Ziua Logo
  Nr. 3327 de vineri, 20 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Basarabenii i-au scris lui Basescu
-- Incercari draconice
Mai multe organizatii non-guvernamentale din Basarabia au reclamat faptul ca exista blocaje inadmisibile pentru locuitorii din stanga Prutului care vor sa obtina cetatenia romana. Va prezentam in randurile ce urmeaza extrase dintr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu, in care sunt amintite procesele birocratice complicate, taxele ridicate si chiar coruptia care ii impiedica pe basarabeni sa redevina romani. Scrisoarea este semnata de Asociatia Anti-Pact "Molotov-Ribbentrop", Asociatia Victimelor regimului comunist si a Veteranilor de Razboi ai Armatei Romane, ONG Hyde Park, Asociatia fostilor deportati si detinuti politici, Societatea culturala a romanilor basarabeni "Invierea" s.a. (D.E.)Domnule Presedinte,
Ca ni s-a furat cetatenia romana la 1812 de catre Rusia tarista si la 1940 de catre Rusia stalinista nu e vina noastra. Credem ca aceasta vina o poarta si Romania, care ne-a lasat singuri pe mana cotropitorilor. Noi, romanii basarabeni, nicicand n-am renuntat la cetatenia Romana, Dumneavoastra stiti prea bine cum am fost lipsiti de acest drept. Este regretabil faptul ca noi, basarabenii, trebuie sa platim sume exagerat de mari pentru reabilitarea si restabilirea noastra in drepturile depline de cetateni Romani.
In pofida acestui drept, prin adoptarea unor legi dure, Romania a facut in ultimii doi ani, practic, imposibila obtinerea actelor de cetatean roman. Basarabenii sunt impusi sa achite sume colosale pentru o sumedenie de documente care se cer la perfectarea pasaportului sau buletinului de identitate romanesc. Aceasta practica nu este altceva decat un alt fel de interdictie, care impiedica repunerea romanilor basarabeni in drepturile lor legitime, restabilirea adevarului istoric si de neam. (...)
In asemenea conditii, romanilor basarabeni le este mult mai usor sa obtina cetatenia Federatiei Ruse, Ucrainei sau Bulgariei, decat sa-si restabileasca cetatenia propriei tari. Este dureros faptul ca o buna parte din cei care au dobandit cetatenia romana, cu bani grei, ilegal, nu cunosc limba romana si chiar sunt ostili Romaniei, pe cand adevaratii romani basarabeni nu pot obtine cetatenia legitima, din cauza ca nu au bani s-o cumpere si sa reziste conditiilor dure impuse la depunerea actelor. In conditiile cand Duma de Stat a operat unele amendamente la legea cu privire la cetatenie, prin care fostilor cetateni ai Uniunii Sovietice li se acorda cetatenia Federatiei Ruse in mod prioritar si cu cheltuieli neinsemnate, credem ca duritatea Romaniei in procedura de restabilire a cetateniei romanilor basarabeni nu poate fi justificata prin nimic, ci, din contra, poate duce doar la instrainarea lor de Patria-Mama, Romania.
In continuare va informam detaliat despre calvarul prin care este nevoit sa treaca solicitantul de cetatenie romana:
Pana la 1 martie 2002, pentru redobandirea cetateniei romane, o persoana avea nevoie de 12 luni si cheltuieli de 1000 dolari SUA. Din martie 2002 Statul Roman a stopat procesul de restabilire a cetateniei romane pentru locuitorii din Basarabia. De ce? Pentru ca basarabenilor li se cere un numar impunator de acte, unele dintre care sunt foarte greu de obtinut:
1. Certificatele de nastere si de casatorie ale parintilor, iar pentru parintii decedati si actele de deces (15 dolari SUA).
2. Certificatele de nastere si de casatorie ale persoanelor care solicita restabilirea cetateniei romane (7 dolari).
3. Certificat eliberat de Primaria localitatii unde s-a nascut solicitantul, precum ca localitatea data se afla pana la 28 iunie 1940 in componenta Romaniei, care trebuie cumparat de la primar (30 de dolari).
4. Cazier juridic din Republica Moldova care costa 10 dolari SUA.
5. Cazier juridic din Romania care se elibereaza personal solicitantului si costa (cu taxe si drumul la Bucuresti) 40 de dolari.
6. Cerere oficiala pentru depunerea actelor la consulatul Romaniei din Chisinau, care costa 23 de dolari SUA.
Aceasta este doar etapa initiala. Etapa a doua - acordarea propriu-zisa a cetateniei -, dura 10-12 luni pana in martie 2002, acuma nu se stie cat poate sa dureze. Desi organele abilitate au acceptat sa-i elibereze solicitantului cetatenia romana, persoana in cauza, cu copiile actelor enumerate mai sus, trebuie sa se prezinte la Directia Pasapoarte a municipiului Bucuresti pentru a obtine asa-numitul "Certificat de cetatean roman". La aceasta directie in fiecare zi stau la coada mai mult de 200 de basarabeni si sunt perfectate cate 4-7 dosare. Pentru a depune dosarul e nevoie sa stai la coada 10-15 zile si sa platesti o taxa legala de 20 dolari SUA, iar daca doresti sa urgentezi obtinerea certificatului solicitat, taxa este de 100 de euro in forma de mita. Apoi acest "certificat de aur" impreuna cu un nou set al documentelor enumerate se depun iarasi la Primaria municipiului Bucuresti pentru obtinerea certificatului de nastere si de casatorie romanesti care costa cu drum si taxe 50 de dolari SUA. In sfarsit, certificatele de nastere si de casatorie impreuna cu un alt set al actelor prezentate se depun la Directia Pasapoarte pentru perfectarea pasaportului romanesc. Toata etapa a doua dureaza 10-15 luni.
Iata prin ce incercari draconice trebuie sa treaca romanii basarabeni (...). In definitiv, de jure si de facto, tuturor romanilor din Basarabia si nordul Bucovinei trebuie sa li se restabileasca in mod automat cetatenia romana!
Consideram ca actuala guvernare de la Bucuresti trebuie sa simplifice urgent restabilirea cetateniei romane pentru basarabeni, asa cum a facut-o Federatia Rusa pentru rusii de la noi, Ucraina pentru ucraineni, Bulgaria pentru bulgarii din Republica Moldova, Ungaria pentru maghiarii din Ardeal etc.
Cerem implicarea hotarata a Dumneavoastra in rezolvarea cat mai grabnica a acestei probleme dureroase si vitale, vrem simplificarea procedurii de obtinere a cetateniei romane pentru basarabeni, ca aceasta sa devina accesibila pentru toti solicitantii romani din stanga Prutului.
 Afisari: 172  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Romani de peste Prut   de flachi
Am ajuns in pragul disperarii!!!!!!!   de Corrina Druta
Scandalos!   de Gargantua
Scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei, Traian Basesescu   de gh.brega
Dna General Tibacu   de djokhart
A r h i v a
  Romanii nerecunoscuti de Chisinau    1 comentariu
  Ministerul anti-Justitiei pentru basarabeni    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sacalul lui Talpes a razbit prin santaj (470 afisari)
 Podurile nimanui (427 afisari)
 Basarabenii i-au scris lui Basescu (172 afisari)
 Spaga pe fata (150 afisari)
 Cutremure prognozate online (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01108 sec.