Ziua Logo
  Nr. 3325 de miercuri, 18 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Evanghelia dupa (Dan) Pavel si recrestinarea prin frica
Miruna MUNTEANU 
Am considerat intotdeauna ca este o greseala ca gazetarii sa se certe intre ei in paginile ziarelor. Nu numai dintr-o minima solidaritate de breasla, ci si pentru ca diversitatea opiniilor ar trebui respectata si chiar aplaudata. Nu imi incalc, insa, principiile atacand editorialul de luni al lui Dan Pavel, intitulat "Judecatorii si politicienii la Judecata de Apoi". De ce? Pentru ca Dan Pavel nu-si da cu parerea, ci emite sentinte. Ba chiar sentinte "divine". Iesim deja cu mult din sfera gazetariei.
Colegul meu de pagina 6 pare sa stie exact cum gandeste Dumnezeu. Ce va decide Creatorul in ziua Judecatii finale. Ne si anunta, in avans, cateva verdicte. Iata unul dintre ele: "Pentru modul in care s-a raportat la Decalog, Fericiri si celelalte principii biblice, atat in calitate de comunist, cat si ca politician democrat, Iliescu ar fi trimis direct in Infern". Desi nu sunt nici pe departe un fan al fostului presedinte, nu ma pot impiedica sa ma mir. Evangheliile insista asupra faptului ca, pana in ultima clipa a vietii, mantuirea este inca posibila, oricat de mari ne-ar fi pacatele. Dan Pavel nu este, se pare, de acord. El s-a hotarat, deja, pe cine sa trimita in focurile Gheenei.
Aceasta aroganta cu iz de sacrilegiu m-ar fi amuzat daca ea nu ar fi insotit o virulenta pledoarie pentru o religie a terorii. Religie care, in opinia mea, nu are nici o legatura cu crestinismul. Dan Pavel incearca sa ne impuna viziunea unui Dumnezeu manios, frustrat si razbunator, un contabil meschin al tuturor greselilor noastre. O divinitate a spaimei, nu a iubirii. Din textele biblice, editorialistul a retinut doar cazanele cu pucioasa si scrasnirea dintilor. Ne ameninta cu chinuri nesfarsite daca nu ne grabim sa-i impartasim convingerile. Caci, desigur, convingerile sale sunt la fel de infailibile ca si vointa Creatorului! Si, la fel ca si aceasta, nu necesita argumentatie.
Trebuie, deci, sa credem si sa nu cercetam noua dogma paveliana. Care enunta senin "superioritatea morala a monoteismului". (Hindusii, budhistii, taoistii ne sunt, deci, din start, inferiori?) Sau ne informeaza ca democratia si liberalismul "nu sunt decat traduceri politice intarziate ale revolutiei etice incepute de Iisus Christos acum aproape doua milenii". Ar fi interesant de recitit ce zicea Mantuitorul despre acumularea de bogatii lumesti. Asta apropo de liberalism. Cat despre democratie, conceptul fusese inventat in Grecia Antica mult inainte de nasterea lui Iisus. Nu viciile de logica m-au deranjat, insa, cel mai tare. Ci trufia, deloc crestineasca, de care da dovada Dan Pavel atunci cand isi prezinta panseurile drept "adevar" absolut.
N-am inteles, se pare, nimic din "modernitate", fiindca - recunosc - ma numar printre "cei care cred ca a vorbi in politica moderna despre credinta in Dumnezeu si Judecata de Apoi reprezinta ceva desuet". Eu cred in necesitatea separatiei dintre Biserica si Stat. Cred ca numele Domnului nu ar trebui sa fie luat in desert de politicieni. Mai mult. Cred ca este imoral si obscen sa folosesti religia ca platforma electorala. Iisus nu poate face campanie pentru nici un lider lumesc. Nici macar pentru Gigi Becali.
Sigur, nu Dan Pavel a inventat acest procedeu deplorabil. De multe secole oamenii invoca divinitatea pentru a justifica tot felul de porcarii. Cate populatii nu au fost macelarite "pentru binele lor"? Cate nu au fost "mantuite" prin exterminare? Cate crime abominabile nu s-au comis in numele unor credinte altfel splendide, dar distorsionate oribil pentru a servi interese cat se poate de pamantesti?
