Ziua Logo
  Nr. 3326 de joi, 19 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Hora coruptiei la partide
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Daca mai era nevoie de vreo dovada, o avem acum: coruptia in Romania incepe de la partide si apoi se propaga pe orizontala si in jos. Raportul Curtii de Conturi, la care s-au referit zilele trecute cateva ziare, intre care si ZIUA, ne prezinta doar una dintre dovezile faptului ca exista o intelegere tacita si vinovata intre principalele partide. Cu prilejul alegerilor si nu numai, sunt utilizati bani murdari, obtinuti pe cai dintre cele mai diferite. Aceste fonduri capata multiple destinatii. De cate ori este nevoie, se pune capacul peste toate cazurile cu adevarat semnificative care sunt descoperite, fie in tabara opozitiei, fie in cea a puterii, si este instaurata omerta. Iar societatile comerciale care au contribuit la frauda sunt lasate in pace. Nu numai in ceea ce priveste fraudele comise in raport cu finantarea partidelor, ci in general. Ele isi cumpara astfel protectia. Pentru tot ce a existat in urma dar si pentru ce va fi in viitor. De aceea, cand partidele politice, aflate la putere sau in opozitie, afirma ca doresc sa lupte impotriva coruptiei, ele incearca doar sa insele opinia publica interna si externa. Nu doresc o discreditare a clasei politice, dar nici nu pot ignora realitatea ca, sub aspectul coruptiei, ele traiesc intr-o veritabila fratie. Si au incins o hora care nu se mai termina.
Un partid are nevoie de fonduri pentru a putea functiona in perioadele normale. Pentru a-si plati sediile, salariatii si multitudinea de cheltuieli curente, obligatorii pentru circuitul intern de informatii, pentru organizarea unor intruniri si manifestari politice si pentru a dialoga cu alegatorii si cu restul populatiei. Iar in campaniile electorale este nevoie de si mai multi bani, pentru ca partidele sa-si promoveze candidatii si proiectele si obiectivele politice. Generoase cu ele insele, aceleasi partide au aprobat in Parlament, prin lege, o formula prin care sa primeasca, in mod curent, bani de la buget. Sume generoase, oferite pana la urma de cetateni, in functie de priza electorala a fiecarei formatiuni, demonstrata din patru in patru ani, la alegeri. Primul lucru anormal este ca partidele nu dau socoteala cu adevarat pentru modul in care consuma acesti bani. Si nu de putine ori, ei se scurg in buzunarele personale ale unor lideri. Desigur, prin formule din ce in ce mai sofisticate. Apoi, la alegeri, in limite prevazute de lege, partidele pot fi finantate de societati comerciale care se afla la zi cu darile la stat. In nici un caz, daca legile sunt respectate, o societate in pierdere sau care nu-si plateste impozitele nu poate finanta un partid. Pentru ca, logic, se presupune ca nu are de unde. Si, de asemenea, este interzisa cu desavarsire finantarea mascata a unei formatiuni politice. Adica pe sub masa. Cu bani negri, adusi in punga sau intr-o maniera mai rafinata, cum ar fi de pilda tiparirea unor afise electorale, cu care apoi este impanzita o localitate, fara ca toate cheltuielile legate de asemenea operatii sa fie contabilizate la nivelul partidului. Retetele de fraudare a legii sunt extrem de multe - ma refer doar la ceea ce a fost practicat de-a lungul anilor in Romania - astfel incat spatiul acestui comentariu nu-mi permite sa intru in detalii. Cu exceptia semnalelor aparute in presa si a unor incidente minore, mai ales in plan local, reactiile impotriva fraudelor financiare din campaniile electorale si din perioadele intermediare, savarsite de partide, sunt insignifiante.
Curtea de Conturi a Romaniei a fost obligata prin actele normative in vigoare sa verifice declaratiile facute de partide. Aceasta institutie nu a facut mai mult - desi poate a facut mai putin - decat o obliga legea. Cu acest prilej, au fost descoperite cateva nereguli grave. Cele mai multe vizeaza Partidul Social Democrat, care s-a aflat la putere pana s-au incheiat alegerile si Partidul Umanist Roman - care de curand si-a schimbat numele in PCR - care s-a aflat si el in stransa alianta cu PSD. Dar si Alianta este in culpa. Respectiv, PNL si PD. In toate situatiile, au existat firme care au fost identificate ca nu aveau dreptul sa finanteze partidele si au facut-o, sau au dat bani peste plafonul maxim admis de lege. Daca sanctiunile vor merge pana la capat, aceste fonduri obtinute si utilizate ilegal vor trebui sa mearga la Bugetul de stat. Ma indoiesc ca se va intampla asa. Dar chiar si in aceasta situatie, ceea ce a descoperit Curtea de Conturi e mizilic. Chiar daca aceasta institutie ar fi mers pana la capat. Pentru ca cei mai multi bani, folositi ilegal de partide, nu sunt monitorizati prin lege de Curtea de Conturi. As dori sa aflu cand, in ce an, undeva in viitor, PNA sau Parchetul General se vor autosesiza pentru a rupe macar una dintre terminatiile uriasei caracatite, a banilor electorali murdari. Care sugruma democratia. Si care naste, ea insasi, coruptie la varf.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Sa coboare jos din masiinile lor si sa vada realitatea ca niste oameni firesti   de Atamild
"Partid iubit, parinte bun,   de ionion
Deci germanii au dreptate!   de Flavius
"E mai bine să intri ciung în viaţa veşnică, decât cu amândouă mâinile să fii aruncat în iad."   de Olive
Problema este mult mai grava !   de vibrator
Hai sa dam mana cu mana!   de marianaduval
Hora coruptiei la partide   de GGane
A r h i v a
  Spiritualitate in logica capitalismului socialist original    13 comentarii
  Ziua victoriei, ziua eliberarii?    3 comentarii
  Abonamentul la gaze - scumpire sau reasezare?    7 comentarii
  Sistemul de partide    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Singuratatea alergatorului Basescu    2005-05-18
  Anticipatele, o exceptionala sansa pentru Mircea Geoana    2005-05-17
  Un turbion in PSD    2005-05-16
  Petre Roman, calau, dar si victima    2005-05-14
  Iliescu pastreaza atuuri. Si le joaca in forta. Cu gandul ca se intoarce    2005-05-13
 Top afisari / comentarii 
 De la "tabletele" lui Paul Everac la "Big Brother", "Ciao Darwin" & Co... (73 afisari)
 Impotriva Pactului Hitler-Stalin si pentru o noua Ialta (44 afisari)
 Mafiotii lui Iliescu (32 afisari)
 Abonamentul la gaze - scumpire sau reasezare? (28 afisari)
 Oul lui Iliescu in teapa Revolutiei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.46312 sec.