Ziua Logo
  Nr. 3327 de vineri, 20 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Legea dezastrului vanatorii
-- Inarmarea apatrizilor
Modificarea Legii fondului cinegetic si a protectiei vanatului a devenit o adevarata moda, periculoasa si de prost gust, afisata de guvernele care se succed de 15 ani incoace. Un instinct aparent inexplicabil ii mana pe specialistii si pseudospecialistii in cinegetica ai partidelor aflate la putere sa prosteasca legea in cauza, pretextul fiind alinierea la cerintele UE. Motivul real are insa in primul rand origini economice si mai apoi de vina sunt: orgoliul functionarilor de a lasa ceva in urma, bun sau rau nu conteaza, plictiseala si nu pe ultimul loc, prostia.
Firmele de turism cinegetic au contracte pe sume ametitoare cu vanatorii straini. Este evident ca gestionarul va raporta efective mari de vanat pentru a putea recolta cat mai multe exemplare. Rezultatul unei asemenea practici iresponsabile este cresterea alarmanta a interventiei negative a omului in terenurile de vanatoare. Guvernarea actuala si-a propus evaluarea corecta a efectivelor si amendarea Legii in vigoare, care desi are puncte nevralgice, in totalitatea ei este una mai putin proasta decat proiectul propus de Ministerul Agriculturii. In fond acest act normativ ar trebui sa sprijine biodiversitatea vanatului si dezvoltarea viguroasa a acestuia in limitele de troficitate ale fodurilor de vanatoare.
Proiectul de lege propus de expertii ministerului amintit este unul naucitor. Pastrat la secret, documentul constituie un exemplu stralucit de agramatism, incompetenta si adaptare la interese oculte.
Documentul Ministerului Agriculturii poarta denumirea de Legea protectiei fondului cinegetic si a vanatorii. In titlu s-a strecurat o greseala care deturneaza practic scopul legii. Forma corecta este: Legea privind protectia fondului cinegetic si vanatoarea.
La art. 28 privind categoriile de cetateni care pot primi permise permanente de vanatoare sunt inclusi cetatenii romani, cei ai statelor membre UE si statelor din afara UE si apatrizilor (indivizi fara cetatenie). Prevederea este cel putin suspecta avand in vedere ca in Europa acest gen de acte sunt eliberate de catre gestionarul fondului si nu de catre administrator, in cazul nostru ministerul de resort. Potrivit oficialilor AGVPS, amendamentul in cauza ofera posibilitatea vanatorilor straini sa liciteze masiv fondurile noastre de vanatoare. Cum veniturile romanilor sunt la limita saraciei este de asteptat ca vanatul sa intre in gestionarea exclusiva a vanatorilor externi. Specialistii ministerului au depasit cu mult standardele UE in privinta apatrizilor, acestia putand vana nestigheriti in spatiul carpato-danubiano-pontic. Cum vor putea intra ei in tara fara pasaport este o enigma la care numai initiatorul are raspuns.
Viata de caine
Prietenul cel mai vechi si cel mai sincer al omului, cainele, este vizat in mod special. Din art. 39 reiese faptul ca stapanii patrupedelor de vanatoare sunt obligati sa devina membri ai Asociatiei Chinologice din Romania (AChR) pentru a putea vana cu ei. Despre costurile inscrierii in (AChR) si cine are interesul de a strange sub umbrela unui ONG cainii de vanatoare nu se sufla o vorba. Chiar si inscrisi in AChR ei nu vor putea vana de capul lor. Textul legii e foarte clar: cainii vor fi purtati captivi in teren! Cum poate un caine, captiv, sa faca vanatoare autorii documentului nu ne dezvaluie.
Intre hamsteri si harciogi
Hamsterii se vaneaza in conditiile legii, este stipulat la art.36, alin. 2. In spiritul adevarului trebuie mentionat ca prevederea exista si in normativele actuale. Denumirea de hamster este neinspirata. Posesorii acestor mici rozatoare vor fi tentati sa creada ca animalele lor de casa se afla in pericol de moarte. In plus organizatiile ecologiste si antivanatoare vor avea un motiv in plus sa protesteze. Initiatorul ar fi trebuit sa foloseasca denumirea harciog (cricetus-cricetus). Se cuvine sa precizam ca harciogul nu se vaneaza cu pusca, ci se captureaza cu capcanele.
Soimii autohtoni in pericol
In goana dupa vanatorii straini, inteleptii de la Agricultura au decis sa-i momeasca pe bogatanii din tarile arabe. Vanatoarea cu soimi este coarda sensibila a acestora, pe care au mizat si initiatorii, la art.27 alin. 2 unde se permite acest tip de vanatoare. Prevederea atrage dupa sine consecinte inimaginabile. In primul rand ca in Romania este interzisa capturarea soimilor. Falco peregrinus (soimul calator) si falco cherrug (soimul dunarean) sunt specii protejate prin Conventia de la Berna la care tara noastra este semnatar. Cele doua specii de soim sunt considerate pasari periclitate pe plan global. Adoptarea vanatorii cu pasari rapitoare va crea inevitabil o piata neagra a acestor zburatoare oricat de mult s-ar stradui autoritatile sa interzica braconajul oualor si puilor. De altfel, organizatiile nonguvernamentale de profil pregatesc pentru zilele urmatoare un protest care va atrage atentia autoritatilor ca sunt pe cale sa deschida cutia Pandorei.
