Ziua Logo
  Nr. 3311 de sambata, 30 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
"Bebelusii medicament"
-- Dupa ani de batalii juridice, magistratii britanici au aprobat recurgerea la controversata tehnica a asa-zisilor "bebelusi-tratament"
Cea mai inalta jurisdictie britanica, The Law Lords, a autorizat joi recurgerea la tehnica asa-zisilor "bebelusi-medicament", conceputi pentru a trata un frate sau o sora atinsi de o maladie grava, decizie ce survine dupa mai multi ani de batalie judiciara in Marea Britanie, relateaza Rompres. In unanimitate, lorzii magistrati au confirmat decizia unei Curti de apel din aprilie 2003 care autorizeaza recurgerea la aceasta tehnica. Decizia lor pune capat unei batalii judiciare in Marea Britanie angajate de un grup de reflectie privind problemele de bioetica, "Comment on Reproductive Ethics" (Core), pentru interzicerea recurgerii la "bebelusii-medicament". In 2001, autoritatea britanica de reglementare privind procrearea asistata (HFEA) i-a autorizat pe parintii unor copii grav bolnavi sa recurga la un diagnostic preimplant insotit de un test al tesuturilor, pentru a avea un alt copil. Testarea tesuturilor permite alegerea unui embrion ale carui tesuturi sunt compatibile cu cele ale copilului bolnav, in scopul de a facilita succesul unei prelevari de celule din cordonul ombilical la nastere sau ulterior al unei grefe de maduva osoasa. In acea vreme, Raj si Shahana Hashmi, deja parintii a patru copii, sperau sa conceapa un copil sanatos pentru tratarea fiului lor de sase ani, Zain, nascut cu o maladie genetica grava, betatalasemie majora (hemoglobinopatie ereditara). Dar, decizia HFEA a fost anulata in prima instanta in luna decembrie 2002. Fara sa fie posibila o selectie, dna Hashmi a avut doua sarcini. In cazul primei sarcini, foetusul era purtator al betatalasemiei majore si s-a decis avortul. Cea de-a doua sarcina a fost dusa pana la termen, dar tesuturile copilului s-au dovedit a fi incompatibile cu cele ale lui Zain. Decizia HFEA a fost confirmata apoi in aprilie 2003 si Core a decis sa recurga la cea mai inalta jurisdictie britanica, The Law Lords.
Organizatiile care militeaza impotriva avortului s-au declarat "intristate" in legatura cu decizia lorzilor magistrati. "Decizia ne duce putin cate putin pe panta alunecoasa spre crearea unor fiinte umane pentru a da "piese de schimb" pentru altele", declara organizata LIFE. In replica, doctorul Simon Fishel, responsabil al centrului unde se afla sub supraveghere familia Hashmi, a declarat: "Utilizarea unei astfel de tehnologii este moral justificata cand ea este strict reglementata".
Pana in prezent, nici un "bebelus-medicament" nu s-a nascut in Regatul Unit. Anul trecut, un cuplu britanic, Michelle si Jayson Whitaker, s-a deplasat in Statele Unite ale Americii pentru a avea un copil compatibil cu fiul lor grav bolnav. (D.M.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Doamne, ce articole se publica la Ziua de Paste!   de internautul
Formula americana e mai rapida si eficace - confirma pentru cititorii ziarului Ziua Monica Lewinski...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Santana, dat in judecata    
  Arta Dansului    
  Bunurile lui Marlon Brando, scoase la licitatie    
  Un nou premiu la Cannes    
  NASA confirma schimbarile climaterice    1 comentariu
  Sfintele Pasti pe micul ecran    
  Meteo    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Robert Schuman, "parintele Europei" (1907 afisari)
 Conflict de proportii intre China si Japonia (911 afisari)
 Proprietarii - de un leu speranta (558 afisari)
 Istoria datei pascale de la Niceea pana azi (264 afisari)
 Lumea secretelor (230 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01680 sec.