Ziua Logo
  Nr. 3319 de miercuri, 11 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Baronul publicitatii stradale
-- Cezar Caluschi, actionar la firma care editeaza Ziarul de Iasi, a reusit sa detina monopolul asupra panourilor publicitare in municipiu, prin incalcarea legii * Caluschi a ajuns sa aiba controlul asupra acestei activitati de panotaj in urma unei fraude uriase
Cezar Caluschi (foto), un personaj controversat, a ajuns sa detina, prin mijloace nelegale, monopolul asupra activitatii de panotaj in municipiul Iasi. Implicat recent in campania electorala din Republica Moldova, acesta a intrat in numeroase alte afaceri a caror derulare pe plan national va starni un imens scandal. Apropiat al fostului primar Constantin Simirad, Cezar Caluschi a reusit sa obtina pentru firma pe care o detine - Romanian Billboard Network SA (RBN) - cele mai bune locuri pentru panourile publicitare din municipiul Iasi. Facem precizarea ca, timp de doi ani, Constantin Simirad a fost actionar cu acesta la Civitas Civium SRL, firma care editeaza Revista Administratiei Locale, distribuita prin abonament multor primarii, prefecturi sau consilii judetene din intreaga tara. Despre Cezar Caluschi se poate afirma ca este eminenta cenusie a firmelor in care sunt implicati Dan Radu, Toni Hritac, Gabriel Rusu si Alexandru Lazescu, impreuna cu persoane cu care formeaza o caracatita de interese. Presa scrisa, posturi de radio, publicitate, piata de capital, fonduri financiare de investitii sunt doar cateva dintre afacerile intrate sub umbrela lui. Prezentam in continuare doar afacerea panourilor publicitare a lui Caluschi si o parte din grupul persoanelor implicate.
Afacerea
Actionar al unei societati comerciale care detine, de asemenea, actiuni la firma care editeaza cotidianul Ziarul de Iasi, Cezar Caluschi a ajuns sa aiba controlul asupra activitatii de panotaj, in urma unei fraude uriase cu complicitatea Primariei Municipiului Iasi, condusa de fostul primar Constantin Simirad. Toate autorizatiile pentru panouri erau date prin ordinul direct al primarului fara organizarea unor licitatii publice, asa cum prevede Legea 213/2001 privind regimul proprietatii publice. Cezar Caluschi detine controlul asupra firmei Romanian Billboard Network SA (RBN), care a obtinut cele mai bune locuri pentru panourile publicitare din municipiu. Printre actionarii SC RBN SA se numara nu numai firma care controleaza ziarul local, autointitulat lider de opinie, ci si o alta societate comerciala care apartine tot lui Cezar Caluschi. Mai mult, daca o alta firma obtinea aprobare de la primarie pentru cinci panouri (in comparatie cu 113, cate avea la un moment dat RBN), Caluschi primea aprobare de la primarie pentru a amplasa un alt panou, chiar in fata celui montat cu numai cateva zile sau saptamani inainte de firma concurenta. Cine controleaza activitatea de panotaj (publicitate prin panouri) pe raza municipiului Iasi are la degetul mic un important segment economic, avand in vedere fondurile imense de care beneficiaza publicitatea. Mai mult, aceste panouri au fost utile in campaniile electorale de anul trecut si au cantarit foarte mult in desemnarea castigatorilor. In perioada in care era consilier local, actualul prefect Radu Prisacaru a fost singurul care a avut curajul sa deconspire ilegalitatile privind eliberarea autorizatiilor pentru amplasarea panourilor. "Din punctul meu de vedere, Cezar Caluschi este un baron local. A luat majoritatea panourilor din Iasi", a declarat la acea vreme, foarte nervos, Radu Prisacaru.
Distributia panourilor in Iasi
La nivelul municipiului Iasi au fost eliberate circa 350 de autorizatii pentru panouri, din anul 1992 si pana astazi. Dintre acestea, 32,4 la suta au fost eliberate pentru SC RBN SA, 35,45 la suta pentru SC Euromedia Group SA, 19,74 la suta pentru SC Exclusiv Media SRL, 5,32 la suta pentru SC Itineris Media SA, 3,24 la suta pentru SC Ultravision SRL, 2,06 la suta pentru SC Way Media SRL si 1,77 la suta pentru SC Multireclama SRL. Din punct de vedere numeric, cele mai multe panouri apartin SC Euromedia Group SRL, dar cea mai mare suprafata de publicitate aprobata si cele mai bune locatii sunt ale SC RBN SA. "Eu am numai panouri mici. Cea mai mare suprafata de publicitate o are RBN. Marea majoritate a panourilor detinute de firma noastra sunt de dimensiuni mici. RBN are numai panouri mari", a declarat unul dintre directorii firmelor de publicitate care are panouri in municipiul Iasi. (O.N. - ZIUA de Iasi)
Actionarii SC RBN SA
Persoane fizice
1. Caluschi Lacramioara Maria - 0,1 la suta din actiuni
2. Talpa Daniel Vasile - 0,2 la suta din actiuni
3. Neagu Catalin - 9,6 la suta din actiuni
Persoane juridice
1. Medianet SRL - 40 la suta din actiuni
2. Caluschi Marketing SRL - 50,1 la suta din actiuni
Actionarii Grupului de presa Medianet SRL - editorul cotidianului Ziarul de Iasi
Adresa Str. SMARDAN Nr. 5; Cod postal 6600;
Activitati declarate - 2212 Editarea ziarelor
Date despre asociati:
- persoane fizice
1) Asaftei Oana
2) Filip Antoneta
3) Hritac Constantin
4) Radu Dan
5) Rusu Gabriel Alexandru
Date despre asociati:
- persoane juridice
1) Medianet SRL
2) Mediapol SRL
Date despre administratori
1) Radu Dan
2) Rusu Gabriel Alexandru
 Afisari: 131  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan    
  Inalta Curte se muta la Palatul de Justitie    
  Ciuca acuza din nou PNA    
  Primul sindicat independent al juristilor    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Escrocherie marca Posta Romana (482 afisari)
 Opiumul si substantele inrudite (465 afisari)
 Stiri pe scurt (212 afisari)
 Baronul publicitatii stradale (131 afisari)
 Procurori santajabili pe urmele lui Moldovan (124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01128 sec.