Ziua Logo
  Nr. 3311 de sambata, 30 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Proprietarii - de un leu speranta
-- S-a infiintat Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor
Guvernantii fac ultimele pregatiri inaintea asumarii raspunderii in Parlament pentru pachetul legilor proprietatii - un set normativ menit sa rezolve definitiv situatia restituirii bunurilor confiscate de comunisti. Pentru asumarea raspunderii, data anuntata este "sfarsitul lunii mai". Pana atunci, Executivul aranjeaza terenul. Ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10/2001, Ingrid Zaarour, a anuntat transformarea acestei structuri, mosite sub guvernarea PSD, in Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), o institutie al carei scop este solutionarea rapida a problemelor legate de proprietate. In zilele care urmeaza, proiectele legilor proprietatii vor fi prezentate grupurilor parlamentare si organizatiilor civice. Principiul declarat al demersului guvernamental este "restituirea in natura". Magistratii timisoreni, de pilda, au admis plangerea a 23 de revolutionari care l-au actionat in judecata pe prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, din cauza refuzului acestuia de a elibera titluri de proprietate pentru zeci de hectare pe care revolutionarii le-au primit printr-o hotarare de Guvern. Iar peremistul Gheorghe Funar a anuntat ca va depune o plangere la Parchetul National Anticoruptie pentru cercetarea persoanelor implicate in promovarea proiectului de lege privind acordarea a 30 de milioane de euro Regelui Mihai. (O.B.)
Noua structura va urmari aplicarea Legii 10/2001
Procesul de derulare si finalizare a operatiunilor de retrocedare a imobilelor confiscate in timpul regimului comunist sau de despagubire a fostilor proprietari va fi coordonat de o structura speciala, aflata in subordinea Cancelariei premierului. Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, infiintarea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), prin reorganizarea Autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10/2001 si prin preluarea activitatii si a personalului din cadrul Departamentului pentru Aplicarea Legii 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar, in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, si al Departamentului pentru Aplicarea Legii 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta.
Mai putina birocratie
Autoritatile apreciaza ca aparatul birocratic va fi simplificat prin aceasta comasare. Noua structura va asista metodologic comisiile teritoriale cu atributii in retrocedarea imobilelor confiscate abuziv si va monitoriza atat situatia imobilelor retrocedate in natura, cat si stadiul de despagubire a fostilor proprietari. In cadrul ANRP va fi organizat un departament de control care va sanctiona eventualele tergiversari nejustificate in rezolvarea cererilor de retrocedare sau despagubire. "Aderarea la Uniunea Europeana nu ar fi posibila fara solutionarea, cat mai rapida, a tuturor problemelor legate de proprietate. Scopul acestei structuri este sa dinamizeze, controleze si finalizeze procesul de restituire a imobilelor si de despagubire", a afirmat presedintele Autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10/2001, Ingrid Zaarour. Potrivit rapoartelor elaborate de fostul guvern, pentru imobilele reglementate prin Legea 10/2001 au fost depuse 210.000 cereri de notificari, dintre care 128.000 se refera la retrocedarea in natura a proprietatilor, iar restul, la acordarea de despagubiri in echivalent. Pana la sfarsitul anului trecut au fost solutionate 30% din aceste cereri, iar cele ramase vor fi rezolvate pana la sfarsitul anului 2006, a precizat Ingrid Zaarour.
Institutie similara
O structura similara Autoritatii pentru Legea 10 se va infiinta si pentru restituirile funciare, ne-a precizat ieri, Vasile Lupu, initiatorul Legii 1/2000 privind restituirea terenurilor agricole si padurilor. Lupu s-a declarat multumit de continutul proiectelor privind legile proprietatii, apreciind ca asumarea raspunderii Guvernului este instrumentul potrivit pentru promovarea rapida a noilor norme.
"Daca Guvernul nu isi asuma raspunderea, sansele rezolvarii problemei proprietatii sunt foarte mici. Experienta CDR se poate repeta. Si, subliniez, nu este vorba atat de adoptarea legilor, cat de aplicarea lor. Consider ca adoptarea legilor rezolva problemele doar in proportie de o treime. Restul tine de Executiv, de modul in care va reusi sa disciplineze prefectii si membrii comisiilor de improprietarire", a subliniat Lupu. El a apreciat ca, daca noile norme vor fi aplicate corespunzator, "intr-un an, numarul proceselor in Justitie va scadea cu o patrime".
Riscuri politice
Despre Autoritatea pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10, infiintata de pesedisti, Lupu nu are o parere buna. El considera ca fosta institutie "nu numai ca nu a facut nimic pentru rezolvarea situatiei proprietatilor, dar a fost si o frana in acest proces". Referindu-se la actualii guvernanti, Vasile Lupu a apreciat ca, "in cazul in care PNL nu isi va onora promisiunea de a restitui proprietatile furate de comunisti, va impartasi, electoral, soarta PNTCD". Fostul fruntas taranist a mentionat ca guvernarea CDR nu a putut finaliza problema proprietatii din cauza opozitiei lui Petre Roman, pe atunci presedinte al PD. Acum, spune Lupu, democratii se inteleg cu liberalii pe acest subiect si exista premise ca procesul restituirilor sa fie dus la bun sfarsit. Ovidiu BANCHES
 Afisari: 558  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Proclamatia pentru Romania    34 comentarii
  Doina Cornea: Eugen Uricaru a fost informator    12 comentarii
  Prefect obligat sa elibereze titluri de proprietate    2 comentarii
  Funar are grija despagubirii Regelui    4 comentarii
  34 de zile de la rapirea ziaristilor    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Robert Schuman, "parintele Europei" (1907 afisari)
 Conflict de proportii intre China si Japonia (911 afisari)
 Proprietarii - de un leu speranta (558 afisari)
 Istoria datei pascale de la Niceea pana azi (264 afisari)
 Lumea secretelor (230 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02147 sec.