatea sa de slujitor al lui Dumnezeu, ci si prin expozitiile de icoane romanesti pe sticla pictate de el insusi. In prezent, cu un entuziasm molipsitor si cu o seninatate de invidiat, preotul roman se pregateste sa se intoarca in Siberia, sa slujeasca romanilor din aceasta regiune.
George COMAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Daca fiecare ar face macar 1 la suta   de perscorilo
A r h i v a
  Germania impinsa spre anticipate    1 comentariu
  Contra Pactului Stalin-Hitler si pentru o noua Ialta    3 comentarii
  Campanie anti-romaneasca in Valea Timocului    4 comentarii
  Alegeri degeaba in Iran    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03326 sec.