Ziua Logo
  Nr. 3330 de marti, 24 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Baronii SIF Muntenia vor sa revina
-- Hotie sub semnatura privata
Mihaescu si Lazar, fosti presedinti-directori generali a doua societati apartinand Grupului Financiar Muntenia (GFM) au fost revocati din functii, ei fiind cercetati penal deoarece au introdus in contabilitate documente false in suma de 27 de miliarde de lei. In ciuda acestui fapt, cei doi baroni ramasi fara fotolii incearca fara scrupule sa revina in fruntea SAI Muntenia Invest (firma ce administreaza SIF Muntenia obtinand profituri uriase), respectiv SC Management System, unde au dobandit averi colosale, construindu-si vile si cumparandu-si automobile de lux. Sub patronajul lui Horia Teodor Mihaescu, un grup de indivizi din cadrul GFM s-au constituit intr-o veritabila retea de criminalitate economico-financiara.
In urma unor controale de amploare efectuate de ANC-Garda Financiara la SAI Muntenia Invest si Management System - societati controlate intr-o proportie covarsitoare de Grupul Financiar Muntenia - s-au descoperit numeroase facturi si chitante false pentru lucrari care n-au fost efectuate vreodata. Cele doua firme conduse de Horia Teodor Mihaescu, respectiv Constantin Marian Lazar, incheiasera contracte fictive, in perioada 2001 - 2004, cu Avex International, Arimex Impex si C&C Computers, prin intermediul unui asa-zis reprezentant pe nume Valentin Georgescu. Acest dubios personaj aducea facturi cu antetul falsificat si folosind stampile contrafacute, iar Mihaescu si Lazar aprobau - fara consultarea celorlalti membri ai consiliului de administratie - plati in numerar din casieriile societatilor. Astfel, s-au adus daune de peste 27 de miliarde de lei, totodata prejudiciindu-se si bugetul statului cu mai multe miliarde de lei, diferenta neincasata de TVA si impozit pe profit. Iar cercetarile continua, anchetatorii fiind de parere ca aria infractionala este mult mai vasta.
Reteaua este cercetata penal
Mihaescu este prieten la catarama cu Georgescu, acesta din urma petrecand frecvent in vila primului din Paradisul Verde de la Corbeanca. De asemenea, Georgescu avea un birou luxos acordat de presedintele Muntenia Invest, ca sa poata mulge mai eficient firmele tandemului Mihaescu-Lazar. La un moment dat, ca sa nu mai delapideze bani prin intermediul unei firme-fantoma (SC Arimex Impex SRL) sau falsificand actele unor societati care n-aveau nici o legatura cu administratorii SIF Muntenia, Georgescu a infiintat (in 2004) nu mai putin de patru firme. Este vorba despre Electron Constructing, Electron Trading, Geoman Industrial si Geoman Construct. In continuare, Mihaescu si Lazar au incheiat contracte fictive cu firmele lui Georgescu, pentru a-si rotunji veniturile ilicite.
Veritabila retea de criminalitate economico-financiara este cercetata penal la aceasta ora de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar, in mod cu totul inexplicabil, autorii au fost lasati in libertate. Procurorii au cerut SAI Muntenia Invest SA si SC Management System SA sa se constituie parti civile, ajungandu-se la un prejudiciu de 31.300.415.000 lei - valoare totala a sumelor din contractele angajate de societatile GFM si 7.258.366.200 - impozit suplimentar pe profit, la care se adauga si penalitatile de intarziere. Total prejudiciu: 38.558.781.200 lei.
Mihaescu si Lazar, revocati
In urma declansarii acestui scandal de proportii, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut in mod imperativ convocarea de urgenta a Consiliilor de Administratie ale celor doua societati, pentru "adoptarea unei hotarari cu privire la suspendarea, revocarea sau mentinerea in functie a membrilor Consiliului de Administratie". Acestea au avut loc, Mihaescu si Lazar, fiind revocati din functii, dar pastrati totusi in societati pe functii de consilieri. Cu alte cuvinte, n-a contat faptul ca fostii presedinti-directori generali sunt urmariti penal pentru prejudiciile aduse Muntenia Invest, Management System si implicit GFM. Aceste personaje au fost pastrate in continuare in conducerea societatilor, avand acces liber la documente pe care Parchetul le cerceteaza si putand influenta mersul anchetei prin distrugerea, contrafacerea acestora sau intocmirea de alte documente, in functie de cum se deruleaza cercetarea penala. Culmea este ca tandemul Mihaescu-Lazar tocmai pentru acest gen de escrocherie sunt urmariti, adica inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, la care se poate adauga si evaziune fiscala.
