Ziua Logo
  Nr. 3319 de miercuri, 11 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
PSD fuge de declararea averilor
-- Ordonanta Tariceanu a fost votata pe articole in Camera Deputatilor
Deputatii au votat, ieri, pe articole, in absenta parlamentarilor PSD, care au decis sa plece de la lucrari, proiectul de lege privind formularele declaratiilor de avere si de interese, in forma propusa de Guvern. Votul final asupra ordonantei va fi dat de deputati martea viitoare. Motivul parasirii lucrarilor de catre reprezentantii PSD a fost unul pueril, ei sustinand ca sedinta a continuat mult peste ora 12,30, adica peste programul de sedinta adoptat de plen. De la vot a lipsit si secretarul PSD al Camerei, Victor Ponta, care facea parte din prezidiul sedintei dar care a decis sa lase balta conducerea sedintei, si sa-si urmeze grupul parlamentar. El a fost inlocuit de Petre Popeanga (PPRM), care si-a exercitat functia de secretar pentru a face posibila continuarea sedintei. Deputatii ar fi trebuit sa dea votul final asupra proiectului de lege privind averile demnitarilor, insa PSD a reusit, prin tegiversare si lungirea discutiilor la nesfarsit, amanarea adoptarii textului de lege.
Boicotul pesedistilor
Taraganarea sedintei a fost de la bun inceput initiata de liderul grupului PSD, Viorel Hrebenciuc, care a cerut o pauza de un sfert de ora, invocand "neintelegeri" intre deputatii PPRM si cei ai PSD. Dupa pauza, Hrebenciuc a precizat ca s-a luat decizia de a se incepe discutiile si, in cazul in care timpul prevazut de program expira, se va da votul final saptamana viitoare. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al grupului PSD din Camera, Cristian Dumitrescu, a cerut chiar trimiterea la Comisia Juridica a acestui proiect de lege pentru reluarea procedurii "in mod regulamentar". El a spus ca lucrarile Comisiei Juridice s-au axat pe varianta propusa de Guvern, si nu pe cea cu care Camera a fost sesizata, respectiv varianta remisa de Senat. Reprezentantii PSD au incetinit lucrarile sedintei prin interminabile luari de cuvant ceea ce a starnit un val de critici din partea reprezentantilor puterii. Drept urmare, dupa ce mai multi deputati PSD au luat cuvantul, membrii coalitiei guvernamentale i-au acuzat pe acestia ca "trag de timp". Deputatul PNL, Titu Gheorghiof, a declarat ca Biroul Permanent decisese prelungirea dezbaterilor pana la exercitarea votului final, el fiind contrazis de Victor Ponta, care a precizat ca Biroul Permanent nu a hotarat prelungirea sedintei peste ora 12.30. De asemenea, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a precizat, la tribuna Camerei, ca Victor Ponta "a dezinformat" plenul. In cadrul dezbaterilor generale, grupurile parlamentare ale PSD si PPRM au anuntat ca vor vota "impotriva" acestui proiect de lege, in timp ce grupurile PNL, PD, UDMR si PC au specificat ca vor vota "pentru".
"Cazul Ponta", la Comisia juridica
Deputatul PNL Titu Gheorghiof va solicita trimiterea "cazului Victor Ponta" la Comisia juridica, de disciplina si imunitati, pentru revocarea tanarului pesedist din functia de secretar al Camerei Deputatilor. Declaratia lui Gheorghiof a survenit din cauza faptului ca Victor Ponta a parasit prezidiul sedintei in momentul in care a considerat ca programul s-a incheiat, desi lucrarile din plen continuau. "La 12.30 s-a terminat sedinta si am plecat", a declarat Ponta, revenit la tribuna dupa ce liderul grupului PPRM, Lucian Bolcas, l-a sesizat pe presedintele sedintei Dan Radu Rusanu ca are nevoie de doi secretari pentru a putea continua sedinta. "Va rog sa-l somati pe Victor Ponta sa-si reia locul de secretar", s-a adresat Bolcas presedintelui sedintei. Tanarul pesedist, trecand peste faptul ca Dan Radu Rusanu nu ii oferise cuvantul, si-a motivat plecarea din prezidiul sedintei prin faptul ca grupul PSD a parasit sala. Chestorul Ioan Oltean a aratat ca s-a creat un precedent prin aceea ca nu s-a mai intamplat pana acum ca un membru al Biroului Permanent sa refuze sa-si exercite functia. El a aratat ca, daca ar trebui sa-si exercite atributiile de chestor, ar trebui sa-l aduca "cu forta" in sala pe Victor Ponta. Situatia a fost rezolvata de deputatul PPRM, Lucian Bolcas, care a propus "invitarea" lui Petre Popeanga (PPRM) pentru a-l inlocui pe Victor Ponta.
Razvan GHEORGHE 
A r h i v a
  PD intre socialisti si populari    2 comentarii
  14 la 1 pentru Meir    1 comentariu
  Troica PSD care il sapa pe Geoana    3 comentarii
  Sah la Coalitie    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherie marca Posta Romana (482 afisari)
 Opiumul si substantele inrudite (465 afisari)
 Stiri pe scurt (212 afisari)
 Baronul publicitatii stradale (131 afisari)
 Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04870 sec.