Ziua Logo
  Nr. 3326 de joi, 19 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Impotriva Pactului Hitler-Stalin si pentru o noua Ialta
-- Semnati la www.petition online.com/CivicAct/ petitia adresata Presedintelui si Parlamentului Romaniei, ca si autoritatilor SUA, UE, Germaniei, Rusiei si Ucrainei
Moscova a aranjat pe 9 mai 2005 o sarbatorire in stil sovietic a victoriei impotriva Germaniei naziste. Insa multi europeni au considerat ca fraza "Stalin a eliberat Europa" este incompleta, lipsind continuarea "si a impus regimul comunist in Europa de Est". Pactul Hitler-Stalin semnat de ministrii de externe von Ribbentrop si V. Molotov reprezinta radacinile distrugerii europene in secolul XX.
Semnat pe 23 august 1939, Pactul Hitler-Stalin afirma in Protocolul sau aditional ca:
Articolul I. In cazul unei rearanjari teritoriale si politice in zona statelor baltice (Finlanda, Estonia, Letonia si Lituania), granita de nord a Lituaniei va reprezenta limita sferelor de influenta ale Germaniei si URSS. In legatura cu aceasta interesul Lituaniei in regiunea Vilna este recunoscut de ambele parti.
Articolul II. In cazul unei rearanjari teritoriale si politice in zona apartinand statului Poloniei, sferele de influenta ale Germaniei si URSS vor fi limitate aproximativ pe linia raurilor Narev, Vistula si San. In ceea ce priveste, daca interesul celor doua parti face de dorit mentinerea unui stat polonez independent si ce granite va avea un astfel de stat, va fi hotarat definitiv in cursul evenimentelor politice viitoare.
In orice caz ambele Guverne vor rezolva aceasta chestiune prin acord prietenesc.
Articolul III. In ceea ce priveste sud-estul Europei partea Sovietica isi declara interesul in privinta Basarabiei. Partea germana isi declara dezinteresul total fata de aceasta regiune.
Articolul IV. Acest protocol va fi pastrat strict secret de cele doua parti.
Protocolul secret a fost respectat chiar si dupa incheierea razboiului
Ca o consecinta a pactului Hitler-Stalin, semnat de Germania nazista si de URSS stalinist, tari intregi sau parti din tarile Europei de Est au fost ocupate in forta de Armata Rosie Sovietica si incorporate in URSS.
Nu doar statele baltice si Polonia rasariteana au intrat sub regimul stalinist, ci si Basarabia, Bucovina de nord si tinutul Herta, provincii romanesti. Pactul Ribbentrop-Molotov a asigurat Germania de "neutralitatea" URSS, permitand agresiunea lui Hitler in Europa occidentala.
Pactul Hitler-Stalin a incalcat toate regulile internationale si a facut posibila ascendenta tiraniilor naziste si staliniste in Europa. In ciuda acestor evidente, pactul Hitler-Stalin nu a fost inca denuntat sau anulat de Germania, Rusia sau Ucraina, in calitatea lor de mostenitori principali ai partii europene a URSS.
Conferinta de la Ialta din februarie 1945 a trasat granitele dintre lumea libera si imperiul sovietic. Inaintea acestei conferinte, premierul britanic Winston Churchill s-a intalnit cu Stalin in Moscova pe 9 octombrie 1944. Churchill isi aminteste de aceasta intalnire in termenii urmatori (conform memoriilor sale Triumph & Tragedy, Houghton Mifflin, Boston, 1953, page 226):
"Am ajuns la Moscova in dupa amiaza zilei de 9 octombrie. La zece seara am avut prima intalnire importanta la Kremlin. Eram doar cu Stalin, Molotov si Eden. Momentul era prielnic asa ca am zis "Hai sa rezolvam situatia din Balcani. Armatele voastre sunt in Romania si Bulgaria. Noi avem interese, misiuni si agenti acolo. Sa nu ne incurcam in lucruri marunte. In ce priveste Marea Britanie si Rusia, cum ar fi sa aveti 90% predominanta in Romania, iar noi 90% in Grecia si Iugoslavia 50%-50%?". Cata vreme se traducea am scris pe o bucata de hartie: Romania- Rusia 90%, ceilalti 10%; Grecia - Marea Britanie 90% (in acord cu SUA), Rusia 10%; Iugoslavia 50%-50%; Ungaria 50%-50%; Bulgaria - Rusia 75%, ceilalti 25%. Am impins hartia spre Stalin care ascultase deja traducerea. A luat un creion albastru, a facut un semn de aprobare pe hartie si a impins-o spre noi. S-a aranjat cat te-ai aseza pe scaun".
