Ziua Logo
  Nr. 3318 de marti, 10 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
"Partidul Conservator"
Toader PALEOLOGU 
Am luat cunostinta cu surpriza, amuzament, dar si cu oarecare satisfactie de noua gaselnita a profesorului Voiculescu: transformarea Partidului Umanist in Partid Conservator.
Cu toata admiratia pe care o am pentru Bratieni, simpatia mea a mers mereu catre partidul lui Barbu si Lascar Catargiu, al lui Marghiloman si Filipescu, al lui Caragiale si Eminescu, al lui Argetoianu si Cantacuzino-Nababul. Port in mine nostalgia acestei Romanii din care n-au mai supravietuit decat cateva insulite. Deja tatal meu s-a nascut odata cu prabusirea Partidului Conservator si o parte din familia lui se simtea, ca sa spun asa, orfana din punct de vedere politic. Dar exista cealalta aripa a familiei, compusa din fruntasi liberali, dintre care cel mai ilustru a fost Gheorghe Marzescu, asa ca s-a putut petrece un fel de transfer de loialitate. "Liberal de raison, conservateur de cúur" este o formula care sintetizeaza destul de bine aceasta complexa pozitionare politica.
Desigur, tranzitia este o perioada a pseudo-morfozelor. Nici Partidul National-Liberal nu mai are prea multe in comun cu partidul Bratienilor. Majoritatea fruntasilor liberali de azi nu au nici o legatura organica cu traditia liberalismului romanesc si doar putini dintre ei adera cu adevarat la doctrina liberala. Dar fictiunea continuitatii a putut fi mentinuta cu oarecare succes. Credinta profunda a unor oameni precum Balaceanu-Stolnici, Neagu Djuvara sau Alexandru Paleologu a fost aceea ca fictiunile isi au si ele rostul lor si ca uneori reusesc sa transforme realitatea.
Cat de plauzibila poate fi insa o atare fictiune in cazul nou creatului Partid Conservator? Nu risca sa fie pur si simplu o farsa? Distanta dintre noul si vechiul Partid Conservator nu este oare cu mult mai mare decat cea dintre noul si vechiul PNL?
Eu unul tocmai in asta vad o sansa. Grupul aglutinat in jurul patronului de la Antena 1 lupta in acest moment pentru supravietuire politica. Sansele lui sunt minime. Cu doua tradari in mai putin de un an, fostul Partid Umanist este detestat atat la dreapta, cat si la stanga. Iar electorat propriu nu are deloc. Aflat la guvernare cu un numar de ministri si un grup parlamentar disproportionat de mari, "Partidul Conservator" risca o prabusire completa la urmatoarea consultare electorala. Tocmai pentru ca este la mare ananghie, acest partid are nevoie ca de aer de o veritabila revolutie pe plan ideologic si organizatoric. Iar daca o va face in stilul smecheresc si oportunist de pana acum, intreaga operatie este sortita esecului.
Pentru moment eticheta de "Partid Conservator" pusa peste personalul politic "umanist" face efectul unei glume proaste. Nu exista macar un nume care sa te duca cu gandul la conservatorii de odinioara. Atunci de ce aceasta titulatura atat de pretentioasa? Nu e clar ca ii va trage inca mai mult la fund, daca nu se apuca serios de transformarea radicala a partidului? Imi voi permite, asadar, sa dau cateva sfaturi fondatorilor noului partid. Nu-mi imaginez, fireste, ca ele vor fi ascultate, dupa cum nu cred in capacitatea lor de-a duce la bun sfarsit un programul implicit din noul stindard conservator. Dar nu se stie niciodata: exista si miracole, mai cu seama atunci cand doar de ele depinde ramanerea in viata.
Mai intai, domnul Voiculescu trebuie sa inteleaga ca nu este un om politic tocmai popular si ca eticheta de "conservator" nu prea se potriveste profilului sau politic de pana acum. El este, cel mult, admirat de unii in calitate de "mare pisicher". Desigur, nu e putin lucru, dupa cum nu e putin lucru sa fi construit un trust media atat de influent. Dar el nu poate fi in nici un caz purtatorul de imagine al unui Partid Conservator. Din pacate, nici locotenentii sai politici nu sunt foarte credibili pentru o atare performanta. De aceea noul partid va avea nevoie de un "import de cadre" masiv. Si chiar la varf. Iar actualul presedinte are tot interesul sa devina ceva mai discret si eventual sa cedeze postura de port-drapel unui om mai potrivit, pastrand totodata influenta pe care doar banii ti-o pot da.
In al doilea rand, noua titulatura, daca nu e o simpla farsa, isi are logica ei imanenta si ii obliga pe cei care si-o aroga la o serie de reorientari categorice pe plan programatic si strategic. Din partid "de centru", dispus sa sara mereu in barca invingatorului, partidul domnului Voiculescu va trebui sa devina in scurt timp un partid al pozitionarilor ideologice ferme. Ramanand un aliat fidel al actualei coalitii si in special al Partidului National-Liberal, noul Partid Conservator ar putea umple golurile din programul unei Aliante care a armonizat cu greu, pe linia celui mai mic denominator comun, niste vagi tendinte liberale si social-democrate. In sfarsit, pozitia influenta din mass media ar putea fi utilizata pentru promovarea mostenirii de gandire si simtire conservatoare. Castigarea spiritelor a precedat totdeauna castigarea voturilor.
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
mai bine   de george2209
CONSERVE DE GOGONELE   de voyager
Kakaya partid conservator ? sau s-o fi luat dupa "romanul" de Hower ?   de ionion
Domnule Paleologu, esti tanar, educat si de buna credinta   de tropaiepeei
Are Voiculescu idealuri conservatoare?   de mcollan
Pentru cititori fideli   de Vasile Teodorovici
conserva ICE Dunarea   de Pinocchio
Pai uite ideile principale ale articolului   de Gabriel Preda
Toadere Paleologule! Ce-tzi pierzi vremea scriind despre cretinii astia, Toadere?   de tjmaxxi
A r h i v a
  Recunoasterea lui Bush    25 comentarii
  PSD in realitatea sociala    10 comentarii
  Ziua victoriei, ziua Europei    12 comentarii
  Regele, intre Paste si Memorie (III)    14 comentarii
  La judecata zilei    6 comentarii
  Memoriile Cardinalului Ratzinger    2005-05-04
  "Strajnic prefect"    2005-04-26
  "Plebicist"!    2005-04-19
  Revine Schmitt?    2005-04-12
  Lourdes (suite et fin)    2005-04-05
 Top afisari / comentarii 
  Vechilul mintii (99 afisari)
 Alex Tocilescu jr. (in oglinda) (89 afisari)
 Calea regala a literaturii romane duce la Casa Monteoru (82 afisari)
 ALEX TOCILESCU jr. (71 afisari)
 "Jos palaria" in fata teatrului adolescent (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.31998 sec.