Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cenaclu
Farmecul discret al Poeziei. La Barlad
-- Cenaclul USR, la intalnirea cu cititorii si autorii ei de toate varstele, in orasul marilor poeti Cezar Ivanescu, Cristian Simionescu si Lucian Vasiliu * Sculptorul Vlad Ciobanu a realizat, in premiera, o cronica in linii si desemne a cenaclului * Sprijin pentru poetul si germanistul Marian Constandache * "La ce buni poetii in timpuri rebele"
Am fost vinerea trecuta (si mai precis pe 20 mai a.c.) pe taram moldav la intalnirea Cenaclului Uniunii Scriitorilor din Romania cu cititorii si autorii ei de toate varstele. Ascultati de Homer si de cartile rare ale Bibliotecii "Stroe Belloescu" din Barlad, sub aura Poeziei scrise de marii lor concitadini � Cezar Ivanescu (presedintele Cenaclului USR si Cetatean de Onoare al Barladului), Cristian Simionescu si Lucian Vasiliu, au citit doi poeti cu un discurs poetic asemanator, Vasilian Dobos si Ancelin Roseti. In sala de lectura a bibliotecii barladene, invitatii de onoare, poetul Lucian Vasiliu (directorul Muzeului Literaturii Romane din Iasi - Casa Pogor) si sculptorul Vlad Ciobanu ( care a inceput cu acest prilej sa realizeze, in premiera, o cronica in linii si desemne a cenaclului!), au rezonat cu istoria de ieri (fastuoasa) si de azi (aflata sub vremuri) a Barladului cultural si literar. In aceasta lunga istorie intra, cu surasul si singuratatea pe buze, poetul si germanistul Marian Constandache, carturar si somer vorbitor de patru limbi, pentru care Cezar Ivanescu a cerut autoritatilor din Barlad un loc de munca onorant atat pentru scriitor, cat si pentru municipalitate.
Cenaclul a debutat cu lectura a doua poeme scrise de Lucian Vasiliu, aparute in lunarul de la Pitesti, Calende, condus de poetul Mircea Barsila, "doua poeme � dupa marturia autorului lor � pe care le-am trimis la Pitesti, acolo unde Cezar Ivanescu a consumat un episod cultural important, anume la revista Arges". Au citit, mai apoi, Vasilian Dobos si Ancelin Roseti, poeti cu formule poetice desprinse parca din aceeasi magma de carte si litera de foc interior, magma necenzurata ce, mai bine decupata, ar putea oferi o tensiune lirica remarcabila . "Remarc caracterul barbatesc al textelor pe care le-am auzit si caracterul lor oracular. Sunt multe lucruri care le aseamana: puterea de a raporta fiinta la vocatia initiala a artei � mijloc de aparare pe energiile cuvantului; o anumita monumentalitate care mizeaza pe recastigarea dimensiunilor initiale si initiatice" � a comentat sculptorul Vlad Ciobanu poemele celor doi poeti barladeni, iar profesorul Simion Bogdanescu a adaugat: "Au citit doi poeti autentici, uniti de raportarea eului liric la divinitate. Poezia lor se aseamana, aceeasi tehnica poetica de aglomerare lirica, uneori baroca, salvata de o anumita implicare metafizica".
Editor al revistei trimestriale Opera Magna, lansata chiar la acest eveniment, revista ce contine un cvartet poetic regal � Daniel Turcea, Virgil Mazilescu, Mircea Ciobanu si Geo Dumitrescu, poetul (si, in acelasi timp, rafinatul grafician) Vasilian Dobos a dovedit si cu acest prilej ca e un impatimit cititor si scriitor de literatura, textul sau fiind si spatiul de dialog si de unire dintre livresc si metafizica. Lucian Vasiliu: "Remarcabil discursul diluvian, narativ-sapiential, cu detalieri de chirurg, caci Vasilian Dobos e un fel de chirurg cu formula lui oraculara, o incercare de intoarcere la esentialitate, la arhetip"; Marian Constandache: "Poemele lui Vasilian Dobos, consubstantiale unei gandiri poetice mature si reflexive, aduc in poezia romana elementele unui athanor metafizic suav, dar si plin de o necesitate metafizica, necesitate ce salveaza versul divin din capcanele exilului nostru cel de toate zilele".
Autor a trei carti de poezie, printre care cea mai recenta, "impaierea lumii", Editura "Opera Magna", Iasi, 2004, cu lucrarile originale de grafica apartinand artistului plastic...Vasilian Dobos, om de spirit si pahar, Ancelin Roseti scrie o poezie de mare forta si potentialitate lirica, in care temele dintotdeauna ale poeziei fac priza cu realitati interioare profunde si un cotidian furios. Lucian Vasiliu: "Ancelin Roseti e un autodidact superior, cu mari lecturi de poezie. Un spirit critic, cu metafora dezlantuita, devenita o forta nativa debordanta, ce ar umple o intreaga biblioteca cu acest tip de discurs. Poezia lui e o confesiune grava cu accente ludice si de insurgente de tip politic (inclusiv aceea de asumare grava a patriei)"; Marian Constandache: "Ancelin Roseti � rimbaldian fantast, jongleur al unei sintaxe poetice personale inconfundabile � dinamiteaza realul si ne propune o alta traducere a heideggerianului - La ce buni poetii in timpuri rebele".
Vineri, 27 mai a.c., incepand cu ora 17.00, in Casa Monteoru de pe Calea Victoriei din Bucuresti, vor citi poezie la Cenaclul USR Clara Margineanu si Traian T. Cosovei.
Dan Mircea CIPARIU 
 Afisari: 148  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Ancelin Roseti    
  Vasilian DOBOS    
  Lucian Vasiliu    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03225 sec.