Ziua Logo
  Nr. 3320 de joi, 12 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Terorismul international ca tema politica interna
Ion Bogdan LEFTER 
Odata cu criza ostaticilor romani din Irak, principala tema internationala a ultimilor ani, terorismul, a devenit si pentru noi relevanta in context intern. Pana acum, ralierea Romaniei la coalitia internationala constituita dupa 11 septembrie 2001, participarea cu militari la operatiunile "postconflict" din Afganistan si Irak s.a.m.d. tineau de politica externa si n-au provocat, la nivelul publicului larg, al - asa-zicand - electoratului, nici dezbateri serioase, nici reactii semnificative. In primul rand, compatriotii nostri au inteles ca e spre binele tarii sa ne alaturam democratiilor occidentale, Pactului Nord-Atlantic, Statelor Unite ale Americii. In al doilea rand, iesiti de-abia de un deceniu si ceva de sub un regim totalitar, nu se putea ca romanii sa nu fie instinctiv impotriva talibanilor afgani si a dictaturii lui Saddam Hussein. Dar totul tinea de "extern", departe de existenta noastra cotidiana. Or, omul obisnuit inca mai crede ca e doar treaba guvernantilor, a politicienilor ce atitudine trebuie sa adopte tara atunci cand e vorba despre relatiile internationale.
Lucrurile s-au schimbat dupa rapirea celor trei ziaristi romani si a calauzei lor. Toata lumea e impresionata, toata lumea urmareste evolutia lucrurilor: se discuta aprins, se polemizeaza, se fac manifestatii, se redacteaza petitii si au aparut voci - destul de putine, dar ecourile mediatice se aud - care cer satisfacerea cererii rapitorilor, recte retragerea contingentului romanesc din Irak. Terorismul international ne-a atins direct, ne priveste, ne influenteaza viata de zi cu zi, la noi acasa.
Vorbesc - se-ntelege - despre terorismul politic, nu despre cel care urmareste obtinerea unor avantaje personale: nu despre rapirile de copii sau de oameni bogati, pentru a caror eliberare se platesc sute de mii sau milioane de dolari, nici despre revendicarile cate unui individ care-si pierde controlul si cere marea cu sarea ca sa nu se arunce de pe acoperisul unei cladiri. Scopul precis al terorismului politic este sa impuna anumite doleante cu impact asupra intregii societati, iar in varianta internationala - sa-i influenteze pe guvernantii din alte tari, intervenind astfel, dinafara, in politica interna.
Deocamdata, efectul asupra Romaniei nu pare sa fie decat emotional. Dar situatia se poate schimba la un moment dat, in cine stie ce conjunctura. Ne stau la indemana exemple de prin alte parti. Aleg in continuare doua cazuri diferite, concludente pentru doua tipuri diferite de reactii.
Cazul spaniol, mai intai. 11 martie 2001, cateva zile inaintea alegerilor parlamentare. Dimineata devreme, ora de varf, cand toata lumea calatoreste spre serviciu. In Madrid si in imprejurimi, in cateva vagoane de tren arhipline explodeaza bombe artizanale. Morti, raniti. Act terorist. Guvernul conservator al lui Jose Maria Aznar, care conduce in sondaje si e sigur ca va obtine un nou mandat, dupa o guvernare foarte eficienta, atribuie atacurile teroriste separatistilor basci. Se va dovedi ca autorii au fost fundamentalisti arabi, iar scopul - sensibilizarea opiniei publice impotriva prezentei militarilor spaniole in trupele internationale din Irak. Opozitia socialista, condusa de Jose Luis Rodrigo Zapatero, speculeaza momentul, ataca puternic guvernul si, peste noapte, rastoarna situatia, iesind castigatoare.
Saptamana trecuta, pe 5 mai, s-au desfasurat alegeri parlamentare in Marea Britanie. In cursul diminetii, nu la Londra, ci tocmai la New York, in fata consulatului Coroanei, explodeaza o bomba. Toata ziua, buletinele de stiri ale radiourilor si televiziunilor din lume si - cu atat mai mult - din Arhipelag vorbesc despre atentat. Si la Londra - ca si la Madrid, pana la alegerile din martie - la putere se afla un guvern care a sustinut interventia din Irak si participa cu militari la forta multinationala. Impactul asupra votului nu mai este - totusi - acelasi: conservatorii lui Michael Howard nu reusesc sa recupereze, laburistii lui Tony Blair castiga.
Intr-un caz - asadar - actiunea terorista a reusit, in celalalt nu. Mai mult ca sigur, au contat si diferentele dintre cele doua culturi politice, cea spaniola si cea britanica. In plus, la Madrid au fost multe victime, in timp ce peste Ocean era o ora de noapte tarzie atunci cand, sincronizata cu dimineata europeana, bomba era detonata, incat n-au fost victime, numai geamuri sparte.
Celor doua exemple li se pot adauga si altele. La Berlin, la Bruxelles si la Paris n-au fost explozii in ultimii ani, dar ar trebui facuta legatura intre - pe de o parte - atitudinea foarte anti-interventionista in criza irakiana a premierilor german Gerhardt Schröder si belgian Guy Verhofstadt (ambii de stanga) si a presedintelui francez Jacques Chirac (de dreapta) si - pe de alta - faptul ca aveau cu totii inainte campanii electorale (ba chiar cancelarul Schröder mai avea putin pana la scrutin; l-au salvat de la infrangere inundatiile acelei toamne, de acum doi ani si jumatate, succesul electoral al verzilor lui Joschka Fischer si opozitia la interventia din Irak...)
De meditat asupra temei, nu-i asa?
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Lefter la cap   de lebowski
Verhofstadt de stanga   de stanesen
A r h i v a
  Noua Ialta nu e Malta    17 comentarii
  Incriminarea negationismului si saltul romanesc peste cal    12 comentarii
  Asigurarile - incotro    
  Licitand cultura la bucata    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Bani "grei"    2005-05-05
  "Loviturile de teatru" in politica    2005-04-28
  Teme "arabe"    2005-04-21
  Autostrazile    2005-04-14
  "Noul" PSD: partidul lui Ion Iliescu si al lui Marian Vanghelie    2005-04-07
 Top afisari / comentarii 
 Femeile din viata lui Michael Jackson (286 afisari)
 Stiri pe scurt (44 afisari)
 Un "Humorist liber in Ortodoxia neconformista" (33 afisari)
 Chipul lui Tutankamon (29 afisari)
 Aversa pompe funebre (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.47458 sec.