Evenimentele politice recente ne fac sa speram la o schimbare a atitudinii fata de radacinile raului din Europa.
Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili a solicitat sprijinul SUA si al Europei Occidentale pentru o noua conferinta de la Ialta care sa stabileasca noi baze pentru o noua Europa.
Parlamentul Letoniei a adoptat o declaratie prin care cere Moscovei sa recunoasca responsabilitatea morala, legala si financiara fata de ocupatia si crimele sovietice.
Presedintele SUA George W. Bush a declarat pe 7 mai in Letonia ca "acordurile de la Ialta au urmat o traditie incorecta de la Munchen si Ribbentrop-Molotov" care au dus la "una dintre cele mai mari greseli din istorie"- cand Uniunea Sovietica si-a impus regimul dur in Europa Centrala si de Est "tinand in captivitate milioane de oameni".
Din acest motive solicitam:
Liderilor Germaniei, Rusiei si Ucrainei sa denunte si sa recunoasca anularea pactului Hitler-Stalin ca o mica compensatie pentru nedreptatile suferite de toate tarile din Europa de Est.
Statele succesoare ale URSS sa recunoasca responsabilitatea morala, legala si financiara pentru ocupatia si crimele sovietice si sa-si ceara iertare natiunilor subjugate.
Liderii Statelor Unite si ai tuturor tarilor europene sa sprijine o noua conferinta de la Ialta care sa stearga trecutul Europei si sa demareze judecata necesara a sistemului comunist.
Presedintele si Parlamentul Romaniei sa sprijine prin toate mijloacele aceasta actiune.
Asociatia Civic Media
Primele semnaturi
inregistrate ieri:
Uniunea Juristilor din Romania
Centrul Cultural Israeliano-Roman
Grupul Independent pentru Democratie
Asociatia 21 Decembrie 1989
Initiativa R
Asociatia Romfest XXI
Asociatia Hyde Park Bucuresti
Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni
Liga Studentilor - Clubul Membrilor Seniori
Liga Studentilor - Universitatea Dunarea de Jos
Organizatia Studentilor Basarabeni Timisoara
Revista Confluente
Revista Rost
Centrul Pro-Europa, Reni
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
BRAVO MAI COPCHII SA VA AJUTIE DZEU. SA REUSITI!!!!   de popescu virginia
In rep. Moldova populatia daco-romana 80%, iar cea slava sub 15%   de basarab
Este sinistru ca unii romani reusesc atat de bine si fac atat de multe ca sa compromita ideea nationala   de Andrei Valan
Semnatura este primul pas pentru o posibila schimbare a situatiei actuale!!   de Flavius
reparatie morala   de spilu
Semnati ,domnilor si doamnelor ! Nici macar de atat nu santeti in stare ?   de Marius Adrian Porojnicu
precizari   de Nitu Rodica
Ialta a inpins Romania la dezastru   de Doro
transnistria   de trkman
Mos Grigore , roy si toata gasca...   de Katty
Semnez   de Liviu Ant
A r h i v a
  Rusia are rachete anti-NATO    17 comentarii
  Paul Goma semneaza "cu amandoua mainile"    14 comentarii
  Moscova refuza rezolvarea crizei Transnistria    7 comentarii
  Regretatul Karol Wojtyla ar fi implinit ieri 85 de ani    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 De la "tabletele" lui Paul Everac la "Big Brother", "Ciao Darwin" & Co... (73 afisari)
 Impotriva Pactului Hitler-Stalin si pentru o noua Ialta (44 afisari)
 Mafiotii lui Iliescu (32 afisari)
 Abonamentul la gaze - scumpire sau reasezare? (28 afisari)
 Oul lui Iliescu in teapa Revolutiei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05205 sec.