Calcatul in anexe
Tot umbland in hatisurile si grohotisurile acestei legi am calcat intr-o anexa, aflata in stare de libertate pe fondurile de vanatoare. Lipsa unei virgule intr-un text abracadabrant duce la urmatorul sens al definitiei actiunii de vanatoare: "actiunea de pandire, cautare, starnire, urmarire, haituire, avand ca finalitate capturarea vanatului ori uciderea acestuia sau orice alta activitate care are aceeasi finalitate desfasurate asupra exemplarelor din speciile prevazute in anexele 1 si 2 la prezenta lege aflate in stare de libertate pe fondurile de vanatoare". Anexa nr. 2 nu-si are rostul intr-o lege a vanatorii, ea precizand ce pasari sunt exceptate. In mod normal Societatea Ornitologica Romana (SOR) ar trebui sa publice lista inaripatelor ocrotite pe teritoriul nostru.
Tablou cu experti
Este indubitabil ca romanul s-a nascut poet si frate cu codrul, iar pe parcursul vietii afla ca se pricepe, genetic, la politica si fotbal. Ministerul domnului Flutur descopera insa ca romanul este si expert. Enumerati in lege pe 17 randuri, expertii de la Agricultura induc ideea fenomenului de masa: experti tehnici extrajudiciari, experti tehnici extrajudiciari in vanatoare, experti tehnici de specialitate, experti tehnici in vanatoare si experti tehnici judiciari in vanatoare. Avalansa de specialisti este aiuritoare, indicand mai degraba haosul. Pe de alta parte, in legea actuala exista doar doua categorii de specialisti, asa incat concluzia ar fi urmatoarea: calitatea actelor normative ale institutiei este invers proportionala cu numarul de experti prinsi in schema.
Avantajul braconierilor
Un efect pervers al initiativei ministerului este incurajarea braconierilor. La capitolul III, art.17 este precizata obligativitatea gestionarilor fondurilor de vanatoare de a asigura paza acestora "prin corpuri". Trecand peste exprimarea dubioasa ne dam seama ca este vorba despre "corpuri specializate de paznici". Este de neinteles rationamentul initiatorului. In prezent, fondurile de vanatoare sunt pazite de personal specializat. Introducerea "corpurilor", care evident nu pot fi monitorizate de administratorul fondului de vanatoare, presupune fonduri suplimentare, incarcarea organigramei si scaderea eficientei activitatii de paza.
Masacrarea limbii romane
Editorialistul revistei "Vanatorul Roman" a facut cateva observatii pe marginea deficientelor de limba romana ale textului legii, pe care le prezentam.
"(...) Si de ce scrii "pasari si animale domestice" cand stii bine ca si pasarile sunt animale, mamiferule?! Vezi daca joci "X si O" si "vaporasele" in ora de biologie? Cand ai vreo dilema gramaticala, cauta in dictionarul explicativ al limbii romane, nu te jena!
Apoi, unde ai auzit tu de "arme destinate pentru..." sau de stagiatura efectuata "in cadrul unui gestionar"? La art. 33 scrii: "Vanatoarea se practica cu: a) caini din rasele admise la vantoare; b) gonasi; c) arme de foc de vanatoare; d) capcane autorizate; e) soimi". Soimul meu, voinicul meu - vorba distinsului M. Georgescu -, te vor judeca prietenii nostri, gonasii, ca i-ai aruncat printre flinte, caini si capcane. Probabil, te miri ca stiu sa si vorbeasca...
La art. 12 (8) ai o fraza numai buna de dat colegilor tai, la olimpiada de ambiguitate, faza pe catun: "Pagubele se constata, in conditiile legii de o comisie formata din reprezentantul administratiei publice locale, din imputernicitul gestionarului sau al administratiei ariei protejate, dupa caz, persoana pagubita si reprezentantul societatii de asigurare, daca pagubele au fost produse de exemplare din speciile prevazute in anexa nr.1 la prezenta lege sau reprezentantul autoritatii pentru protectia mediului daca pagubele au fost produse de exemplare din speciile prevazute in anexa nr. 2 la prezenta lege, le cererea persoanei paubite, depusa in scris la gestionar sau la administratia ariei protejate si la primaria localitatii in teritoriul administrativ al careia s-a inregistrat paguba, in termen de maximum 3 zile de la data la care persoana pagubita a descoperit paguba dar nu mai tarziu de 5 zile de la producerea acesteia". Chiar daca azvarli o mana de virgule acolo unde le-ar fi fost locul, si tot ti-e greu sa intelegi daca pagubele nu au fost cumva produse la cererea persoanei pagubite si daca respectiva persoana a fost depusa in scris, pana la urma, ceea ce nu ne-ar mira deloc...
Si inca ceva: nu mai pune virgula intre subiect si predicat! Te consuma inutil".
Mihai TOADER 
A r h i v a
  Bomba cu gaz    31 comentarii
  Tariceanu, chemat in judecata pentru genocid    4 comentarii
  Razboi civil in Ghencea    4 comentarii
  Amenzi pentru suporteri    
  Mustata: "Noi nu avem nimic cu Gigi Becali"    
  Zenga dat afara de la Steaua    1 comentariu
  Becali: "Landi putea sa-l ajute pe Zenga"    1 comentariu
  Sezonul viitor, intrare gratuita in Ghencea    
  D. Munteanu: "I-am dezamagit pe fani"    
  V. Becali: "Suporterii au dreptate sa strige numele lui Neaga"    
  Sacalul lui Talpes a razbit prin santaj    1 comentariu
  Podurile nimanui    
  Avarii minore la Cotesti    
 Top afisari / comentarii 
 Sacalul lui Talpes a razbit prin santaj (470 afisari)
 Podurile nimanui (427 afisari)
 Basarabenii i-au scris lui Basescu (172 afisari)
 Spaga pe fata (150 afisari)
 Cutremure prognozate online (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01665 sec.