Ziua Logo
  Nr. 3306 de luni, 25 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Academice
in memoriam
Academician Maria Brezeanu
Comunitatea academica profund indurerata anunta trecerea la cele vesnice, in ziua de 19 aprilie, a Doamnei acad. Maria Brezeanu, presedinte de onoare al Sectiei de stiinte Chimice a Academiei Romane.
Nascuta in 1924, acad. Maria Brezeanu a absolvit Facultatea de Chimie a Universitatii din Bucuresti devenind doctor in 1956 si doctor docent in 1970. A urmat toate treptele ierarhiei universitare la Catedra de Chimie Anorganica a Facultatii de Chimie a universitatii bucurestene, fiind, din 1992, profesor consultant. Cu o exceptionala vocatie de cercetator, acad. Maria Brezeanu si-a consacrat intreaga putere de munca indeosebi studierii chimiei combinatiilor complexe in general si, in special, asupra chimiei combinatiilor complexe polinucleare, domeniu abordat pentru prima oara in tara noastra. Ultimii ani de viata si i-a consacrat cercetarilor din chimia clusterilor metal-sulf, precursori ai materialelor avansate, abordand deopotriva aspecte teoretice si aplicative. Cu o aceeasi vocatie de Profesor a modelat, cu grija si raspundere, generatii de specialisti, unii personalitati in domeniu, care o considera un adevarat model de Savant, Profesor si Om. Rezultatele cercetarilor sale au fost publicate in peste 200 de lucrari stiintifice aparute in tara si strainatate, 13 carti, un tratat de specialitate si a obtinut 20 de brevete de inventie. Considerand ca "o scoala stiintifica se formeaza in jurul unei mari personalitati, care pe langa pregatire profesionala deosebita si o tinuta morala ireprosabila, calitati pe care sa le impuna si colaboratorilor, trebuie sa dea dovada de clarviziune si sa intuiasca tendintele de dezvoltare", acad. Maria Brezeanu a creat o adevarata scoala de chimie a combinatiilor complexe polinucleare. Ca presedinte al Sectiei de Stiinte Chimice. Apoi presedinte de onoare, a contribuit la buna organizare a activitatii sectiei si institutelor subordonate.
Plecata dintre noi, Doamna acad. Maria Brezeanu ramane in spatiul de minte si suflet al celor care au cunoscut-o ca o prezenta ce se distingea prin competenta si intelepciune, ce a imbogatit traditia marilor personalitati si a lasat mostenire, impreuna cu realizarile stiintifice notabile, un model de a fi, conjugand generos pe a sti, a munci si a darui semenilor ce ai mai bun.
Dumnezeu s-o primeasca in lumina Sa binecuvantata.
A r h i v a
  Dialogul dintre filosofie, teologie si stiinta    2 comentarii
  file de cronica    
 Top afisari / comentarii 
 Magureanu in gaura de sarpe! (126 afisari)
 Terorismul si jurnalistii, in atentia APCE (49 afisari)
 Dialogul dintre filosofie, teologie si stiinta (42 afisari)
 Academician Maria Brezeanu (36 afisari)
 Tinutul Herta, pamant romanesc (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00784 sec.