Ziua Logo
  Nr. 3314 de joi, 5 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Banditul din Banie
-- Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a fost finantat de lumea interlopa cu peste 400 de mii de euro in cursa electorala * Masina lui a fost sechestrata chiar in ziua alegerilor locale * "Ii luam gatu' daca nu iesea primar!", declara unul dintre romii care l-a imprumutat pe Solomon cu o suta de mii de euro * Oamenii de afaceri se plang ca li se percepe o taxa de 20% din castig * Solomon a convocat o sedinta extraordinara a Consiliului Local pentru a face cadou un spatiu comercial sotiei * Edilul sef al Craiovei este un rasist inrait
Implicarea primarului Craiovei, Antonie Solomon intr-o serie de afaceri dubioase este arhicunoscuta de catre cei care lucreaza in primaria Capitalei Baniei. Solomon este un individ, asa cum spun colaboratorii sai, fara scrupule. In decursul anilor a reusit sa pacaleasca oameni de afaceri si simpli cetateni, dar mai ales sa scape de rigorile legii. Primarul, desi, conform datelor oficiale nu are afaceri proprii, iar membrii familiei sale sunt actionari la o firma care in 2002 a avut un profit brut cu putin peste 40 de milioane de lei, iar acum doi ani nici un profit, detine o avere impresionanta. Terenuri intravilan, spatii comerciale, vila si masini de lux sunt in proprietatea familiei Solomon. Cu toate acestea la administratia financiara din Craiova familia primarului a platit sume modice ca impozit pe venit.
Antonie Solomon si membrii familiei sale sunt implicati intr-o serie de ilegalitati si afaceri oneroase. In lumea interlopa este ca la el acasa, camatarii si clanurile tiganesti din cartierul craiovean Fata Luncii fac parte din viata primarului. Liderii lumii interlope povestesc cum Solomon s-a impumutat de sume uriase pentru a finanta campania electorala din 2004. Nu este nici un secret ca autoturismul de terene al lui Solomon a fost sechestrat camatarii din Banie chiar din ziua celui de la doilea scrutin al alegerilor locale. Tainurile percepute de catre Solomon de le afaceristii locali, de asemenea, sunt la ordinea zilei. "Daca pe vremea lui Bulucea, fostul primar al Craiovei, Vasile Bulucea, cotizam cu 15% din castig, acum cota a fost marita la 20 de procente", se plange unul din patronii craioveni. Solomon a recurs la marirea "cotizatiei" pentru a putea returna aproape jumatate de milion de euro camatarilor. Si chiar in aceste conditii a fost nevoit sa instraineze un teren intravilan, imediat dupa ce a fost ales primar.
Solomon este un om care se enerveaza foarte repede, iar daca cineva are curajul sa i se opuna se razbuna fara mila. Primarul, imediat dupa ce "a pus mana pe putere" a facut eforturi serioase in dezvoltarea afacerilor familiei. Pentru a realiza acest deziderat el a reusit sa convoace chiar si o sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Craiova pentru a aloca firmei sotiei sale, Maria Solomon, un spatiu comercial pe una dintre arterele principale ale Capitalei Baniei. Imediat dupa sedinta cu pomina Prima Doamna a Craiovei a subinchiriat spatiul respectiv unei firme terte, incasand un profit considerabil fara a face vreun efort. Fostul economist al unei societati falimentare din Craiova a strans o avere care depaseste cu mult puterile financiare ale familiei sale. Maria Solomon si Iulian Solomon detin firma Solemar SRL, utilizat deseori pentru afacerile nu tocmai legale ale familiei primarului.