Astazi, "convertirea" nu mai poate fi fortata cu fierul inrosit in foc, ca pe vremea Inchizitiei. "Doar invocarea Judecatii de Apoi si a Sfarsitului lumii mai poate provoca frica", ne explica Dan Pavel. Ideea unei societati controlate prin teroare (fie ea si "divina") ma revolta. Cu ce am fi atunci mai buni decat fundamentalistii islamici pe care editorialistul in chestiune nu pierde altfel nici o ocazie sa-i infiereze?
Amenintarile apocaliptice in discursul public mi se par nu numai anacronice si primejdioase, ci de-a dreptul anti-crestine. "Nu va temeti", a spus Papa Ioan Paul al II-lea la inaugurarea pontificatului sau. Dan Pavel il contrazice si ne cere sa tremuram de spaima in fata unui Dumnezeu "nemilos". Ne someaza sa ne intoarcem la o religie a fricii si a culpabilitatii. Are, insa, un adversar redutabil: un galileean care a trait in urma cu doua mii de ani, care propovaduia iubirea de semeni, toleranta si iertarea. Dan Pavel se pare ca nu-L cunoaste.
 Comentarii: 33 Afiseaza toate comentariile  
Cel mai convenabil Dumnezeu....   de Emy
Mesajul lui Dan Pavel ....din dragoste crestina!   de adrianbmw
Miruna si Dan se aseamana foarte mult   de toni
Evanghelia dupa (Dan) Pavel...   de Galileanul
Dan Pavel a fost bine intentionat, asa cum a fost si cu Becali... asa a citit el prin carti   de the witness
HUOOOOJOS ABONAMIENTILII LA GAZ,JOS HOTIA,BREEEE!!!!!!!!!   de popescu virginia
Despre teama.....sau lasati copiii sa mearga la El?   de Pacuraras
DA maica,vrea sa bajii spaima in noi ca enchizitia ,giestapoul,kgb- ebieul,sicuritatia..........!   de popescu virginia
"Nu va temeti !", probabil era adresat acelor ce-l au pe Dumnezeu in suflet   de e-di
Katty - off topic   de Golanul
Liber-cugetatoarea de serviciu   de Gargantua
La o a doua lectura   de VIM
UN CUPLU IN NASCENDO   de PANTAGRUEL
Corina-Carmen cave canem!   de Floreen
Ilici   de Yonel
MM ,fiecare are dumnezeul pe care si'l merita !   de TMT
"Domnul Profesor"...   de S
Doamna Munteanu, ce sa fie.....   de adrianbmw
Una bucata relativism stropit cu toleranta, pentru linistea Dumneavoastra   de Corina-Carmen
Golanul raspuns restanta de ieri 2   de Katty
Golanul raspuns restanta de ieri 1   de Katty
Condeiele europene   de ion gledin
Miruna   de Trycy
Tare neplacut a fost articolul acesta ...   de cicibebe
Opinie pertinenta si ferma. Bravo Miruna.   de unchiuletul
Cine nu stie, castiga   de VIM
Bre Miruno, eu inteleg ca te oftici...   de ingineru
Gând la gând   de LiviuB
Felicitari "cum laude" Doamna Miruna   de Observator
Curentul New Age si dragostea de pacat   de Campinas
Exact ca titlul mare de pe prima pagina: "Se mananca intre ei"   de Un cetatean
Bati cu acelasi bat Miruna, in aceeasi baltoca!   de Radu Dragan
Dl. Pavel   de Liviu Ant
A r h i v a
  Singuratatea alergatorului Basescu    12 comentarii
  Variantele PD    4 comentarii
  The Black Sea    3 comentarii
  Cum se recicleaza 1%    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
  Inima de artist    3 comentarii
  Ziua victoriei, ziua Europei    2005-05-10
  Un Paste fara iubire    2005-05-03
  Despre Uniunea Europeana, fara iluzii    2005-04-26
  Papa, politicianul credintei    2005-04-05
  SOS Spania, ultimul tren    2005-03-29
 Top afisari / comentarii 
 Scandalul Inimaroiu (188 afisari)
 Intamplari adevarate, inapoi la lume date (118 afisari)
 Condamnarea comunismului (41 afisari)
 Evanghelia dupa (Dan) Pavel si recrestinarea prin frica (39 afisari)
 Cum se recicleaza 1% (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.32440 sec.