Un omagiu adus regizorului grec Theo Anghelopoulos - prin prezentarea a doua dintre filmele sale, "Lunca plangatoare" si "Privirea lui Ulise" - , o masa rotunda dedicata "Perspectivelor distribuirii filmelor europene in Romania", prezenta, la Bucuresti, a regizorilor Pim van Hoeve (Olanda), Frederic Fonteyne (Belgia) si Peter Popzlatev (Bulgaria) si, in primul rand, proiectia a 31 de lung-metraje din 21 de tari (inclusiv, in premiera, Croatia) la Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Iasi, aceasta e agenda celei de-a 9-a editii a Festivalului Filmului European. Penultima editie, de fapt, in organizarea Delegatiei Comisiei Europene, care va parasi Romania odata cu integrarea in UE (desi, intr-o alta forma, festivalul va continua, probabil).
Deschiderea de gala a festivalului - care marcheaza in fiecare an Ziua Europei, de pe 9 mai - va avea loc vineri 6 mai, la cinema Studio (care gazduieste toate proiectiile acestui eveniment), cu filmul "Un sarut tandru" ("Ae Fond Kiss"), in regia britanicului Ken Loach, castigator al Cesar-ului pentru cel mai bun film al Uniunii Europene.
Printre peliculele invitate se numara "O minunata noapte in Split" (Croatia) de Arsen Anton Ostojic, "Muzica noastra" a lui Jean-Luc Godard, "Vera Drake" de Mike Leigh (cu trei nominalizari la Oscar), "800 de gloante" al lui Alex de la Iglesia si doua filme romanesti, documentarul "Marele jaf comunist" al lui Alexandru Solomon si lung-metrajul "Moartea domnului Lazarescu" al lui Cristi Puiu. Acesta din urma va fi proiectat doar la Iasi, pe 27 mai, in deschiderea editiei de aici a festivalului, pentru ca prezenta lui la Cannes nu permite vizionari publice anterioare celei de pe Croazeta.
Filmele sunt aduse in Romania cu ajutorul ambasadelor si institutelor culturale ale tarilor UE, prin intermediul casei de distributie Independenta Film si al Transilvania Film; majoritatea productiilor au fost deja remarcate international, fiind premiate sau nominalizate la importante competitii cinematografice, nu doar europene. (I. POPOVICI)