Ziua Logo
  Nr. 3311 de sambata, 30 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Canalul Bastroe pe drumul cel rau
-- Iuscenko a promis rezolvarea diferendelor
Conducerea ucraineana a Transporturilor se pronunta categoric pentru finalizarea proiectului de constructie a canalului ucrainean Bastroe, informeaza Agentia Rusia la Zi. Potrivit datelor oferite de seful institutiei, Evgheni Cervonenko, "pretul problemei" se ridica la circa 11,3 milioane de dolari, bani necesari ducerii la bun sfarsit a etapei secunde a constructiei (crearea unei cai navigabile cu lungimea de 162,2 km, cu o adancime de 7,2 m). "Nu este una dintre cele mai grele probleme pentru stat, desi este mare. Ucraina nu are insa alta iesire, mai ales tinand cont de pozitia agresiva a Romaniei in domeniul transportului, in special, a tranzitului", a spus ministrul.
Potrivit evaluarii intreprinse de ministru, volumul pietei de transport in sistemul Main-Rin-Dunare oscileaza in jurul a 100 de miliarde de dolari, statul fiind, de aceea, obligat sa sprijine pozitia societatii "Navigatia ucraineana pe Dunare" pe aceasta piata, inclusiv prin terminarea lucrarilor de constructie a canalului, scrie SeaNews.ru. Ministrul a constatat imposibilitatea finantarii proiectului doar cu mijloacele realizate din strangerea de taxe. In opinia ministrului, rezolvarea problemei rezida doar in gasirea unei surse externe de investitii. In prezent, departamentul ucrainean al transporturilor elaboreaza o serie de propuneri corespunzatoare. Ministerul Transporturilor intentioneaza sa faca presiunile de rigoare pentru solutionarea chestiunii in cauza asupra Consiliului National de Securitate si Aparare, precum si a comitetului de resort al Radei Supreme, dar si a guvernului.
Cu ocazia vizitei lui Viktor Iuscenko la Bucuresti, presedintii roman si ucrainean au anuntat ca vor sa solutioneze diferendele pana la sfarsitul anului. Comisia Basescu-Iuscenko va cauta solutii pentru rezolvarea problemelor aflate in litigiu intre Romania si Ucraina, pana la sfarsitul acestui an. Basescu si Iuscenko si-au asumat, fiecare personal, responsabilitatea solutionarii diferendelor romano-ucrainene. Comisia constituita din cei doi presedinti va include trei comitete structurate pe probleme: reglementarea conflictului transnistrean, problemele minoritatilor din cele doua tari si canalul Bastroe. Vor fi redeschise si discutiile bilaterale privind delimitarea platoului continental. Atat Basescu, cat si Iuscenko, au subliniat ca problemele dintre Romania si Ucraina, tari cu o istorie unica, au fost mostenite.
Aceste mosteniri "limiteaza posibilitatile zilei de maine", a aratat Iuscenko, dar prin cresterea increderii reciproce si imbunatatirea climatului politic intre Kiev si Bucuresti se vor gasi solutii. Discutiile au fost urmate de semnarea a doua documente bilaterale: o declaratie politica a celor doi sefi de stat si un plan de consultari intre cele doua Ministere de Externe pentru acest an.
"Exista un material de compromis"
"Am venit sa intind mana presedintelui Basescu, puterii de la Bucuresti, fortelor politice romanesti. Pot sa confirm ca mana mea nu a ramas in aer", a afirmat Iuscenko. Presedintele ucrainean a insistat ca problemele privind Insula Serpilor si constructia canalului Bastroe sunt complicate, dar importanta este asezarea la masa negocierilor. El a afirmat ca "pe masa ambilor sefi de stat exista un material de compromis, de aceea, trebuie sa dam de lucru diplomatilor, specialistilor si apoi materialul sa fie pus pe masa de lucru a presedintilor". Iuscenko a aratat ca o prima reuniune bilaterala pe aceasta tema a avut deja loc, existand si un schimb de documente, iar urmatoarea va fi peste cateva saptamani. In privinta canalului Bastroe, seful statului ucrainean a insistat ca importanta e constituirea rapida a comitetului pe aceasta tema, la nivel de ministri ai Transporturilor, adjuncti ai ministrilor de Externe si alti specialisti. (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Este foarte bine !   de Aberescu
A r h i v a
  Din Transnistria au disparut doua "valize nucleare"    5 comentarii
  FSB considera Internetul "o amenintare"    1 comentariu
  Papa stia ca preotii sunt supravegheati de politia politica    
  Povestea cu cantec a unor israelieni rapiti    14 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Robert Schuman, "parintele Europei" (1907 afisari)
 Conflict de proportii intre China si Japonia (911 afisari)
 Proprietarii - de un leu speranta (558 afisari)
 Istoria datei pascale de la Niceea pana azi (264 afisari)
 Lumea secretelor (230 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00983 sec.