Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Pregatiri intense pentru Festivalul "G. Enescu"
-- Zubin Mehta pentru ZIUA: "Ma bucur sa ma reintalnesc cu iubitorii de muzica romani si sa conlucrez cu muzicieni romani"
La editia precedenta a Festivalului "George Enescu", Ioan Hollender, directorul Operei din Viena, a ingenunchiat in fata celebrului dirijor Zubin Mehta si i-a oferit un urias buchet de trandafiri. Amandoi vor reveni la Bucuresti in septembrie, la editia din aceasta toamna a festivalului. Ioan Hollender va fi din nou presedinte de onoare, iar Zubin Mehta va participa in fruntea Orchestrei Filarmonice Israeliene, in doua concerte in care va dirija simfonii de Ludwig van Beethoven si Anton Bruckner.
"Bucurestiul a devenit o capitala a muzicii. Ma bucur sa ma reintalnesc cu iubitorii de muzica romani si sa conlucrez cu muzicieni romani", mi-a declarat Zubin Mehta. Intr-adevar, pentru interpretarea "Simfoniei nr. 9" a lui Beethoven, maestrul Mehta va colabora cu "Corul Academic Radio" (dirijor Dan Mihai Goia) si cu solistii romani Marius Brenciu, Roxana Briban si Sorin Coliban.
La editia 2005 a festivalului vor mai participa prestigioase orchestre simfonice si de camera din Londra, Paris, Stuttgart, Viena, Dresda, Basel, Sankt Petersburg, precum si solisti-staruri ale concertisticei mondiale. Suma totala pusa in joc pentru finantarea manifestarii pare exorbitanta: exact 200 de miliarde de lei, adica aproximativ 6 milioane de euro! Ambitia marturisita a ministrului Culturii si Cultelor Mona Musca este de a face din Bucuresti o capitala mondiala a muzicii. Cum anul acesta s-au implinit si 50 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui nostru compozitor, Festivalul se va desfasura in cadrul "Anului international George Enescu". "S-au facut eforturi considerabile pentru a aduce nume sonore la acest Festival emblematic", spune muzicologul si compozitorul Fred Popovici, consilier la Ministerul Culturii. "Vom asculta operele clasicilor Beethoven, Bach, Brahms, Schubert, Haydn, Bruckner, dar si ale modernilor George Enescu, Prokofiev, Ravel si Gershwin. Alaturi de solisti si dirijori cu renume mondial ca Zubin Mehta, Muray Perahia, Sir Roger Norrington, Sir Neville Marriner, Eliahu Inbal, Christian Zacharias, Myung-Whun Chung, Vladimir Jurowski, Augustin Dumay, Benedetto Lupu, Uto Ughi, Gerhard Oppitz, Antonio Meneses, Valery Gergiev, Petrika Ionesco, Esa Ruutunnen, Bobby McFerrin, vor contribui la reusita Festivalului mari artisti romani precum pianistul Valentin Gheorghiu si dirijorul Horia Andreescu.
Festivalul "George Enescu" se va deschide duminica 4 septembrie cu "Rapsodia Romana nr. 1" si "Simfonia nr. 1" de Enescu, urmand ca a doua zi, luni 5 septembrie, sa aiba loc o reprezentatie a operei "Oedipe", pusa in scena si cu decorurile semnate de Petrika Ionesco.
Tesu SOLOMOVICI 
A r h i v a
  Cronicarii unor vremuri tulburi    
  Publicistica lui Ion Vinea in 1925-1926    
  "Gaudeamus" la Cluj    
  "Sentimentul helvet al Fiintei"    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00931 sec.