Ziua Logo
  Nr. 3326 de joi, 19 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Primii candidati la sefia Uniunii Scriitorilor
Pana ieri, miercuri 18 mai, la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) isi depusesera candidaturile la presedintia institutiei doi autori: Victor Frunza si Cezar Ivanescu.
Victor Frunza si-a anuntat intentiile intr-o conferinta de presa. Autor cu o biografie complicata, care a trecut de la studiile de ziaristica la Universitatea "Lomonosov" din Moscova si de la profesoratul la Academia de partid "Stefan Gheorghiu" la exilul din Danemarca si la redactarea unei "Istorii a stalinismului in Romania", a revenit in tara dupa 1990, editura sa intrand in competitia de piata libera din domeniu. Anul trecut, a publicat sub egida editurii o brosura continand o scrisoare deschisa adresata scriitorimii romane, extrem de critica la adresa conducerii de atunci a USR, prezentata ca aservita guvernarii PSD. Programul electoral al lui Victor Frunza propune o reforma radicala a Uniunii. Intre altele, candidatul anunta ca doreste revenirea la denumirea de Societate a Scriitorilor Romani (interbelica), anchetarea situatiei economico-financiare si a disparitiei arhivelor USR, infiintarea unei "edituri a autorilor" si a unui post de radio al scriitorilor etc.
Al doilea candidat inscris, Cezar Ivanescu, se anunta si el reformist, dar nu si-a prezentat inca programul. Deocamdata, el declara ca este sustinut de numerosi scriitori, in special mai tineri, pe care i-ar fi sprijinit in cariera. Poet cunoscut, Cezar Ivanescu este director al Editurii Junimea din Iasi si conducator al cenaclului USR, ale carui sedinte sunt prezentate saptamanal in ziarul ZIUA.
Conferinta nationala care il va alege pe viitorul presedinte al USR va avea loc pe 17 iunie. Dupa cum se stie, ultimul conducator al institutiei, Eugen Uricaru, si-a dat recent demisia in urma scandalului colaborarii sale cu fosta Securitate a regimului comunist, sub numele de informator "Udrea". Vicepresedintele Nicolae Breban asigura interimatul pana la alegeri. La bursa zvonisticii din lumea literara, Victor Frunza si Cezar Ivanescu nu sunt cotati cu sanse reale de victorie. Cel dintai a si explicat, in conferinta de presa de astazi, de ce nu va castiga ("Nu reprezint nici un grup, nici o coterie, si acest lucru ma va impiedica, probabil, sa ajung in functia de presedinte"). In urma cu cateva zile, un grup de scriitori i-au invitat printr-o scrisoare deschisa pe Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Gabriela Adamesteanu, Mircea Martin si Mircea Cartarescu sa accepte sa candideze la presedintia USR pentru a salva organizatia din criza morala cu care se confrunta.
Ovidiu S. POPESCU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
C.V.Tudor un destoinic presedinte   de radu moldovan
Singura solutie.....   de adrianbmw
Vai, l-ati uitat pe Mihai Beniuc !   de ionion
A r h i v a
  Varianta americana a "cinematografului de autor"    
  Despre Cristi Puiu in "Liberation"    
  De la "tabletele" lui Paul Everac la "Big Brother", "Ciao Darwin" & Co...    
  "Marele jaf comunist" la Festivalul Filmului European    
  Doua simptome ale stagnarii    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 De la "tabletele" lui Paul Everac la "Big Brother", "Ciao Darwin" & Co... (73 afisari)
 Impotriva Pactului Hitler-Stalin si pentru o noua Ialta (44 afisari)
 Mafiotii lui Iliescu (32 afisari)
 Abonamentul la gaze - scumpire sau reasezare? (28 afisari)
 Oul lui Iliescu in teapa Revolutiei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01664 sec.