Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Campanie anti-romaneasca in Valea Timocului
-- Agentia Romanian Global News dezvaluie ca zeci de romani timoceni care voiau sa participe la o slujba ortodoxa au fost agresati de politisti sarbi si de provocatori * Romanii din Timoc sunt nemultumiti de pasivitatea Guvernului de la Bucuresti, care nu apara comunitatea romana din Timoc de agresiunile nationaliste sarbe
Un grup de aproximativ 50 de romani a fost agresat sambata in regiunea Timoc din Serbia si Muntenegru de fortele de Politie sarbe si de diversi provocatori, transmite agentia Romanian Global News (RGN). Federatia Romanilor din Serbia, impreuna cu biserica romana din Malainita, a hotarat la sfarsitul saptamanii trecute sa organizeze un parastas pentru pomenirea romanilor si sarbilor cazuti acum 610 ani in batalia de la Rovine. Parastasul urma sa se desfasoare la ruinele manastirii Koroglas din Timoc, la Negotin.
Politia sarba intra la intimidare
In momentul in care au vrut sa plece catre manastire, grupul de romani a fost contactat de un echipaj al Politiei sarbe, care i-a avertizat sa nu se deplaseze la manastire pentru ca nu au anuntat la Politia sarba actiunea lor, relateaza Romanian Global News. In replica, organizatorii au invocat legislatia sarba in vigoare, care nu prevede anuntarea Politiei atunci cand se organizeaza parastase. Ca urmare, delegatia Federatiei Romanilor din Serbia si-a continuat drumul catre manastire. Cand au ajuns au fost "intampinati" de sase provocatori, care au inceput sa strige "Plecati in Romania!". Romanian Global News relateaza ca provocatorii au fost adusi special la interventia Episcopului ultranationalist sarb Iustin al Timocului.
De asemenea, fortele de Politie sarbe au agresat delegatia romaneasca, sub pretextul despartirii celor doua tabere. In final, Politia a impiedicat desfasurarea parastasului si i-a legitimat pe toti cei prezenti.
Romanii timoceni sesizeaza Europa
Ulterior, parastasul a avut totusi loc, la Negotin, la sediul Federatiei Romanilor din Serbia. Dupa ceremonie, organizatia romaneasca a convocat o conferinta de presa in care conducerea Federatiei a anuntat ca va da in judecata Politia sarba si ca va anunta Guvernul Serbiei-Muntenegru si Guvernul Romaniei despre incalcarea flagranta a drepturilor romanilor din Timoc, noteaza RGN. Vor fi inaintate rapoarte Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si celorlalte organizatii internationale care au ca preocupare respectarea drepturilor minoritatilor nationale.
Duminica, tentativele de intimidare a romanilor din Timoc au continuat. Astfel, agenti ai Politiei sarbe l-au cautat pe secretarul-general al Federatiei Romanilor din Serbia, Dusan Parvulovici, si l-au insotit la tribunal, unde in prezenta a trei judecatori a fost judecat pentru "incitare la separatism".
Statul sarb, suspectat ca tolereaza campania
Aceste abuzuri impotriva romanilor timoceni nu fac decat sa continue numeroasele actiuni anti-romanesti care insa pana acum erau trecute in responsabilitatea miscarilor ultranationaliste sarbe, noteaza Romanian Global News. Sursa citata considera ca acest ultim incident "vine sa confirme numeroasele suspiciuni ale romanilor din Timoc ca in spatele acestor incidente stau o parte a institutiilor statului sarb care au pastrat modelul de actiune din Croatia, Bosnia sau Kosovo, iar una dintre aceste institutii este si "biserica-sora", Biserica Ortodoxa Sarba. Nu este mai putin adevarat ca acest incident survine si pe fondul disparitiei complete a interesului statului roman pentru problematica "romanilor de pretutindeni"".
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni a lansat ieri un apel catre Guvernul Serbiei si Muntenegru sa ia atitudine fata de functionarii Politiei sarbe care au agresat sambata un grup de membri ai Federatiei Romanilor din Serbia. "Noul incident (...) nu vine decat sa confirme ca agresiunile repetate impotriva minoritatii romanesti (vlahe) din Serbia sunt orchestrate cu complicitatea unei parti a autoritatilor statului sarb. Procedand in acest fel, Serbia se exclude singura din orice demers de integrare in structurile euro-atantice, incidente de acest fel demonstrand incompatibilitatea profunda dintre vorbele oficialilor sarbi si aplicarea propriilor legi si a legislatiei internationale pe teritoriul sau si in folosul propriilor cetateni", se mentioneaza in comunicatul Fundatiei Nationale a Romanilor de Pretutindeni. (D.E.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Atrocitatile comise de comunisti trebue revendicate pentru ca politicienii nostrii sa fie credibili   de Doro
Noi tot pe unguri suntem suparati...   de Gargantua
De asta s-a si spart marea Iugoslavie...   de Aberescu
Negotin oras al deportarii comparat ca un lagar nazist   de Doro
A r h i v a
  Germania impinsa spre anticipate    1 comentariu
  Contra Pactului Stalin-Hitler si pentru o noua Ialta    3 comentarii
  "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia"    1 comentariu
  Alegeri degeaba in Iran    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01072 sec.