Ziua Logo
  Nr. 3326 de joi, 19 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
-- Concert Enescu la Paris
Delegatia Permanenta a Romaniei de pe langa UNESCO a organizat ieri, miercuri 18 mai, la Thèatre des Champs Elysées, un concert simfonic integrat manifestarilor omagiale dedicate comemorarii a 50 de ani de la moartea lui George Enescu. Concertul a fost sustinut de Ansamblul Orchestral din Paris, sub bagheta dirijorului american de origine romana Lawrence Foster. In program: lucrari de Enescu si Mozart. Concertul s-a desfasurat sub patronajul directorului general al UNESCO, Koichiro Matsuura. (Ov.S.P.)
Jazz la Iasi
Asta seara debuteaza la Iasi editia a VII-a a Festivalului international de jazz "Richard Oschanitzky", organizat, in amintirea reputatului muzician de jazz, de catre studioul teritorial al TVR, cu sprijinul Centrului Cultural Francez, al Centrului Cultural German si al Universitatii de Arte "George Enescu", toate din Iasi. Directorul artistic al manifestarii este realizatorul TV Alex Vasiliu. In cele trei zile ale festivalului vor concerta, intre altii, pianistii ieseni Romeo Cosma si Ion Baciu jr., saxofonistul Liviu Butoi si chitaristul Toni Kohn din Timisoara, bass-istul Vlaicu Golcea din Bucuresti, precum si, din strainatate, saxofonistul lituanian Petras Visniauskas si trei grupuri: duo-ul Anatoly Vapirov-Vladimir Tarasov (Bulgaria-Lituania), cvartetul germano-american Ulrich Gumpert & Friends, cvartetul francez Elisabeth Caumont. (C.I.I.)
Teatru si film studentesc
La inceputul acestei saptamani a debutat in Bucuresti Festivalul international de teatru si film studentesc "Hyperion 2005", organizat de Institutul European de Cultura pentru Comunicare si Educatie prin Imagine, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, al Centrului National al Cinematografiei, al Universitatii "Hyperion" si al Autoritatii Nationale pentru Tineret. Sectiunea de teatru a festivalului e la editia a V-a, cea de film fiind la debut. Spectacolele de teatru se joaca la Teatrul Foarte Mic, la Sala "Rapsodia Romana" si la Studioul Casandra. Pe langa trupele studentesti din Romania, sunt prezente scoli de teatru din Bulgaria si Grecia. La competitia cinematografica participa studenti din cinsprezece tari. Proiectiile - peste 75 de pelicule - sunt programate la Sala Union a Cinematecii Romane, unde va fi organizat si Salonul de Arta Fotografica. De asemenea, in festival e integrat si un salon de arta fotografica. "Hyperion 2005" se incheie pe 20 mai. (D.C.)
Evenimente poloneze
La inceputul acestei saptamani, filiala din Romania a Institutului Polonez a organizat o serie de conferinte in Republica Moldova, unde activitatea Institutului e coordonata de la sediul din Bucuresti. Prof. univ. dr. Boguslaw Bakula si lect. drd. Cristina Godun au vorbit despre doua personalitati de marca ale culturii si spiritualitatii poloneze: Karol Wojtyla (Papa Ioan Paul al II-lea) si Stanislaw Ignacy Witkiewicz. Conferintele au avut loc la Chisinau (pe 16 mai) si Balti (pe 17 mai). Alt invitat al Institutului, organistul polonez Marek Stefanski, a sustinut ieri un concert la Biserica Neagra din Brasov, vineri 20 mai va canta in Sala cu orga din Chisinau, iar duminica 22 mai va concerta la Biserica Italiana din Bucuresti. (C.I.I.)
Marturii despre Gulagul romanesc
Astazi (19 mai), la orele 15.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane va fi lansat volumul "Marturii despre Gulagul romanesc" de Radu Marculescu, aparut la Editura Universitara. Cartea va fi prezentata de catre C.D. Zeletin si Radu Palade. (L.D.)
N24 are acoperire nationala
Canalul de stiri N24, parte a Centrului National Media, s-a extins. De acum inainte, N24, post TV exclusiv de informatie, are acoperire nationala. Potrivit noului sau director, jurnalistul Ciprian Baltoiu, N24 are in acest moment trei coordonate esentiale, "mai multa informatie, mai multe stiri, mai mult sport". Fost sef al departamentului Politic al Stirilor National Tv, Baltoiu este absolvent al scolii de Jurnalism a Universitatii Missouri-Columbia USA, iar unul dintre locurile sale de munca a fost si BBC Romania, unde a lucrat timp de sase ani. (L.I.)
A r h i v a
  Primii candidati la sefia Uniunii Scriitorilor    3 comentarii
  Varianta americana a "cinematografului de autor"    
  Despre Cristi Puiu in "Liberation"    
  De la "tabletele" lui Paul Everac la "Big Brother", "Ciao Darwin" & Co...    
  "Marele jaf comunist" la Festivalul Filmului European    
  Doua simptome ale stagnarii    
 Top afisari / comentarii 
 De la "tabletele" lui Paul Everac la "Big Brother", "Ciao Darwin" & Co... (73 afisari)
 Impotriva Pactului Hitler-Stalin si pentru o noua Ialta (44 afisari)
 Mafiotii lui Iliescu (32 afisari)
 Abonamentul la gaze - scumpire sau reasezare? (28 afisari)
 Oul lui Iliescu in teapa Revolutiei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07005 sec.