Scoasa fortat la pensie pentru ca a spus adevarul
Inainte ca Garda Financiara sa descopere escrocheriile comise de reteaua Mihaescu-Lazar, fosta sefa a Departamentului Juridic din cadul GFM, Constanta Popescu, s-a sesizat in legatura cu diverse firme din portofoliul SIF Muntenia, toate administrate de societatea condusa la acea vreme de Horia Teodor Mihaescu. Din pacate, povestea s-a soldat cu scoaterea fortata la pensie a Constantei Georgescu, care indraznise sa-i deranjeze pe Teodor Mihaescu, Marian Lazar, Gabriel Filimon si alti apropiati din anturaj. Iata cateva societati comerciale administrate de Muntenia Invest, unde anchetatorii ar putea descoperi alte inselaciuni purtand semnatura fostilor baroni: ONT Carpati Bucuresti, Tricodava SA Bucuresti, Avicola SA Bucuresti, Plastex Tulcea, Compan SA Targoviste, Gexat Tarnaveni, Navol SA Oltenita, Comaico SA Bucuresti, Vulcan SA Bucuresti, Banca de Investitii si Dezvoltare, Sovetra SA si multe altele. Ar mai fi de precizat ca o parte dintre aceste societati din portofoliul SIF Muntenia au incheiat contracte, de-a lungul timpului, si cu Management System, societate pastorita pana de curand de Lazar. Faptul ca la aceasta ora anchetatorii incearca sa faca rost de acel raport incriminatoriu este de natura sa ingrijoreze cuplul Mihaescu-Lazar.
Mihaescu si Lazar incearca sa-si salveze pielea
Datorita complicitatii sale in acest grup de interese, Valentin Georgescu a fost numit de Mihaescu presedinte la SC Hanul Piratilor SA Navodari, unde petreceau concedii si sfarsituri de saptamana pe gratis impreuna cu familiile si acolitii lor. Prin astfel de metode situate dincolo de legile acestei tari, Georgescu a obtinut bani pentru a-si construi o vila in zona IOR, in vreme ce alti membri ai retelei, ceva mai instariti, au optat pentru case de vacanta pe Valea Prahovei si in Paradisul Verde de la Corbeanca, judetul Ilfov, unde nu se pot deplasa decat cu automobile de lux ultimul racnet.
O data ramas consilier in cadrul SAI Muntenia Invest, Mihaescu a instituit in firma un regim de spaima si teroare, amenintandu-i cu concedierea pe toti cei care i se opun. Ba mai mult, impreuna cu complici care fac parte din reteaua de criminalitate economico-financiara, a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor GFM, cu scopul de a reveni la putere inainte de a fi judecat pentru faptele penale comise. Un alt nume vehiculat ca facand parte din anturajul lui Mihaescu - pe care deja l-am amintit - este Gabriel Filimon, care a dobandit in mod dubios terenuri, iar o firma de-a sa, dintre multele pe care le controleaza prin interpusi, intermediaza diverse afaceri dubioase cu Sanex Cluj.
"Justitia trebuie sa-si urmeze cursul firesc"
Intrebat despre toata aceasta nebunie, presedintele GFM, Ulm Spineanu, s-a aratat fost foarte sarac in declaratii: "Nu comentez, n-am nimic de impartit cu nimeni. Sunt anchete penale in curs, iar Justitia trebuie sa-si urmeze cursul firesc." Intrebat care este scopul din care s-a convocat AGEA Grupului, Spineanu a tacut cateva clipe, vizibil iritat de intrebare, dupa care a spus doar atat: "Nu comentez... Ce-as mai putea comenta dincolo de anchetele si documentele oficiale ale institutiilor de drept?!".
La fel de retinuti s-au aratat si alti salariati, temandu-se ca, cu pile si relatii, Mihaescu si Lazar ar putea reveni oricand la putere, daca nu in mod direct, chiar si prin intermediul unor oameni de paie care sa le reprezinte interesele.
Dan COSTE 
 Afisari: 291  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Militar atacat in post si deposedat de incarcator    1 comentariu
  Senator PD batut la Oradea    
  Seful CNADNR calare pe limuzinele provenite din fonduri europene    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii SIF Muntenia vor sa revina (291 afisari)
 Farmecul discret al Poeziei. La Barlad (148 afisari)
 S-a furat capul lui Mata Hari (138 afisari)
 Misterele rapirii jurnalistilor (101 afisari)
 "Biserica, singura scoala de limba romana din Transcarpatia" (85 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01313 sec.