Ziua Logo
  Nr. 3307 de marti, 26 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Despre Uniunea Europeana, fara iluzii
Miruna MUNTEANU 
Romania a semnat, ieri, la Luxemburg, tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Ceea ce in urma cu cativa ani parea doar un vis indepartat a devenit acum o realitate aproape palpabila. Chiar punand raul inainte, in maximum trei ani vom deveni membri ai Uniunii Europene. Daca lucrurile merg bine, aderarea efectiva va avea loc in mai putin de 20 de luni. Va fi insa acesta sfarsitul tuturor problemelor noastre? Nicidecum. Din pacate, nimic nu pare sa-i pregateasca deocamdata pe romani pentru socurile economice si sociale inevitabile intr-un astfel de proces.
Sunt inca destui cei care cred ca, in zorii zilei de 1 ianuarie 2007, ne vom trezi brusc mai bogati, mai civilizati si mai europeni. Ca, peste noapte, nivelul nostru de trai va creste spectaculos. Ca ne vom uita incantati pe ferestre si vom constata ca Romania a fost teleportata intr-un Occident plin de lapte si miere. Asemenea iluzii nu sunt doar nerealiste, sunt de-a dreptul primejdioase. Ele risca sa provoace, mai tarziu, mari deziluzii, reactii violente de respingere si chiar crize politice.
A cui este vina? A guvernantilor nostri de ieri si de astazi. Este, desigur, laudabil faptul ca toti politicienii romani, indiferent de culoare, s-au pronuntat ferm in favoarea integrarii europene. Din pacate, toti au transformat aceasta chestiune intr-o promisiune electorala, intr-un fel de slogan de campanie. Au prezentat-o superficial si festivist. UE ca noul "El Dorado". Nimeni nu se prea inghesuie sa vorbeasca despre costurile integrarii. Despre intreprinderile care vor falimenta, despre someri, despre cresterea preturilor, despre milioanele de agricultori care nu vor avea cum sa respecte criteriile de calitate impuse de Uniune, in primul rand fiindca nici n-au auzit de ele. Nimeni nu ne spune ca, inainte de a ne fi mai bine, o vreme ne va fi, probabil, mai rau.
Socurile tranzitiei sunt inevitabile. Ar fi bine sa ne pregatim pentru ele. Sa ne uitam putin ce se intampla in tarile care au intrat in UE in 2004. Si care, dupa toate evidentele, erau mult mai bine pregatite decat noi pentru integrare. Nicaieri raiul n-a pogorat pe pamant peste noapte. Agricultorii polonezi sunt extrem de nemultumiti. In Cehia, euroscepticismul a atins cote alarmante. Vecinii unguri vin acum sa se aprovizioneze mai ieftin din Romania, inversand sensul traditionalului mic trafic de frontiera.
Pe de alta parte, Europa occidentala se confrunta cu propriile ei probleme, de la recesiunea economica, la ostilitatea crescanda a populatiei fata de noile valuri de extindere a Uniunii. Noii veniti in UE nu mai pot spera la spectaculoasele infuzii de capital care au produs miracole economice in Grecia, Spania sau Portugalia. De ce? Pentru ca aceleasi fonduri se impart deodata la mult mai multi. Din aceeasi prajitura trebuie sa se sature acum, in acelasi timp, 12 guri flamande. Ceea ce nu va fi usor.
Desigur, nu trebuie sa intram in panica. Directia spre care ne indreptam este cea buna. Mai mult. Este singura posibila. Europa e marea, unica noastra sansa. Sa nu ne imbatam cu apa rece crezand ca Romania poate face, pe cont propriu, mari jocuri geostrategice. Ca-si poate negocia un destin "nord-atlantic" separat. Celebra "axa a lui Basescu" (Bucuresti-Londra-Washington) este la fel de stupida ca fitele de "lider regional" ale lui Emil Constantinescu. Numai din interiorul Europei putem spera sa avem un cuvant de spus in politica internationala. Fiindca, in acest domeniu, dimensiunea conteaza. Acesta este crudul adevar pe care l-au inteles mai toti politicienii vest-europeni. Chiar Franta si Germania sunt mult prea mici pentru a supravietui singure globalizarii. Numai o Europa largita si puternica poate ramane un centru de influenta si un pol de stabilitate intr-o lume aflata in plina transformare. Acesta este "secretul" extinderii UE, in ciuda costurilor imense si a ostilitatii populare.
Romania nu are alta optiune decat sa se agate, din mers, de marea corabie europeana. Vom fi cu siguranta zgaltaiti de curenti, stropiti de valuri, poate chiar zguduiti de convulsii. Barcuta noastra va trosni din toate incheieturile. Trebuie sa ne asteptam la asta. Sa fim pregatiti, in primul rand psihologic. Este o etapa prin care suntem obligati sa trecem. Nu exista alternativa. Nu avem cum sa ne trezim direct pe puntea de comanda, sau instalati confortabil in vreo cabina de clasa intai.
Nu ne putem permite sa ne mai leganam in vise utopice. Integrarea bate la usa si avem foarte multe de facut. Nu doar pentru a fi acceptati in selectul club european, ci, mai ales, pentru a supravietui acolo o data intrati.
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
pentru europa   de vaiuk
Criterii care conteaza in 2   de Vasile Teodorovici
CA DASTEAPTA ESTI FATA DRAGA ZIARISTO!!!NU TI SUPARA DACA CRIESC IARISI PRETURILI PI NOI PINSIONARII NE OMOARA MAICA!!!   de popescu virginia
Despre Europa   de Sergiu Tapalaga
Sa nu sarim in cealalta extrema...   de Gargantua
MM ma surprinde iar !   de TMT
europa   de adyciobanu
Junckers a bagat plicul Frantei ca aceasta sa falsifice   de ionion
"Barcuta noastra va trosni.."   de adrianbmw
Un hotarit NU scalviei din partea Germaniei, Frantei si Italiei !   de ionion
Occidentul plin de lapte si de miere si din aceiasi prajitura pe de alta parte, trebuie sa se sature 12   de Atamild
Ok   de Axani Adrian
eu n-am inteles   de crux
Ne integram intr-o UE a carei constitutie se pare ca nu prea va trece de referendumuri....   de romanul
Oare...   de Dan Bostan
MAI BINE MORT DECAT COMUNIST   de Avrig
A r h i v a
  Este ziua cea mai lunga    22 comentarii
  O infrangere mai importanta decat victoria    11 comentarii
  "Strajnic prefect"    7 comentarii
  Ne retragem in fata amenintarii?    65 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Din hornul PSD-ului a iesit fum gri    4 comentarii
  Papa, politicianul credintei    2005-04-05
  SOS Spania, ultimul tren    2005-03-29
  Impostura la romani    2005-03-22
  Scandalul autocarelor si nesimtirea consulara    2005-03-15
  Taranistii au devenit "populari"    2005-03-08
 Top afisari / comentarii 
 Imperiul lui Al Capone (3229 afisari)
 EVAZIUNEA FISCALA - METODE DE COMBATERE (118 afisari)
 Mijloacele de depistare a facturilor si marcajelor false (106 afisari)
 Invinuitii din dosarul "Flota" acuza PNA (40 afisari)
 Cand a fost martirizat Nicolae Steinhardt a doua oara? (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.34007 sec.