Trioul Valter, Tatian si Solomon
Primarul Solomon are relatii de afaceri cu persoane cunoscute prin oras drept liderii lumii interlope. Cand sunt afaceri nimeni nu trebuie sa se gandeasca la contracte comercial dupa care se platesc taxe pe valoare adaugata, impozite etc. Este vorba de o serie de relatii caracteristice afacerilor zonei negre, comert care se face dincolo de limita legii. Un asemena caz este cel referitor la taxele stranse de la vanzatorii din targul care functioneaza in cartierul Fata Luncii. Sistemul este extrem de simplu: un numar mare de craioveni, marea majoritate romi, fac comert cu bunuri second hand sau chiar furate in occident. Micii comercianti sunt obligati sa achite, evident fara sa primeasca vreo chitanta sau factura fiscala o suma de bani in raport cu vanzarile realizate. Banii sunt stransi de un anume Tatian, care la randu-i il "ajuta pe domn Primar pentru realizarea unor proiecte in interesul tiganilor din Fata Luncii". Singura problema este ca romii din vestitul cartier nu beneficiaza de nici un avantaj, iar banii negrii dispari fara urma.
Relatiile lui Solomon cu liderii lumii interlope era sa ii fie fatala in ziua alegerilor locale din primavara anului trecut. In momentul in care liderul PSD din Craiova s-a hotarat sa candideze pentru scaunul de primar s-a imprumutat de la camatari cu peste 400 de mii de euro. Banii au fost necesari pentru finantarea campaniei electorale. Cu cateva zile inainte de cel de al doilea tur de scrutin rezultalele sondajelor nu au fost in favoarea lui Antonie Solomon, iar creditorii actualului edil sef au intrat in panica. Au facut presiuni asupra lui Solomon. L-au amenintat: ii luam gatu' daca nu iesea primar!", declara unul dintre romii care sustine ca l-a imprumutat cu aproape o suta de mii de euro pe Solomon. Situatia actualului primar a devenit critica in seara celui de al doilea tur de scrutin, cand din numaratoarea paralela al PSD reiesea ca va pierde alegerile. Solomon s-a retras in localul "Green House" si, dupa spusele celor de fata, el era hotarat sa se sinucida daca pierde. In acest moment critic lui Solomon un anume Valter, cunoscut camatar, i-a sechestrat masina de teren in contul datoriilor.
Pasiune pentru arabi
Solomon ajungand primar a inceput cu neintarziere sa stranga tainul. Impunand noile taxe comerciantilor, si mai ales celor a caror activitate depinde de Primarie sau de Consiliul Local multi au renuntat sa mai faca afaceri sub jurisdictia primarului Solomon. Un caz elocvent este cel al firmei Cronos Impex SRL. Firma este patronata de Al Orfahli Mohamed, Al Orfahli Isaaf, Al Jabban Ferdous, Al Jabban Samer si Al Jabban Wael. Patronii societatii Cronos Impex SRL, inca de pe vremea fostului primar Vasile Bulucea, au reusit sa puna mana pe o afacere banoasa, ei gestioneaza parcarile cu plata din toata Craiova. Contractul incheiat de Bulucea are o serie de lacune, care aduc profituri si mai consistente arabilor de la Cronos Impex SRL. Solomon profitand de aceste lipsuri a inceput o adevarata campanie de santaj impotriva firmei respective. In realitate singura problema este marirea procentajului cu care firma contribuie primarului.
In 2001, pe vremea primarului Bulucea, familia Solomon, prin consoarta actualului primar, Maria Solomon, incheie un contract de cesiune pentru un spatiu comercial situat in Calea Bucuresti bl. 17C, inregistrat cu nr. 26T/2001 contra unei revedente de 27 de milioane de lei. La doar trei luni de la ocuparea scaunului de primar al Craiovei, Solomon convoaca o sedinta extraordinara al Consiliului Local pentru modificarea contractului de cesiune amintita mai sus. Astfel pe 2 august 2004 contractul de cesiune se modifica in sensul ca se mareste suprafata in cauza ajungand la 160 de metri patrati. Este de mentionat ca in actul semnat de Solomon si contrasemnat de secretarul Primariei, Nicoleta Miulescu nu se face vorba de marirea sumei revedentei, asa cum era normal dupa marirea suprafetei spatiului.
Cum familia Solomon nu este interesat sa faca "buticarie" cu spatiul din cauza, locatia a fost subinchiriata catre societatea comerciala Clonasir SRL, patronata de un arab, Ibrahim Naief Hasan. in spatiul respectiv functionand o pizzeria, denumita "Clona". Taxa lunara achitata de Naief catre Maria Solomon este de 200 de euro. Prin aceasta inginerie, familia Solomon, castiga, fara sa faca vreun efort, aproximativ 16 mii de euro pentru toata durata contractului de cesionare.
