Ziua Logo
  Nr. 3311 de sambata, 30 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Religie
Invierea Mantuitorului Iisus Hristos
-- In Iisus, moartea a fost omorata
Sfanta Scriptura a Noului Testament ne spune ca Domnul Iisus Hristos, inainte de a patimi, a prezis de mai multe ori ca va fi rastignit, dar a treia zi va invia. De teama aceasta iudeii au pus de paza la mormantul Lui soldati. Totusi minunea S-a intamplat. A treia zi dupa ingropare, ingerul a rasturnat piatra, mormantul a fost aflat gol si vestea Invierii s-a raspandit ca fulgerul, desi iudeii au platit pe soldati sa minta, adica sa spuna ca Iisus Hristos Domnul nostru nu a Inviat, ci a fost furat de Apostoli. Cele mai insemnate locuri din Noul Testament in care se scrie despre invierea Domnului sunt: Matei 28; Marcu 16; Luca 24; Ioan 20 -21; Faptele Apostolilor in mai multe locuri; I Corinteni 15 si altele.
Invierea Domnului sau Pastele este cea mai mare sarbatoare a crestinilor. Ea isi trage denumirea din cuvantul pesah al limbii ebraice vechi si insemna a trece peste, a trece dincolo. Traditia ebraica ne aminteste ca primavara, in luna lui Nisan (aprox. aprilie) poporul evreu sarbatorea Pastele, comemorand eliberarea din robia egipteana. Legea sacra, facuta cunoscuta prin proorocul Moise, impunea ca acest ritual sa fie marcat de jertfirea mieilor de pana la 1 an, ale caror oase sa nu fie zdrobite. Mieii reprezentau simboluri vii ale neprihanirii, ale puritatii, blandetii si izbavirii intrucat prin sangele lor au fost salvati in Egipt primii nascuti din neamul lui Israel.
Sarbatoarea crestina a Pastilor are o anumita legatura cu Pastele Vechiului Testament, dar in acelasi timp ea este o sarbatoare cu totul noua (cf. Matei 26, 17-30; Marcu 14, 12-26; Luca 22, 7-30; Ioan 13, 1-3). In crestinism, Mielul dumnezeiesc este simbolul lui Iisus Hristos, Om fara de pacat si totodata Dumnezeu adevarat, care a implinit opera de restaurare a omului, de izbavire a acestuia de pacatul primar.
In Iisus Hristos, moartea a fost omorata. De aceea, crestinii canta "Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand...". Suferinta si moartea Mantuitorului Iisus se va desavarsi in Inviere ca trecere la viata vesnica. Astfel, Pastele cuprinde, deodata, Taina Crucii si a Invierii, taina mortii si a vietii vesnice, taina vietii pamantesti si taina vietii ceresti. Prin Inviere, trupul pamantesc al lui Hristos Cel rastignit nu mai revine la viata pamanteasca, stricacioasa si trecatoare, cum s-a petrecut cu Lazar, de pilda, ci trupul Sau pamantesc devine ceresc, nestricacios si vesnic. Hristos Cel inviat trece prin usile incuiate (Ioan 20, 19-28), Se face vazut si nevazut cand si unde voieste El (Luca 24, 31). Trupul inviat al lui Hristos a intrat deja in imparatia cerurilor; El a trecut de la existenta biologica sau pamanteasca la existenta "teologica", cereasca si vesnica. Iisus Cel inviat nu mai moare niciodata, El este vesnic viu (Apocalipsa 1, 8 �i 17-18; 2, 8). Asadar, "Moartea nu mai are stapanire asupra Lui" (Romani 6, 9). Aceasta Inviere a promis-o tuturor celor care cred in El cu adevarat.
Credinta ortodoxa in special este lumina din lumina Invierii lui Hristos. De aceea, Crezul sau Simbolul credintei se incheie cu speranta Invierii si a imparatiei Cerurilor: "Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie". Taina Invierii este Taina vietii vesnice din imparatia Tatalui, a Fiului si a Sfantului Duh. Botezul crestinilor adulti din Biserica primelor veacuri se facea in noaptea de Pasti dupa ce au postit si au invatat tainele credintei timp de patruzeci de zile de cateheza duhovniceasca organizata de Biserica. De ce? Pentru ca Botezul este participare tainica la moartea si Invierea lui Hristos, inceput de viata vesnica inca din lumea aceasta, potrivit invataturii Sfintilor Apostoli: "Au nu stiti ca toti cati in Hristos - Iisus ne-am botezat, intru moartea Lui ne-am botezat? Deci ne-am ingropat cu El, in moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intru innoirea vietii. Caci daca am fost altoiti pe El prin asemanarea mortii Lui, atunci vom fi partasi si Invierii Lui" (Romani 6, 3-5).
Hristos a inviat!
Bogdan-Aurel Teleanu 
 Afisari: 187  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Ce este Invierea Domnului Isus?   de cioanas
Cum sarbatorim Pastele? 2.   de cioanas
Cum sarbatorim Pastele? 1.   de cioanas
Vreau sa fiu primu care sa va ureze Paste fericit, ortodosilor!   de neamtu tiganu
A r h i v a
  "Manca-v-ar Raiul sa va manance!"    35 comentarii
  Ca un "pui de leu" Hristos se ridica stralucitor    3 comentarii
  Istoria datei pascale de la Niceea pana azi    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Robert Schuman, "parintele Europei" (1907 afisari)
 Conflict de proportii intre China si Japonia (911 afisari)
 Proprietarii - de un leu speranta (558 afisari)
 Istoria datei pascale de la Niceea pana azi (264 afisari)
 Lumea secretelor (230 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00964 sec.