Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Don Quijote, disident
Norman MANEA 
Au trecut patru secole de la elaborarea capodoperei ai carei autor si erou, deopotriva, par mai tineri decat suntem. Cea mai simpla explicatie a acestui fapt poate fi gasita in aprecierile lui Flaubert la adresa lui "Don Quijote": "Mi-am gasit originile in aceasta carte, pe care o stiam pe de rost inainte sa invat sa citesc." Intr-adevar, in miezul lui "Don Quijote" se afla ceva esential, pe care il cunoastem inainte de a citi cartea, dar pe care ni-l insusim numai dupa ce incheiem captivanta calatorie. Aceasta este amprenta inconfundabila a maretiei acestui autor.
In timp ce isi urmarea propria himera - un semn evident al nefericirii interioare - nobilul spaniol cauta un loc in care visele, realitatea, sacralitatea, dragostea si justitia coexistau. Prin abordarea lor burlesca a umanitatii, don Quijote si Sancho Panza constituie cel mai longeviv si cel mai iubit cuplu ilar al literaturii universale.
Asadar, nu ar trebui sa ne mire ca, in ultimii 400 de ani, don Quijote si Panza au avut multe rude si succesori, dupa cum au constituit modelul a nenumarate cupluri de bufoni de tipul stapan-servitor. Pana si istoria circului se bazeaza pe un astfel de tandem: Clovnul Alb demn, plin de iluzii, si Prostanacul, umilul perdant, care primeste suturi in turul pantalonilor din partea partenerului sau rigid si pompos.
Pentru un est-european ca mine, nu este usor sa ignori istoria circului - sau istoria in sine. Solemnul Manifest Comunist a anuntat dimensiunea Marii Utopii care avea sa bantuie Europa, insa nu a reusit sa ne avertizeze in privinta tiraniei sangeroase. Credulul Sancho Panza trebuia sa considere dogma inselatoare a revolutiei drept o justificare a initierii unui razboi brutal impotriva a tot. Visul unei lumi mai bune deghiza o farsa care a afectat nu numai o singura viata, ca in povestea lui Cervantes, si care a afectat nu numai armata inselatoare de bufoni care erau considerati drept misionari. Acest vis a produs generatii de victime.
In lumea circului, poetul pare a fi Cavalerul Tristei Figuri, iar Prostanacul pare nepregatit pentru viata de zi cu zi. La fel ca don Quijote - si ca Cervantes insusi - artistul viseaza la alte reguli si recompense decat insotitorii lui, care sunt multumiti de ceea ce le ofera traiul cotidian.
In arena social-politica, Prostanacul se confrunta cu Clovnul Puterii. Parodia politica a lui Cervantes este reprodusa de multe povesti ale secolului 21. Vitalitatea si limbajul ei incomparabile, de exemplu, se regasesc in opera autorului sovietic Andrei Platonov. Un comunist care se considera un scriitor proletar onest, insa care era tratat de Stalin, Clovnul Rosu al Puterii, cu apelative de genul "nemernic" si "bufon," Platonov a trait un adevarat chin.
Odiseea sa de tip carnaval a totalitarismului demonstreaza o lume a nefericirii, plictiselii si a obedientei de-a lungul calatoriei sale intunecate spre un paradis intangibil. Cavalerul comunist, noul Cavaler al Tristei Figuri, un fel de idiot luminat, orbit de loialitea sa fata de neconcordanta cu realitatea si de "corectitudinea sa politica" rigida, il considera pe Lenin drept noul Moise. El calareste pe Rosinanta Fortei Proletare, se indragosteste de defuncta Rosa Luxemburg, in rol de Dulcineea, si intretine relatii sexuale cu o locomotiva.
In carnavalul pietei libere de astazi, nimic nu pare vizibil decat daca este scandalos si nimic nu este suficient de scandalos pentru a fi memorabil. Asadar, il omagiem pe Cervantes intr-o perioada in care coabitam in mod constant cu un alt fel de scandalos: fanatismul si terorismul religios, manipularea politica, cacofonia unei simplificari pervertite, un mariaj beligerant intre un nou mesianism si o orbire don-quijotesca exacerbata. Totusi, atat timp cat il omagiem pe Cervantes, nu este totul pierdut.
Norman Manea este scriitor roman stabilit la New York. Memoriile sale, "Intoarcerea huliganilor," sunt in curs de aparitie in Europa.
Copyright: Project Syndicate, 2005.
www.project-syndicate.org
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Mediocritate cu panas   de VIM
Are Norman Manea un talent formidabil   de Anticomie
A r h i v a
  Iadul din Bagdad nu a fost inlocuit cu raiul de acasa    14 comentarii
  Slabiciunea UE pune Romania in pericol (I)    26 comentarii
  Viktoria lui Schröder    9 comentarii
  Misterele rapirii jurnalistilor    33 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Pe cai mari    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87538 sec.