Ziua Logo
  Nr. 3311 de sambata, 30 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
16.000 de mineri disponibilizati in 2005-2006
-- Numai pentru 2005 sunt prevazute 7000 de concedieri * 45 de mine si cariere isi vor sista activitatea in aceeasi perioada
Aproximativ 9000 de salariati din minerit vor fi disponibilizati in 2006, cu 2000 de persoane mai mult decat in acest an, informeaza Mediafax. Proiectul privind calendarul de aplicare a masurilor si actiunilor pentru indeplinirea prevederilor din programul de guvernare 2005 - 2008 prevede sistarea graduala a activitatii la mai multe mine si cariere, concomitent cu reducerea treptata a numarului de salariati. Conform documentului, in 2005 se va sista activitatea la 24 de mine si cariere, urmand ca anul viitor sa isi intrerupa activitatea alte 21 mine si cariere. In 2005 vor fi inchise 10 mine si cariere. Calendarul de reducere a numarului de personal din acest sector prevede disponibilizarea a circa 7000 salariati in 2005 si a aproximativ 9000 de salariati in 2006. Proiectul mai prevede reducerea in continuare a subventiilor si a pierderilor de exploatare, ca obiectiv strategic agreat cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, precum si reducerea graduala, pana la eliminarea totala in 2007, respectiv in 2010, a ajutorului de stat pentru companiile miniere din sectorul de lignit, respectiv huila. Guvernul a aprobat, in urma cu doua saptamani, o hotarare care prevede disponibilizarea in acest an a peste 7000 de angajati din sectorul energetic, cele mai multe disponibilizari urmand sa fie efectuate la nivelul unitatilor miniere. In urma restructurarii, in minerit au mai ramas aproximativ 47.000 de salariati, fata de 175.000 de persoane la inceputul anului 1997. Aproximativ 100.000 de angajati au fost disponibilizati la cerere, in timp ce alte 8000 de persoane s-au pensionat. Activitatile conexe au fost externalizate, astfel incat alti 12.000 de angajati din sectorul minier au trecut in cel privat. Autoritatile au semnat, recent, cu BM un acord de imprumut de 120 milioane de dolari, jumatate din aceasta valoare urmand sa fie utilizat pentru inchiderea unor mine.
Datorii de 3000 miliarde de lei, compensate prin actiuni
Datoriile SN Lignitului Oltenia si ale complexelor energetice Turceni, Rovinari si Craiova fata de Societatea pentru Inchiderea-Conservarea Minelor vor fi compensate prin acordarea unor noi actiuni, rezultate din majorarea capitalului celor patru unitati, au declarat surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax. Ministerul va propune Guvernului un proiect de act normativ prin care reprezentantii MEC in adunarea generala a actionarilor vor fi abilitati sa aprobe atat majorarea capitalului social al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, a complexelor energetice prin emiterea de actiuni noi, cat si compensarea cu aceste actiuni a creantelor Societatii pentru Inchiderea-Conservarea Minelor. Actiunile respective vor fi transmise mai departe Ministerului Economiei si Comertului, pentru a fi valorificate intr-un pachet comun si la acelasi pret cu actiunile detinute deja de stat. Pana la valorificarea actiunilor care fac obiectul compensarilor, ministerul va incasa dividendele aferente. Sumele obtinute in urma valorificarii vor fi virate Societatii pentru Inchiderea-Conservarea Minelor, dupa deducerea cheltuielilor ministerului pentru pregatirea si finalizarea procesului de privatizare a complexelor energetice. La randul ei, societatea va folosi banii incasati pentru a-si achita obligatiile bugetare restante. "Prin aceasta metoda care va reglementa situatia datoriilor, complexele energetice vor deveni mai atractive, in vederea privatizarii", au spus sursele citate. Creantele Societatii pentru Inchiderea-Conservarea Minelor asupra SN Lignitului Oltenia Targu Jiu si complexelor energetice se cifreaza la un volum total de 3675 miliarde lei. (G.M.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Lasa ca nu-i rau...   de Katty
Auzi Iliescule ce noroc porcesc a dat peste tine !   de ionion
A r h i v a
  Mobilizare generala pentru sinistrati    2 comentarii
  Donatie din Bavaria    1 comentariu
  Salariatii RAFO amana protestele pana dupa Sarbatori    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Robert Schuman, "parintele Europei" (1907 afisari)
 Conflict de proportii intre China si Japonia (911 afisari)
 Proprietarii - de un leu speranta (558 afisari)
 Istoria datei pascale de la Niceea pana azi (264 afisari)
 Lumea secretelor (230 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00944 sec.