Ziua Logo
  Nr. 3311 de sambata, 30 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Unde duce secretul de stat?
Serban ORESCU 
Averea Regelui Mihai nu e secret de stat - de aceea o cunoastem. Averea lui Ceausescu continua sa fie, insa, secret de stat...
In timp ce legea privind bunurile Regelui Mihai isi face cu greu drumul de la Senat la Camera - scoaterea banilor lui Ceausescu la lumina - iertata sa-mi fie asociatia! - s-a poticnit.
Ultima stire serioasa privind averea lui Ceausescu vine de la nimeni alta decat Societatea Bancilor Elvetiene (SBS). La 15 februarie 1990, prin adresa 7/432 a Ministerului Afacerilor Externe, semnata de fostul ministru Neagu, adresata presedintelui de atunci al Bancii Romane de Comert Exterior, se confirma ca acest minister era in posesia unei scrisori a SBS, recunoscand existenta unor asemenea fonduri in Elvetia.
Cu alte cuvinte, statului roman i se oferea baza documentara pentru a revendica in justitie - luand contact si cu familia defunctului - aceste fonduri.
Statul roman ce a facut? O prima comisie interdepartamentala a constatat ca "majoritatea persoanelor in stare sa dea informatii" (fosti salariati ai Departamentului Securitatii Statului, mai ales) s-au aratat "necooperanti".
Comisiile de experti canadieni, angajate de Guvernul roman degeaba, au incercat sa mearga pe urma fondurilor, au invocat secretul de stat. Care secret de stat? Al lui Ceausescu? Ne intoarcem - vrand, nevrand - la pozitia actuala a SRI, ca secretele lui Ceausescu sunt, si pentru Romania de azi, secrete. Absurd! Este ceea ce sustine si acum fostul sef al Securitatii, Nicolae Plesita ... si nimeni nu se gaseste, nici in prezent, sa puna ordine. Pe atunci prim ministru, domnul Petre Roman a refuzat sa stea de vorba cu expertii elvetieni, trimitandu-i la domnul Adrian Severin, ministru de stat. Dezinteresul Guvernului pentru aceasta expertiza a rezultat si din nealocarea unor birouri unde expertii elvetieni sa poata lucra. Comisia n-a avut sediu, nici telefon. Totul a fost de ochii lumii - neexistand seriozitate din partea Guvernului.
A fost firma Crescent proprietatea lui Ceausescu? Guvernul roman nu a fost in stare de o actiune impotriva acestei firme, ea a fost privatizata prin metoda MEBO de Dan Voiculescu, actualul sef al Partidului Umanist. Iata unde duce "secretul de stat" - de la Ceausescu la Voiculescu.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Nu numai Ceausescu   de roy
Ce mai poate fi facut e numai acum... cand vom fi in UE nu va fi posibil - fiind precedent pt. alte state...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Arhiva PCR   de Ion Coveanu
Secrete   de Tassie
Chiar credeti, Dle Oprescu, ca banii, deja de ceausescu furati, se vor mai reantoarce in buzunarul...   de costy
Averea lui Ceausescu   de GGane
A r h i v a
  Iisus cel inviat, Calator impreuna cu noi    19 comentarii
  Judecati simple    12 comentarii
  Libertate, nu democratie, pentru Rusia    6 comentarii
  Bucovina    7 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Apa trece, problemele raman    2 comentarii
  Extinderea Europei - terapie sau contaminare?    2005-04-27
  Are PSD-ul un viitor?    2005-04-23
  Managerii postcomunisti ameninta integrarea in UE    2005-04-20
  Romania pe drumul cel bun...    2005-04-16
  O lectie pentru clasa politica    2005-04-13
 Top afisari / comentarii 
 Robert Schuman, "parintele Europei" (1907 afisari)
 Conflict de proportii intre China si Japonia (911 afisari)
 Proprietarii - de un leu speranta (558 afisari)
 Istoria datei pascale de la Niceea pana azi (264 afisari)
 Lumea secretelor (230 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.31498 sec.