In perioada campaniei electorale Solomon a solicitat sprijinul mai multor oameni de afaceri care alaturi de camatari si lumea interlopa l-au finantat in cursa electorala. Fata de aceste persoane Solomon a inceput sa achite "datoriile". in cadrul unor proiecte de refacerea centrului orasului din Banie, edilul sef a impartit lucrarile intre "prieteni". Cazul SC Tufon SA care a obtinut dreptul de reface bancile din centrul orasului a creeat un adevarat scandal in randul consilierilor local. In proiectul de contract lucrarea a fost evaluata la o suma astronomica.
Averea Solomonilor
Antonie Solomon a fost viceprimar pe vremea vestitului primar al Craiovei, Vasile Bulucea. In aceea perioada Solomon a reusit sa "serveasca", cu te miri ce, mai pe toata lumea, afaceristi, politicieni, politisti, magistrati si chiar o parte a presei doljene, folosindu-se de pozitia oferita de PSD si relatiile datorate in mare parte functiei de viceprimar. La alegerile din primavara anului trecut Solomon a candidat la functia de primar. Neavand vreun contracandidat important a fost ales fara mari probleme. In perioada campaniei electorale s-a aflat si de averea detinuta de acesta si familia lui. Astfel, reprezentantul PSD este proprietarul a peste de 20 de mii de metri patrati de teren intravilan in Craiova, doua apartamente cu o suprafata de 160 mp, o casa de vacanta in valoare aproximativa de trei miliarde de lei si 1400 de mp de spatii comerciale, la peste 7,5 miliarde de lei. Este curios cum un fost economist, angajat la o firma mostenita de pe vremea comunismului, a reusit sa stranga atata avere. Fata de aceste date facute publice in cursul anului 2004, in declaratia de avere al primarului Solomon apar "mici" modificari: cele doua apartamente apar in document, cu mentiunea ca au fost dobandite in anul 1993, casa de vacata, situat in apropierea Craiovei, in localitatea Leamna, cu o suprafata locuibila de 300 de mp si este dobindita in anul 1991. Cat despre spatiile comerciale, aflam ca sunt cinci la numar si au in total doar 1200 de mp. Este demn de remarcat ca de la campania electorala si pana la depunerea declaratiei de avere Solomon a devenit mai sarac cu cele 20 de mii de mp de teren intravilan. Un lucru curios este ca in baza de date a Oficiului National a Registrului Comertului Solomon nu apare sa fie actionar sau proprietar al vreunei societati comerciale. Deci, cele cinci spatii comerciale sunt proprietati persanale, iar exploatarea lor se face pe baza vreunui contract de inchiriere catre o persoana fizica sau juridica. Insa din verificarile noastre la Finantele Publice, unde primarul ar fi trebuit sa plateasca impozit dupa chiriile incasate, Solomon nu apare in evidente. In viitorul apropiat vom revenii cu alte date despre afacerile familiei Solomon. ZIUA are o serie de informatii care urmeaza sa fie verificate legate de afacerile fostului director al SC Comechim SA, despre modul in care Antonie Solomon a pus mana pe 20 de mii de metri patrati de teren intravilan si pe o serie de spatii comerciale. De asemenea, se fac verificari legate de construirea vilei familiei Solomon ridicat cu forta de munca la negru in apropierea Craiovei.
