Ziua Logo
  Nr. 3326 de joi, 19 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Abonamentul la gaze - scumpire sau reasezare?
Varujan VOSGANIAN 
Cresterea accizelor la o seama de produse, in principal combustibil, gaze, alcool si tutun, stabilita prin OUG nr. 26/2005 si care a intrat in vigoare odata cu 1 aprilie a.c., nu a dus la o sporire spectaculoasa a preturilor. Potrivit datelor oferite de Banca Nationala a Romaniei, inflatia a fost pe luna aprilie de 1,8%. E drept ca, anualizata, cresterea aceasta ar insemna o inflatie de peste 20%. Totusi, BNR considera ca, chiar in aceste conditii, tinta de inflatie ar putea fi atinsa. Argumentul este ca inflatia pe luna aprilie, daca nu luam in calcul efectele OUG 26/2005, se mentine in limite scazute ceea ce inseamna ca trendul structural este cel preconizat. Din diferenta de circa 1,3% cam 0,3% este rezultatul cresterilor de accize la alcool si tutun, efectele accizarii suplimentare a combustibililor, gazelor si a introducerii accizei la energie electrica fiind cam de 1%.
Iata, insa, ca in aceasta privinta s-a iscat de curand o noua dezbatere, si anume aceea privind introducerea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale a unui nou sistem de preturi si tarife. Potrivit acestui nou sistem, contribuabilii au perceput o crestere simtitoare a abonamentului lunar, el fiind, pentru perioada de vara, mai ales, mai mare chiar decat consumurile platite in aceeasi perioada a anului trecut. Se intreaba consumatorii: cum este posibil ca in luna iunie, de pilda, sa platesc 50.000 de lei consum si 120.000 de lei abonament? Introducerea unui astfel de abonament a creat o uriasa nemultumire, proteste din partea asociatiilor pentru protectia consumatorilor, mergand chiar pana la amenintari din partea consumatorilor ca se vor debransa si vor trece pe butelie. Din pacate, aceasta crestere a tarifarii tip abonament s-a suprapus peste cresterea accizelor, alimentand si mai mult indignarea consumatorilor.
Am solicitat lamuriri suplimentare, pentru o mai corecta informare a cititorilor nostri. Asadar, pentru a vedea care este efectul acestui nou sistem de preturi si tarife ar trebui sa facem o analiza de pret ignorand cresterile de accize. Vom vedea, astfel, cu cat creste factura numai datorita introducerii acestui tip de abonament.
Sa luam, de pilda, cazul unui consumator care consuma 1800 mc de gaze /an si care platea, pe sistemul anterior, 9.337.410 lei pe intregul an. Aceasta insemna un pret de 5187 lei/mc. Costul, pentru plata consumului de gaze naturale era de 4075 lei/mc si se mai platea o diferenta de 1112 lei/mc, ca tarif de distributie. Tariful de distributie se achita o data cu pretul gazului consumat ceea ce crea o mare disproportie intre sumele platite care erau mari in lunile de iarna si neinsemnate in lunile de vara. Ei bine, in sistemul actual, tariful de distributie nu se mai plateste o data cu gazele si proportional cu consumul ci, nivelat, sub forma unui abonament pe parcursul intregului an. Iar acest nivel se stabileste in functie de consumul din anul precedent. In situatia in care consumul din anul curent va fi mai mic decat cel prognozat, urmeaza ca Distrigaz sa returneze o parte a abonamentului. Pentru cazul amintit mai sus, abonamentul ar fi de circa 140 000 de lei/luna. Consumatorii vor plati mai mult in lunile de vara dar mai putin in lunile cu consum ridicat.
Motivul pentru care ANRDGN a recurs la aceasta solutie este asigurarea unei anumite constante a resurselor financiare pentru reparatii, modernizari si investitii.
Potrivit calculelor oferite de Autoritatea de reglementare, noul sistem nu mareste decat nesemnificativ facturile. E drept ca, datorita cresterii accizelor, pretul platit pe intregul an va fi cu aproape 12% mai ridicat.
Ramane, insa, problema celor care nu folosesc gazul metan decat pentru aragaz sau au consum foarte mic. Potrivit reglementarilor si acestia vor plati un abonament de cel putin 110.000 de lei/luna, ceea ce nu se justifica. Cred ca in privinta aceasta trebuie eliminat abonamentul respectiv, caci s-ar ajunge in situatia ridicola in care, pe tot anul, abonamentul e mai mare decat consumul.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
chestia s-a schimbat cu gazele....   de traktorist
O NOUA HOTIE ,ASTA E ABONAMENTUL LUNAR LA GAZE,MAICA!!!!!!!!RUSINEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!   de popescu virginia
Eu zic altceva, daca abonamentul este mai mare decit consumul..,   de Atamild
Ori sinteti dezinformat ori de rea credinta   de Marius M
o HOTIE periculoasa ce creaza precedent...   de A R
O nedreptate   de od57
Bataie de joc.   de Axani Adrian
A r h i v a
  Hora coruptiei la partide    7 comentarii
  Spiritualitate in logica capitalismului socialist original    13 comentarii
  Ziua victoriei, ziua eliberarii?    3 comentarii
  Sistemul de partide    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Asigurarile - incotro    2005-05-12
  Modificari la Codul fiscal    2005-05-05
  Romanii - investitori straini    2005-04-28
  Efectele Codului fiscal asupra veniturilor    2005-04-21
  Efecte ale modificarii Codului fiscal    2005-04-14
 Top afisari / comentarii 
 De la "tabletele" lui Paul Everac la "Big Brother", "Ciao Darwin" & Co... (73 afisari)
 Impotriva Pactului Hitler-Stalin si pentru o noua Ialta (44 afisari)
 Mafiotii lui Iliescu (32 afisari)
 Abonamentul la gaze - scumpire sau reasezare? (28 afisari)
 Oul lui Iliescu in teapa Revolutiei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.41012 sec.