Ziua Logo
  Nr. 3319 de miercuri, 11 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- Nu dati in functionar!
Lovirea, actele de violenta sau vatamarea corporala a unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, se vor pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 7 ani. Deputatii au adoptat, ieri, raportul Comisiei de mediere la Ordonanta de urgenta 58/2002 privind modificarea unor dispozitii din Codului Penal referitoare la infractiuni contra demnitatii si contra autoritatii, votata in variante diferite de Camera Deputatilor si Senat. Constatand ca Senatul si Camera Deputatilor au abrogat, anterior, primul aliniat al articolului privind infractiuni impotriva unui functionar public, membrii Comisiei de mediere au propus modificarea articolului 239 CP astfel incat sa fie evitata dezincriminarea faptei. Potrivit variantei adoptate de deputati, pentru vatamarea grava a unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii sau pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, pedeapsa va fi inchisoarea de la 3 la 12 ani. Pe de alta parte, deputatii au votat, la recomandarea Comisiei de mediere, pentru mentinerea textului adoptat de Camera potrivit caruia calomnia se pedepseste cu amenda de la 2.500.000 de lei la 130.000.000. (A.I.)
Parlamentari incompatibili
Mugur Ciuvica (foto), presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), participa astazi, la sedinta Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, unde va fi analizata situatia de incompatibilitate a 12 deputati. In urma cu o luna, Grupul de Investigatii Politice a prezentat public documentele care demonstreaza faptul ca 12 deputati si 6 senatori au incalcat Legea Anticoruptie, fiind in acelasi timp parlamentari si administratori de firme. GIP a solicitat Camerei Deputatilor si Senatului sa ia masurile care se impun impotriva parlamentarilor incompatibili. Mugur Ciuvica a fost invitat sa participe la sedinta Comisiei juridice de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor pentru a-si sustine punctul de vedere, se arata intr-un comunicat al Grupului de Investigatii Politice. Mentionam ca majoritatea celor incriminati de Ciuvica au dezmintit ca s-ar afla in situatie de incompatibilitate. (R.G.)
Opozitia, la tv
Reprezentantii partidelor din opozitie au avut cele mai multe aparitii in emisiunile de stiri de la principalele posturi de televiziune in intervalul 11-30 aprilie, in cele mai multe cazuri ele fiind prezentate in context pozitiv, se arata intr-un raport de monitorizare realizat de CNA. CNA a monitorizat posturile de televiziune TVR 1, Antena 1, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, OTV, National TV, B1 TV si pe cele de radio Romania Actualitati, Europa FM, Info Pro, Radio Guerrilla si Kiss FM. Obiectivul monitorizarii a fost verificarea respectarii dispozitiilor CNA privind asigurarea informarii corecte si a pluralismului, printre care se numara si cea privind regula "celor trei parti". Aparitiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, nu au fost contorizate de CNA, el fiind considerat fara apartenenta politica. In urma analizei raportului de monitorizare, membrii CNA nu au luat nici o decizie de sanctionare a vreunui post. (R.G.)
Reuniune SEECP la Bucuresti
Presedintele Traian Basescu deschide astazi lucrarile celui de-al VIII-lea summit al sefilor de stat sau de guvern din tarile participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), ce au loc la Palatul Parlamentului. Reuniunea, ce marcheaza finalizarea mandatului Romaniei in calitate de Presedintie in exercitiu a SEECP si preluarea acestuia de catre Grecia, se va incheia cu adoptarea unui document final - "Declaratia de la Bucuresti". Traian Basescu are, cu aceasta ocazie, o serie de intalniri bilaterale cu: presedintele Macedoniei, Branko Crvenkovski; cu presedintele Croatiei, Stjepan Mesic; cu presedintele Bosniei si Hertegovinei, Borislav Paravac si cel al Bulgariei, Georgi Parvanov. La manifestare participa pentru prima data Croatia, ca membru cu drepturi depline si Republica Moldova, in calitate de observator. Reprezentanti ai Presedintiei in exercitiu a Consiliului Europei, ai Comisiei europene, NATO, OSCE, ai Consiliului Europei si ai Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est sunt prezenti la summit. (A.H.)
A r h i v a
  PD intre socialisti si populari    2 comentarii
  14 la 1 pentru Meir    1 comentariu
  Troica PSD care il sapa pe Geoana    3 comentarii
  PSD fuge de declararea averilor    
  Sah la Coalitie    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherie marca Posta Romana (482 afisari)
 Opiumul si substantele inrudite (465 afisari)
 Stiri pe scurt (212 afisari)
 Baronul publicitatii stradale (131 afisari)
 Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16898 sec.