Trecutul "glorios" al primarului Solomon
In ultima perioada primarul Solomon a intrat in conflict deschis cu o parte din conducerea centrala al Partidului Social Democrat. El considera ca liderii din Bucuresti nu au nici un drept sa se amestece in treburile filialei partidului. "Nu ei m-au facut primar! Singur m-am zbatut! - a declarat Solomon imediat dupa incidentul care a avut loc odata cu alegerile avute in filiala PSD Dolj. Solomon este nascut pe 18 noiembrie 1955, din comuna Carna, judetul Dolj. A absolvit Facultatea de stiinte Economice "din cadrul Universitatii Craiova, iar pe vreme ce era vice-primar a dat doctoratul in Stiinte Economice al Universitatii Libere Internationale a Moldovei. Din 1980 si pana in 2001 a lucrat ce economist la ICS Metalo-Chimice Craiova, ICS Mercur Craiova, respectiv director la SC COMECHIM SA Craiova. In 2001 a fost ales viceprimar. In perioada cat a fost director la SC COMECHIM SA Craiova numele lui a fost legat de o serie de afaceri oneroase privind inchirierea si/sau vanzarea unor spatii comerciale ale acestei societati comerciale. El se mandreste si de o serie de studii in domeniul economiei si chiar un volum intitulat "Monumentele Craiovei".
Solomon face de ras Romania
Manifestarea rasista al lui Solomon fata de fotbalistul ivorian Mariko Daouda a avut ecouri nu numai in Romania ci si dincolo de granitele sarii. Dupa ce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a analizat dosarul privind declaratiile cu caracter discriminatoriu ale primarului Craiovei cu privire la jucatorii de origine africana de la Universitatea Craiova. In cadrul unui program de stiri televizate, primarul a spus "cu jucatori de pe Internet si cu toate ciorile astea aduse (...) ca daca le bag la Gradina Zoologica si le arat la copii: uitati maimutele!, nu e nici o deosebire..." CNCD sustine ca prin aceste afirmatii au fost incalcate drepturile jucatorilor de origine africana din componenta echipei de fotbal Universitatea Craiova si s-a decis sanctionarea primarului cu suma de 10 milioane de lei. Presa straina a preluat stirea, iar unele publicatii au comentat pe larg incidentul din Craiova. Astfel prestigioasa publicatie de sport din Brazilia "Esportes" a dedicat un spatiu redactional consistent incidentului. BBC, de asemenea a relatat despre manifestarile rasiste ale primarului Solomon. Una dintre cele mai importante publicatii din Ungaria, "Nepszabadsag" a publicat stirea alaturi de o scurta delaratie a fotbalistului agresat, iar pe portalul african "Old Mutual in Namibia" a aparut si un scurt comentariu al editorului privind o serie de incidente asemanatoare din Centrul si Estul Europei.
In urma acestor incidente primarul Craiovei, cu bine cunoscuta ironie care il caracterizeaza, l-a "premiat" pe Mariko Daouda cu o mie de euro si l-a invitat pe acesta impreuna cu familia lui, de Pasti, la mosia familiei Solomon din Leamna, o localitate din apropierea Craiovei, unde edilul sef detine o vila -, pentru a petrece sarbatoarea impreuna. (L.I.)
 Afisari: 305  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
A, nu publicati...   de Gargantua
Un nou articol la comanda   de Gargantua
Prosti mai is moldovenii si oltenii ...   de Odiosu'
Intr-un oras deosebit de primitiv e si normal ca mafiotii sa domine.   de Mihaita
A r h i v a
  Picati la oral    26 comentarii
  Avertismentul Consiliului Europei    
  Discriminare la Cotroceni    2 comentarii
  Parvulescu: Autoritatile ar fi putut anihila zvonurile in cazul rapirii    2 comentarii
  Antonie Solomon a demisionat din PSD    1 comentariu
  COMUNICAT    
  Macovei cere criterii noi de revocare a lui Ilie Botos si Ioan Amarie    4 comentarii
  "La Famiglia" din CSM controleaza Justitia prin delegari    1 comentariu
  Guvernul isi asuma raspunderea    1 comentariu
  Secretar de stat nou la Justitie    2 comentarii
  Inca doua atacuri scurte la Macovei    4 comentarii
  Politia scolii    3 comentarii
  Regele, intre Paste si Memorie (I)    13 comentarii
  Plangeri la adresa DHL    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Politia scolii (639 afisari)
 Centre de Informare si Consiliere pentru Cetateni (499 afisari)
 Banditul din Banie (305 afisari)
 Napoleon a murit de cancer la stomac (241 afisari)
 S-a descoperit cea mai frumoasa mumie din Egipt (228 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05432 sec.